Skip to main content

Σε καθεστώς χρεοκοπίας η μεγαλύτερη αεροπορική της Λατινικής Αμερικής

H Latam Airlines, η μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία της Λατινικής Αμερικής, οδηγείται σε χρεοκοπία, αφού η πανδημία του Covid-19 έχει παγώσει τις πτήσεις στην περιοχή. 

Η εταιρεία υπέβαλε αίτηση υπαγωγής στο καθεστώς του Κεφαλαίου  11 του πτωχευτικού κώδικα, το οποίο θα της επιτρέψει να παραμείνει σε λειτουργία όσο θα καταρτίζει το σχέδιο για την αποπληρωμή των πιστωτών της και την ανάκαμψη των δραστηριοτήτων της. Η οικογένεια Cueto της Χιλής και η Delta Airlines είναι εκ των βασικών μετοχών της εταιρείας, η οποία έχει εξασφαλίσει δεσμεύσεις για δάνειο ύψους 900 εκατ. δολαρίων, ενώ διαθέτει και ρευστό 1,3 δισ. δολαρίων.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες εβδομάδες αίτηση για υπαγωγή καθεστώς χρεοκοπίας υπέβαλε και η Avianca Holdings, η μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία της Κολομβίας. 

Σημειώνεται ότι οι θυγατρικές της Latam στη Βραζιλία, την Παραγουάη και την Αργεντινή δεν συμμετέχουν στην αίτηση χρεοκοπίας, η οποία υπεβλήθη σε δικαστήριο της Νέας Υόρκης. 

Η εταιρεία έχει ήδη καταργήσει περισσότερες από 1.850 θέσεις εργασίας στη Χιλή, την Κολομβία, τον Ισημερινό και το Περού. Όπως αναφέρεται στην αίτηση χρεοκοπίας διαθέτει στοιχεία ενεργητικού αξίας άνω των 21 δισ. δολαρίων και έχει υποχρεώσεις 18 δισ. δολαρίων. 

Πηγή: Bloomberg