Ο χρόνος των εκλογών και κυρίως το αποτέλεσμά τους θα διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο για τις προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και κατά συνέπεια για την πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας. Αυτό επισημαίνει ο οίκος Standard & Poor’s σε έκθεσή του για τις προοπτικές συνολικά της Ευρωζώνης.
«Το αποτέλεσμα των επικείμενων εκλογών το 2019 θα είναι σημαντικός δείκτης για την ικανότητα των αρχών να βελτιώσουν περαιτέρω το δυνητικό μονοπάτι ανάπτυξης της Ελλάδας» αναφέρει χαρακτηριστικά ο οίκος στην έκθεσή του.
Σημειώνεται ότι η ετυμηγορία του για το αξιόχρεο και εν γένει τις προοπτικές της χώρας αναμένεται να δημοσιευθεί την ερχόμενη Παρασκευή, 18 Ιανουαρίου. Προς το παρόν αξιολογεί την Ελλάδα με «B+/B» και θετικές προοπτικές. Ωστόσο δεν υπάρχουν ιδιαίτερες ελπίδες για αναβάθμιση, καθώς οι προϋποθέσεις που έχουν προσδιορίσει οι αναλυτές του οίκου για κάτι τέτοιο δεν πληρούνται ακόμη. Θα ήταν μεγάλη έκπληξη εξάλλου να έρθει μία τέτοια απόφαση εν μέσω ρευστού πολιτικού σκηνικού.
Τι θα φέρει αναβάθμιση του αξιόχρεου
Ο οίκος τονίζει ότι οι θετικές προοπτικές αντανκλούν τον περιορισμο της πολιτικής αβεβαιότητας όσο και την σταθεροποίηση της οικονόμίας. Η αναβάθμιση θα έρθει εφόσον η Αθήνα προωθήσει μεταρρυθμίσεις για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και τη διαμόρφωση των συνθηκών εκείνων, που θα συμβάλλουν στην προσέλκυση πολύτιμων επενδύσεων από το εξωτερικό. Μεταξύ άλλων ο S&P προτείνει τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης.
Σε αναβάθμιση θα μπορούσε να οδηγήσουν επίσης ενδεχόμενη εφαρμογή των σχεδίων για δραστική μείωση των κόκκινων δανείων των ελληνικών τραπεζών, αλλά και η πλήρης άρση των capital controls. Ο ρόλος του τραπεζικού κλάδου θεωρείται καθοριστικός καθώς εάν δεν ανοίξουν οι στρόφιγγες, ειδικά προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις δύσκολα θα δοθεί ώθηση στην ανάπτυξη.
Ποιοι οι κίνδυνοι υποβάθμισης
Οι αναλυτές του οίκου προειδποιούν πως πως θα μπορούσαν να υποβαθμίσουν τις προοπτικές σε σταθερές αν οι πολιτικές εξελίξεις σημάνουν και μία αντιστροφή σε μεταρρυθμίσεις που έχουν εφαρμοστεί στο παρελθόν ή εάν οι επιδόσεις στο μέτωπο της ανάπτυξης είναι κατώτερες των προσδοκιών. Και οι δύο εξελίξεις θα υπονόμευαν την προσπάθεια για μείωση του χρέους.
Σημειώνεται ότι για τα επόμενα τρία έτη η Standard & Poor’s αναμένει ανάπτυξη του πραγματικού ΑΕΠ κατά 2,4%.
naftemporiki.gr