Skip to main content

Στράουχ (ESM): Πώς η Κύπρος έγινε ιστορία επιτυχίας- ποιοι οι κίνδυνοι για την Ευρωζώνη

Τα εύσημα για την πρόοδο που έχει σημειώσει σε όλα τα επίπεδα απέδωσε στην Κύπρο ο Ρολφ Στράουχ επικεφαλής οικονομολόγος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), περιγράφοντας την χώρα ως μία ιστορία επιτυχίας. Παράλληλα χτύπησε καμπανάκι για τους κινδύνους, που αντιμετωπίζει σήμερα εκ νέου συνολικά η Ευρωζώνη. 

«Η Κύπρος από την έναρξη του προγράμματος του ESM προώθησε μία μακρά λίστα μεταρρυθμίσεων, εκσυγρόνισε την οικονομία της και το νομικό πλαίσιο. Έχει αναδιαρθρώσει και ανακεφαλαιοποιήσει τις τράπεζές της, βελτιώσει το ρυθμιστικό πλαίσιο και την εποπτεία του τραπεζικού τομέα, έχει συρρικνώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα και έχει θέσει το δημόσιο χρέος σε τροχιά πτώσης» ανέφερε ο κ. Στράουχ σε ομιλία του στην μεγαλόνησο. 

«Για αυτό και είναι σήμερα μία από τις ιστορίες επιτυχίας του ESM. H χώρα μπορεί και πάλι να χρηματοδοτήσει τις ανάγκες της από την αγορά, όπου το κόστος χρηματοδότησης υποχωρεί σταθερά. Την ίδια ώρα η ανεργία μειώνεται ταχύτατα. Με το πραγματικό ΑΕΠ να έχει αναπτυχθεί 4% το 2018, η Κύπρος συνεχίζει να απολαμβάνει αξιοσημείωτη ανάκαμψη μετά την κρίση» πρόσθεσε. 

Αναφερόμενος στις εξελίξεις συνολικά στην Ευρωζώνη, ο επικεφαλής οικονομολόγος του μηχανισμού σημείωσε πως η επιβράδυνση της ανάπτυξης δεν συνιστά ένδειξη αδυναμίας. «Πρόκειται για μία φυσική ομαλοποίηση των συνθηκών, που συνδέεται με την ωρίμανση του παγκόσμιου οικονομικού κύκλου και εξωτερικούς κινδύνους» είπε. Αναγνώρισε ωστόσο πως οι εξελίξεις εγείρου το ερώτημα εάν η Ευρωζώνη είναι αρκετά ισχυρή ή μπορεί να έλθει αντιμέτωπη με νέα ύφεση. «Κατά την γνώμη μου έχουμε να κάνουμε με πιο μέτριους ρυθμούς ανάπτυξης, αλλά όχι ύφεση» είπε. 

Υπογράμμισε ότι έχουν περιοριστεί κάποιες από τις ανισορροπίες οι οποίες πυροδότησαν την κρίση ή και ήρθαν ως αποτέλεσμα αυτής, ενώ η στήριξη στο ευρώ παραμένει πολύ υψηλή, με το 75% των πολιτών της Ε.Ε. να αποτιμούν θετικά το ρόλο του. Στην Κύπρο το ποσοστό είναι 65%. 

Οι μεγάλοι κινδυνοι για την Ευρωζώνη σήμερα είναι δύο, σύμφωνα με τον κ. Στράουχ. «Ο πρώτος είναι ο αντίκτυπος των σημερινών εμπορικών εντάσεων και η τάση για αναστροφή της παγκοσμιοποίησης. Ο δεύτερος κυριότερος είναι το Brexit». Η απάντηση σε αυτές τις προκλήσεις είναι η εμβάθυνση και η μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης, η οποία θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την ενίσχυση του ρόλου του ESM. 

Eπεσήμανε επίσης την ανάγκη για ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης, αν και παραδέχθηκε ότι πρόκειται για ένα αμφιλεγόμενο ζήτημα, το οποίο απαιτεί περισσότερη συζήτηση μεταξύ των κρατών- μελών. Τόσο η ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης όσο και η χρήση νεων δημοσιονομικών εργαλείων, όπως είπε, έχουν τον ίδιο στόχο: να αυξάνουν την κατανομή ρίσκου (risk sharing) σε οικονομικό επίπεδο, που παραμένει πολύ χαμηλή σε σύγκριση με τις ΗΠΑ ή και σε σύγκριση με το εσωτερικό της Γαλλίας ή της Γερμανίας.

Ο κ. Στράουχ υπενθύμισε τέλος ότι από το 2011 πέντε χώρες έχουν λάβει στήριξη συνολικής αξίας 295 δισ. ευρώ, ενώ ο ESM έχει στη διάθεσή του πάνω από 410 δισ. ευρώ.

naftemporiki.gr