Από την έντυπη έκδοση
Της Δανάης Αλεξάκη
[email protected]
Limit up στις τιμές παραγωγού καταγράφει το «χρηματιστήριο» του οβελία λίγες μέρες πριν από την έναρξη της Μεγάλης Εβδομάδας, με την περιορισμένη ποσότητα αμνοεριφίων να «πριμοδοτεί» όσους κτηνοτρόφους έχουν κρατήσει ζώα.
Με τις τιμές παραγωγού να κυμαίνονται σήμερα στα 6 ευρώ/κιλό στα αρνιά και 6,3 ευρώ/κιλό στο κατσίκι, οι εκτιμήσεις είναι ότι στα κρεοπωλεία η τιμή καταναλωτή θα ξεπερνά τα 10 ευρώ.
Με βάση τα στοιχεία του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας (ΟΚΑΑ) στις 21 Απριλίου η επικρατούσα τιμή στο αρνί ήταν 7,7 ευρώ/κιλό (και 7,5 ευρώ/κιλό για τα αρνιά Ρουμανίας) και 7,7 ευρώ/κιλό στο κατσίκι, όταν το ίδιο διάστημα πέρυσι, δηλαδή την Τετάρτη πριν από την έναρξη της Μ. Εβδομάδας, η επικρατούσα τιμή ήταν 5,3 ευρώ για το αρνί και 5,5 ευρώ για το κατσίκι.
Οι παράμετροι που επηρεάζουν φέτος τις τιμές των αμνοεριφίων είναι πολλές. Αρχικά η συγκυρία της πανδημίας, που για δεύτερη φορά επηρεάζει το πασχαλινό τραπέζι, περιορίζοντάς το στα μεγάλα αστικά κέντρα. Η απαγόρευση της μετακίνησης εκτός νομών σηματοδοτεί ακόμα ένα Πάσχα στα μπαλκόνια και στις βεράντες, με αποτέλεσμα η ζήτηση να στρέφεται κυρίως σε μικρά αμνοερίφια ή και σε κομμάτια.
Με δεδομένη την περσινή «εμπειρία», οι έμποροι φέτος ήταν ακόμα πιο προνοητικοί και φρόντισαν να εξασφαλίσουν νωρίτερα αρκετές ποσότητες ζώων, τα οποία είτε τα έσφαξαν και τα διατηρούν στις καταψύξεις, είτε να κρατούν στις δικές τους μάντρες, ώστε να τα διαθέσουν αυτές τις μέρες στην αγορά.
Εκτιμάται ότι ένα 30% από τα περίπου 2,5-3 εκατ. αρνιά και κατσίκια που καταναλώνονται ετησίως διατέθηκαν στην εγχώρια αγορά κατά την περίοδο των Χριστουγέννων. Αμέσως μετά, στα τέλη Ιανουαρίου, αρκετοί κτηνοτρόφοι, προκειμένου να εξασφαλίσουν ρευστότητα και με γνώμονα την αύξηση των τιμών των ζωοτροφών κατά 30%, διέθεσαν αρκετές ποσότητες στους εμπόρους σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές της τάξεως των 3,5 ευρώ/κιλό.
Ακολούθησε το Πάσχα των Καθολικών, όπου μια εξίσου σημαντική ποσότητα από μικρά κυρίως αμνοερίφια, κάτω από 7 κιλά, κατευθύνθηκαν στις αγορές της Ιταλίας και της Ισπανίας σε τιμές περί τα 4,40-4,80 ευρώ/κιλό.
Το αποτέλεσμα είναι ότι αυτή την περίοδο η διαθεσιμότητα στα αμνοερίφια κυμαίνεται στο 30%, ποσοστό που δεν αρκεί να καλύψει τη ζήτηση.
Σε ό,τι αφορά τις εισαγωγές, κυρίως από τη Ρουμανία, οι τιμές είναι εξίσου «τσιμπημένες», προσεγγίζοντας τα 6,5-7 ευρώ/κιλό, γεγονός που δεν τις καθιστά ιδιαίτερα ελκυστικές.
Πάταξη ελληνοποιήσεων
Την ίδια ώρα, τα μέτρα θωράκισης της αγοράς έναντι των ελληνοποιήσεων που προωθούν πέντε υπουργεία και περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων αυστηρότερους ελέγχους από μικτά κλιμάκια αλλά και υποχρεωτική καταγραφή αποθεμάτων, φέρεται ότι έχουν βάλει φρένο στις πρακτικές «μιμητισμού». Και αυτή η εξέλιξη «αβαντάρει» τις τιμές για τα εγχώρια αμνοερίφια.
Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η πανδημία προκαλεί και ένα επιπλέον κόστος στη διακίνηση, περί το 10%, με δεδομένο ότι η διάθεση επικεντρώνεται αποκλειστικά σε μεγάλα αστικά κέντρα, αφού η επαρχία και φέτος θα γιορτάσει το Πάσχα χωρίς επισκέπτες.
Oριακά πιο… αλμυρό καλάθι τα σούπερ μάρκετ
Με αυξημένες τις τιμές στα αμνοερίφια, τα σούπερ μάρκετ κρατούν στα περσινά επίπεδα το κόστος για τα υπόλοιπα προϊόντα της λίστας του πασχαλινού καλαθιού. Όπως γνωστοποίησε χθες το Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ), η μέση τιμή του τυπικού πασχαλινού καλαθιού φέτος θα καταγράψει οριακή αύξηση 0,7%, στα 41,70 ευρώ, ενώ η ένταση των προσφορών στο σύνολο των εποχιακών προϊόντων εκτιμάται ότι παρέχει επιπλέον όφελος περίπου 13% κατά μέσο όρο στους καταναλωτές. Ωστόσο, στους υπολογισμούς του ΙΕΛΚΑ δεν αναφέρεται, για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια, ενδεικτική τιμή πώλησης αμνοεριφίων. Φέρεται ότι οι αλυσίδες επέλεξαν να μη φανερώσουν την πρόθεσή τους σχετικά με τον βασικό «κράχτη» των ημερών.
Σύμφωνα με τους κτηνοτρόφους, πάντως, η πλειονότητα των αλυσίδων έχει ήδη φροντίσει να εφοδιαστεί με τις απαραίτητες ποσότητες. Μένει να φανεί εάν και φέτος η οργανωμένη λιανική θα επιλέξει να «θυσιάσει» μέρος των αμνοεριφίων στον βωμό της προσέλκυσης καταναλωτών.