Skip to main content

Δημοσιονομικό Συμβούλιο: Σοβαροί κίνδυνοι για την οικονομία

Για σημαντικούς κινδύνους, οι οποίοι θέτουν εν αμφιβόλω την επίτευξη των μακροοικονομικών προβλέψεων της ελληνικής οικονομίας, κάνει λόγο το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο (ΕΔΣ), κατά την εαρινή του έκθεση.

Συγκεκριμένα, το ΕΔΣ προειδοποιεί την πολιτική ηγεσία της χώρας ότι θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη οι παρακάτω κίνδυνοι:

  • η προσαρμογή της χώρας στο «μετα-μνημονιακό»
  • η συρρίκνωση του δυνητικού προϊόντος της ελληνικής οικονομίας
  • η διατηρούμενη σε υψηλά επίπεδα ανεργία και η επιδείνωση του δημογραφικού προβλήματος
  • οι απρόβλεπτες επιπτώσεις των κρίσιμων γεωπολιτικών εξελίξεων στο Ιράν, στην Ανατολική Μεσόγειο, στη Συρία και στην Τουρκία
  • η κυβερνητική αστάθεια στην Ιταλία μπορεί να αποτελέσει εστία σοβαρής αβεβαιότητας
  • η αρνητική επίδραση στην ιδιωτική κατανάλωση από την παράταση των περιοριστικών φορολογικών μέτρων καθώς και η αυξανόμενη αρνητική επίδραση των καθαρών εξαγωγών στο ΑΕΠ

Όσον αφορά τα πρώτα στοιχεία εκτέλεσης του φετινού προϋπολογισμού, το Συμβούλιο χαρακτηρίζει εφικτό τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ και παραπέμπει στην αύξηση των εισπράξεων από έμμεσους φόρους, ασφαλιστικές εισφορές και πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, καθιστά σαφές πως «με δεδομένο ότι τα νέα δημοσιονομικά μέτρα εντός του 2018 είναι πολύ περιορισμένα, η επίτευξη του δημοσιονομικού στόχου συναρτάται ευθέως με τον ρυθμό μεγέθυνσης της ελληνικής οικονομίας».

Ειδική αναφορά πραγματοποιεί και στις διεθνείς προκλήσεις, εξηγώντας πως η αβεβαιότητα που επικρατεί στη διεθνή σκηνή -κυρίως η κυβερνητική αστάθεια σε Ιταλία και Ισπανία- συμπαρασύρει προς τα πάνω τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων.

Ως εκ τούτου, καθιστά απολύτως αναγκαία τη δημιουργία υψηλού ταμειακού αποθέματος ασφαλείας, το οποίο θα προσφέρει προστασία σε ενδεχόμενη δυσμενή διεθνή συγκυρία.

Ταυτόχρονα, το Συμβούλιο θεωρεί ότι η ελληνική οικονομία εξέρχεται του υφεσιακού κύκλου, παρότι -όπως υπογραμμίζει- είναι κρίσιμο να επιτευχθούν σημαντικά υψηλότεροι ρυθμοί μεγέθυνσης τα επόμενα χρόνια.

Επί αυτού τέλος, κρίνει ότι η αναθεώρηση της πρόβλεψης για αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ κατά 2,3% το 2018 -έναντι 2,5% της αρχικής εκτίμησης- αποτελεί ένα σαφώς πιο ρεαλιστικό στόχο.

naftemporiki.gr