Skip to main content

Οικονομολόγοι προειδοποιούν: Κανείς Γερμανός στο «τιμόνι» της ΕΚΤ

Ο πρόεδρος της Bundensbank, Γιένς Βάιντμαν, δεν θα πρέπει να διαδεχθεί τον Μάριο Ντράγκι στο «τιμόνι» της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, μια θέση που δεν θα πρέπει να αναλάβει κανένας Γερμανός, υποστηρίζει ο Κρίστιαν Όντενταλ, επικεφαλής οικονομολόγος του Κέντρου Ευρωπαϊκών Μεταρρυθμίσεων(CER). 

Σε έκθεση που όπως ο ίδιος δηλώνει χαριτολογώντας μπορεί να του κοστίσει το γερμανικό του διαβατήριο, ο αναλυτής υποστηρίζει ότι ο Βάιντμαν είναι «υπερβολικά συντηρητικός» για έναν ρόλο που προϋποθέτει τη βούληση για τολμηρές αποφάσεις. Παράλληλα, τονίζει ότι η Γερμανία, η μεγαλύτερη πληθυσμιακά χώρα και μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης διαθέτει ήδη πολύ μεγάλη επιρροή στην Ευρωζώνη.

«Η Γερμανία κυριαρχεί ήδη στις αποφάσεις χάραξης πολιτικής στην Ευρωζώνης, ασκώντας βέτο στις προσπάθειες για περαιτέρω μεταρρύθμιση και στη χρήση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας», σημειώνει ο Όντενταλ. «Ο διορισμός Γερμανού στην ηγεσία της ΕΚΤ θα ήταν ένα υπερβολικό βήμα», εκτιμά ο ίδιος.

Ειδικότερα, ο Βάιντμαν θα ήταν λανθασμένη επιλογή, εξαιτίας της αρνητικής του στάσης στις πολιτικές του Ντράγκι, συμπεριλαμβανομένου και του γενναίου μέτρου αντιμετώπισης της κρίσης, του προγράμματος ΟΜΤ(Άμεσες Νομισματικές Συναλλαγές)», υποστηρίζει ο κ. Όντενταλ.

Η στήριξη της οικονομίας του Ευρώ και η αντιμετώπιση ενδεχόμενης κρίσης στην Ιταλία προϋποθέτει από την ΕΚΤ αποφασιστικότερα μέτρα και διατήρηση του ρόλου της ως ύστατου δανειστή για τις κυβερνήσεις. Η Ευρωζώνη χρειάζεται έναν ακόμη πιο τολμηρό από τον Ντράγκι, καταλήγει ο οικονομολόγος του Ευρωπαϊκού Κέντρου Μεταρρυθμίσεων.

Την άποψη ότι ο επόμενος πρόεδρος της ΕΚΤ πρέπει να είναι αποφασισμένος να κάνει ό,τι είναι αναγκαίο για την προστασία της Ευρωζώνης συμμερίζεται και η Ίζαμπελ Σνάμπελ, ακαδημαϊκός του Πανεπιστημίου της Βόννης και εκ των οικονομικών συμβούλων της γερμανικής κυβέρνησης. «Ο Γιένς Βάιντμαν πρέπει να ξεπεράσει την αντίθεσή του στο βασικό εργαλείο που χρησιμοποίησε ο Ντράγκι για την αντιμετώπιση της κρίσης -τις αγορές ομολόγων- εάν πάρει τη σκυτάλη στην προεδρία της ΕΚΤ, σημειώνει κ. Σνάμπελ.