Skip to main content

Η συνάντηση G7 μετατράπηκε σε… G6 εναντίον ΗΠΑ

Από την έντυπη έκδοση 

Της Αγγελικής Κοτσοβού
[email protected]

«Πυρ ομαδόν» από τους υπόλοιπους υπουργούς Οικονομικών του G7 εναντίον των ΗΠΑ και της απόφασης Τραμπ για επιβολή δασμών στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου. H επόμενη μάχη θα δοθεί στη σύνοδο κορυφής του κλαμπ των επτά ισχυρότερων οικονομιών που πραγματοποιείται αυτή την εβδομάδα στο Κεμπέκ του Καναδά. Οι υπουργοί ζήτησαν από τον Αμερικανό ομόλογό τους, Στίβεν Μνούτσιν, να μεταφέρει στον πρόεδρο Τραμπ τον «ομόφωνο προβληματισμό και απογοήτευσή» τους από τη μονομερή απόφαση για τους δασμούς.

Τελεσίγραφο και από την Κίνα, με το Πεκίνο να διαμηνύει ότι θα ακυρώσει όσα έχουν συμφωνηθεί με τις ΗΠΑ στους προηγούμενους γύρους εμπορικών διαβουλεύσεων εάν η κυβέρνηση Τραμπ επιβάλει δασμούς και σε κινεζικά αγαθά.

Από την τελευταία συνάντηση των αξιωματούχων του G7 στο Γουίστλερ του Καναδά έλειπε το πνεύμα ενότητας. Για τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών, Μπρουνό Λεμέρ, αυτή τη φορά δεν ήταν η συνάντηση του G7, αλλά του G6+1, με τους εκπροσώπους των υπόλοιπων χωρών -Καναδάς, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Βρετανία και Ιαπωνία- να κρατούν σε απομόνωση τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών, εξαιτίας των δασμών που επέβαλαν οι ΗΠΑ στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από Ευρωπαϊκή Ένωση, Καναδά και Μεξικό, τρεις από τους σημαντικότερους εμπορικούς εταίρους και συμμάχους.

Στο κοινό ανακοινωθέν του G7 υπογραμμίζεται ότι οι δασμοί υπονομεύουν το ανοικτό εμπόριο και την εμπιστοσύνη στην παγκόσμια οικονομία. Όπως αναφέρεται, οι υπουργοί των G7 συμφώνησαν η συζήτηση να συνεχιστεί στη σύνοδο κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στο Κεμπέκ την Παρασκευή, «όπου απαιτούνται αποφασιστικές ενέργειες», ώστε να επιλυθεί η εμπορική διένεξη.

«Ανησυχούμε, διότι αυτές οι ενέργειες δεν βοηθούν την οικονομία, στην πραγματικότητα είναι καταστροφικές, κάτι που ισχύει για τις έξι χώρες που εξέφρασαν την άποψή τους στον υπουργό Μνούτσιν», δήλωσε ο Καναδός ΥΠΟΙΚ, Μπιλ Μονρό, σε συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης. Από την πλευρά του ο κ. Λεμέρ τόνισε πως οι ΗΠΑ έχουν μόνο λίγες ημέρες ακόμα για να αποφύγουν έναν εμπορικό πόλεμο με τους συμμάχους τους και πως είναι στο χέρι της Ουάσιγκτον να κάνει μια κίνηση για να αποκλιμακώσει τις εντάσεις αναφορικά με τους δασμούς. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Όλαφ Σολτς, εκτίμησε ότι η αντιπαράθεση της Ε.Ε. με τις ΗΠΑ για τους δασμούς χάλυβα και αλουμινίου θα ενισχύσει την πολιτική βούληση των χωρών-μελών για επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων στην Ε.Ε.

O κ. Μνούτσιν απέρριψε τις κατηγορίες ορισμένων αξιωματούχων του G7 ότι οι ΗΠΑ με τους δασμούς παρακάμπτουν το διεθνές εμπορικό δίκαιο, διαβεβαιώνοντας ότι οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να απαρνηθούν τον ηγετικό τους ρόλο στην παγκόσμια οικονομία.
Την ώρα που ο πρόεδρος Τραμπ προετοιμάζεται να αντιμετωπίσει τους ηγέτες των υπόλοιπων χωρών του G7 στη σύνοδο κορυφής του Κεμπέκ, οι απειλές για δασμούς και σε βάρος της Κίνας έχουν πυροδοτήσει νέο κλίμα έντασης στις σινο-αμερικανικές εμπορικές σχέσεις.

Το Πεκίνο προειδοποίησε την Ουάσιγκτον ότι οι έως τώρα δεσμεύσεις στις διμερείς εμπορικές συνομιλίες θα πάψουν να ισχύουν εάν ο Αμερικανός πρόεδρος κάνει πράξη τις απειλές του για επιβολή δασμών, ύψους 50 δισ. δολαρίων, σε κινεζικά αγαθά.
Σε μια σύντομη ανακοίνωση, την οποία μετέδωσε το πρακτορείο Xinhua, επισημαίνεται ότι ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου Ουίλμπουρ Ρος συναντήθηκε με τον Κινέζο αντιπρόεδρο Λιου Χε, χωρίς κάποια συγκεκριμένη αναφορά για το αποτέλεσμα της συνάντησης.

«Εάν οι ΗΠΑ επιβάλλουν εμπορικές κυρώσεις, περιλαμβανομένων δασμών, όλα τα οικονομικά και εμπορικά επιτεύγματα που έχουν διαπραγματευτεί οι δύο πλευρές θα ακυρωθούν» τονίζεται στην ανακοίνωση που μετέδωσε το κινεζικό πρακτορείο για τη συνάντηση του κ. Ρος με τον κ. Χε. Ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου χαρακτήρισε τις διαβουλεύσεις «φιλικές και ειλικρινείς, καλύπτοντας χρήσιμα ζητήματα». Παρότι και οι δύο πλευρές αναγνώρισαν την πρόοδο στις συζητήσεις για το πώς θα μειωθεί το κινεζικό πλεόνασμα 375 δισ. δολαρίων με τις ΗΠΑ, τα σχέδια Τραμπ για δασμούς σε κινεζικά αγαθά είχαν ως αποτέλεσμα αλλαγή πλεύσης από το Πεκίνο.