Έως αύριο αναμένεται να έχει ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για την υποβολή των αιτήσεων από τους τελικούς δικαιούχους του τελευταίου κύκλου Επιστρεπτέας Προκαταβολής. Όπως δήλωσε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Θόδωρος Σκυλακάκης, δεν θα υπάρξει 8ος κύκλος, ο οποίος άλλωστε δεν είχε εξαγγελθεί.
Τη θέση της Επιστρεπτέας Προκαταβολής θα πάρουν οι «αποζημιώσεις ειδικού σκοπού για τις μικρότερες επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές και τα ειδικά προγράμματα επανεκκίνησης, που το Μάιο και τον Ιούνιο θα υπάρξουν για εστίαση, τουρισμό, γυμναστήρια και παιδότοπους. Παράλληλα θα υπάρξει και η επιδότηση παγίων δαπανών».
Παρά το γεγονός ότι οι αρχικές αιτήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος ξεπέρασαν τις 700.000, οι τελικοί δικαιούχοι θα είναι λίγο περισσότεροι από 300.000 καθώς για ακόμα μια φορά υπήρξαν επιχειρήσεις και επαγγελματίες οι οποίοι «κόβονται» καθώς
· το α΄τρίμηνο του 2021 κατέγραψαν αύξηση τζίρου σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2020 (250.816)
· χιλιάδες (148.394) επιχειρήσεις και επαγγελματίες δεν κατάφεραν να καταγράψουν το ελάχιστο ύψος τζίρου που απαιτούνταν δηλαδή 450 ευρώ.
Σε αυτό τον κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής υπάρχει κι ένας ακόμα λόγος που ορισμένοι δεν θα ανήκουν στους τελικούς δικαιούχους της οικονομικής ενίσχυσης. Αφορμή η αποκάλυψη από την ΑΑΔΕ, μετά τη διενέργεια ελέγχων σε προηγούμενους κύκλους, περιπτώσεων όπου επιχειρήσεις υπέβαλλαν τροποποιητικές δηλώσεις εμφανίζοντας «ξαφνική» αύξηση τζίρου προκειμένου να εισπράξουν μεγάλα ποσά επιστρεπτέας προκαταβολής. Γι’ αυτό το σκοπό το υπουργείο Οικονομικών έχει ανακοινώσει ότι στον 7ο κύκλο δεν θα ληφθούν υπόψη οι τροποποιητικές δηλώσεις του 2020 που υποβλήθηκαν μετά τον Ιανουάριο του 2021.
Οι υπόλοιποι που θα φτάσουν έως το τέλος της διαδικασίας, θα πρέπει να σπεύσουν να υποβάλλουν τις «τελικές» αιτήσεις αποδοχής στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ, «myBusinessSupport», πιθανότατα από την Μεγάλη Τρίτη προκειμένου να δουν τα χρήματα στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς την Μεγάλη Πέμπτη. Σύμφωνα με την επεξεργασία των στοιχείων που έχουν γίνει από τις υπηρεσίες της ΑΑΔΕ, το συνολικό ποσό που θα δοθεί εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ.
Περισσότεροι από 300.000 δικαιούχοι θα λάβουν κατά μέσο όρο 3.390 ευρώ με μεγάλο μέρος να ανήκει :
· στον κλάδο της εστίασης (53.724) με τις επιχειρήσεις να «μοιράζονται» 167 εκατ. ευρώ. Είναι χαρακτηριστικό ότι περίπου 8.000 επιχειρήσεις που θα λάβουν οικονομική ενίσχυση συστάθηκαν εντός του 2020.
· ταξί (14.502)
· περίπου 10.000 είναι δικηγόροι
· τουριστικά καταλύματα (7.552)
· λιανεμπόριο (9.900)
Δεδομένου ότι μετά το Πάσχα θα ανοίξει η εστίαση, ήδη σχεδιάζεται στις αρχές Μαΐου να ανοίξει η πλατφόρμα για το πρόγραμμα επιδότησης στις επιχειρήσεις του κλάδου, μέσω ΕΣΠΑ, προϋπολογισμού 330 εκατ. ευρώ ως κεφάλαιο κίνησης για την αγορά πρώτων υλών. Το μέγιστο ποσό της ενίσχυσης ανέρχεται σε 100.000 ευρώ.
Το επόμενο διάστημα αναμένεται να ανακοινωθεί αντίστοιχο πρόγραμμα για τις επιχειρήσεις του τουριστικού κλάδου, τα γυμναστήρια και τους παιδότοπους, συνολικού ύψους περίπου 370 εκατ. ευρώ.
Ραλλού Αλεξοπούλου