Αισθανόμενοι ότι βάλλονται από παντού, οι επενδυτές τρέχουν και πάλι στα καταφύγια. Το πιο σταθερό όλων τα Bunds, με τις αποδόσεις του να ολισθαίνουν ολοένα και βαθύτερα σε αρνητικό έδαφος. Ανοδικά κινούνται από την άλλη οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, καθώς κόβεται απότομα η όρεξη για ρίσκο.
Στις διεθνείς αγορές έχουμε και πάλι μία «τέλεια καταιγίδα» όπως σχολιάζουν αναλυτές, αφού οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη, ΗΠΑ και Κίνα, όχι μόνο δεν έχουν καταφέρει να γεφυρώσουν τις διαφορές τους, αλλά κλιμακώνουν την διαμάχη τους. Οι ΗΠΑ χτυπούν με νέους δασμούς και ένταξη κινεζικών κολοσσών τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού στη μαύρη λίστα. Το Πεκίνο έχει στα χέρια του δύο όπλα, που διστάζει προς το παρόν να χρησιμοποιήσει, αλλά θέτει απειλητικά στο τραπέζι: τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα και τις σπάνιες γαίες.
Οι πονοκέφαλοι όμως δεν σταματούν εκεί. Οι φόβοι για μία έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε. χωρίς συμφωνία αυξάνονται και πάλι, με τους επενδυτικούς οίκους να αυξάνουν αισθητά προς τα επάνω τις πιθανότητες του εφιαλτικού αυτού σεναρίου, που πριν από λίγο καιρό θεωρούσαμε ότι έχει για τα καλά «πεθάνει». Δεν λείπουν και οι εντάσεις στη Μέση Ανατολή, με ΗΠΑ και Ιράν σε τροχιά μετωπικής σύγκρουσης.
Υπό τις συνθήκες αυτές οι επενδυτές σπεύδουν να πληρώσουν τη Γερμανία για να την… δανείσουν, να έχουν δηλαδή πρόσβαση στην ασφάλεια των ομολόγων της. Η απόδοση του γερμανικού δεκαετούς καταγράφει σήμερα νέα πτώση στο -0,11% από -0,09%. Η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου από την άλλη αρχίζει να «τσιμπάει», με αύξηση τεσσάρων μονάδων βάσης ή 0,75% σε σχέση με το χθεσινό κλείσμο, στο 3,45%.
Οριακή άνοδο στο 2,64% παρουσιάζει και η απόδοση του ιταλικού δεκαετούς, καθώς ο Ματέο Σαλβίνι εντείνει τις επιθέσεις του κατά των Βρυξελλών και δεσμεύεται να αγνοήσει κάθε ευρωπαϊκό κανόνα, από αυτούς για τα δημοσιονομικά έως εκείνους για τις τραπεζικές διασώσεις. Αν η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του ευρώ επιλέξει την ρήξη, τότε οι πιέσεις για τους τίτλους της περιφέρειας θα μπορούσαν να ενταθούν. Προς το παρόν οι ελκυστικές αποδόσεις ελληνικών και ιταλικών ομολόγων σε συνδυασμό με την τάση απομάκρυνσης από τις μετοχές συντηρεί τη ζήτηση και κρατάει σε σχετικά χαμηλά επίπεδα το κόστος δανεισμού των δύο χωρών. Να θυμίσουμε πάντως ότι τον πριν από περίπου ένα μήνα η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς είχε υποχωρήσει κάτω από το 3,3% σε ναδίρ 13 ετών.
Στις αγορές μετοχών την ίδια ώρα ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 καταγράφει πτώση 1,2%, με τον κλάδο του αυτοκινήτου να βιώνει την χειρότερη συνεδρίαση από τον Φεβρουάριο. Υπό ισχυρές πιέσεις βρίσκονται και οι ιταλικές τράπεζες, έχοντας απωλέσει το 20% της αξίας τους από τα μέσα Απριλίου.
Αρνητικό είναι το κλίμα και στην αγορά εμπορευμάτων, με το πετρέλαιο να εμφανίζει νέες απώλειες, στη χειρότερη εβδομάδα του εδώ και έξι μήνες.
naftemporiki.gr