Skip to main content

Toυρκία: «Κύκνειο άσμα» η ανάπτυξη του α’ τριμήνου;

Με ρυθμούς 3,5% «έτρεξε» τη τουρκική οικονομία κατά τους τρεις πρώτους μήνες του έτους, λίγο προτού η πανδημία του κορωνοϊού προκαλέσει απότομη καθίζηση της οικονομικής δραστηριότητας τον Μάρτιο.

Αναλυτές σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν ανάπτυξη με ρυθμούς 5,4% σε ετήσια βάση. Σε σύγκριση με το τέταρτο τρίμηνο του 2019, το ΑΕΠ της Τουρκίας αναπτύχθηκε μόλις 0,6%, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η τουρκική στατιστική αρχή.

Η κατασκευαστική δραστηριότητα -βασικός μοχλός ανάπτυξης τα τελευταία χρόνια- συρρικνώθηκε 1,5% στο τρίμηνο Ιανουαρίου-Μαρτίου. Στον αντίποδα, ο τομέας υπηρεσιών κατέγραψε τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης 12,1% -σε ετήσια βάση- ενώ ακολουθεί ο κλάδος πληροφορικής και επικοινωνιών, με αύξηση 12,1%.

Σε μια προσπάθεια να περιορίσει την εξάπλωση του κορωνοϊού, η Τουρκία τον Μάρτιο έκλεισε σύνορα, ανέστειλε πτήσεις και επέβαλε μέτρα καραντίνας στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, με αποτέλεσμα την υποχώρηση των εμπορικών συναλλαγών, τουρισμού και καταναλωτικής ζήτησης, αλλά και προσωρινό λουκέτο στην παραγωγή εργοστασίων.

Η Άγκυρα επιμένει ότι η οικονομία θα καταφέρει να παραμείνει σε τροχιά ανάπτυξης φέτος, αν και οι ξένοι οργανισμοί, μεταξύ των οποίων και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, προβλέπουν ύφεση 5% για το 2020. Το 2019, το τουρκικό ΑΕΠ είχε αναπτυχθεί με ρυθμούς 0,9%.

naftemporiki.gr