Skip to main content

Θ. Φέσσας: Το λάθος μίγμα πολιτικής συνεχίζεται

«Σήμερα, όλοι περιμένουμε την ολοκλήρωση της 2ης αξιολόγησης, για να σχεδιάσουμε με περισσότερη βεβαιότητα το μέλλον. Δυστυχώς όμως, το λάθος μίγμα πολιτικής συνεχίζεται», δήλωσε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών Θεόδωρος Φέσσας και στάθηκε στην ταύτιση των μεταρρυθμίσεων «με αύξηση φόρων και εισφορών, οριζόντιες περικοπές και εκταμίευση δόσεων. Όχι με πολιτικές που οδηγούν στην ανάπτυξη της οικονομίας, απελευθερώνουν αγορές προϊόντων και υπηρεσιών, καταργούν ειδικά προνόμια και χτίζουν σχέσεις εμπιστοσύνης με την παγκόσμια επενδυτική κοινότητα».

«Αυτές είναι οι μεταρρυθμίσεις που δημιουργούν οικονομική μεγέθυνση και αυξάνουν τα έσοδα του κράτους. Που επιτρέπουν τη μείωση της άμεσης και έμμεσης φορολογίας, του δυσβάσταχτου κόστους ασφαλιστικών εισφορών και αποτρέπουν την περαιτέρω περικοπή των συντάξεων», συμπλήρωσε και πρόσθεσε: «Όπως μου επιβεβαίωσε υπουργός Οικονομικών χώρας που βγήκε με επιτυχία από μνημόνιο, λέγοντας χαρακτηριστικά: “Όσο μειώνω τους συντελεστές, τόσο αυξάνονται τα έσοδα”».

Μιλώντας στην ετήσια Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, την Τετάρτη, σημείωσε ότι στην Ελλάδα, μετά από αλλεπάλληλα λάθη και πισωγυρίσματα, η πλειονότητα των πολιτικών κομμάτων υποστηρίζει τη θέση της χώρας στον πυρήνα της Ευρωζώνης.

Όπως είπε, έχουν γίνει σημαντικά βήματα προόδου τα οποία σταδιακά εκσυγχρονίζουν την ελληνική οικονομία και την κάνουν πιο ανταγωνιστική. Σημείωσε ότι τα δημοσιονομικά ελλείμματα καθώς και τα ελλείματα του ισοζυγίου πληρωμών έχουν μηδενιστεί, ενώ έχουν επίσης υλοποιηθεί τα δύο τελευταία χρόνια σημαντικές μεταρρυθμίσεις όπως: η λειτουργία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, η διεύρυνση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, η ολοκλήρωση σημαντικών ιδιωτικοποιήσεων, η νομοθεσία για τα «κόκκινα» δάνεια, ο εξορθολογισμός των ειδικών φόρων στην ενέργεια, η διατήρηση των μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας και η θεσμοθέτηση αξιοκρατικών διαδικασιών για τον ορισμό διοικήσεων στις ΔΕΚΟ.

Ωστόσο, όπως επεσήμανε ο κ. Φέσσας, «φυσικά υπάρχουν πολλά ακόμη εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν, με σημαντικότερο την προβληματική λειτουργία του Τραπεζικού συστήματος. Δεν νοείται ανάπτυξη της οικονομίας με υψηλά επιτόκια δανεισμού, capital controls, και “κόκκινα” δάνεια που υπερβαίνουν τα 100 δισ. ευρώ. Η επιστροφή του Τραπεζικού συστήματος στην ευρωπαϊκή κανονικότητα είναι ύψιστη προτεραιότητα για τις επιχειρήσεις».

Άλλα σοβαρά εμπόδια, όπως συμπλήρωσε, είναι η κλειστή αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, η καθυστέρηση στην απονομή της δικαιοσύνης, τα προσκόμματα στην υλοποίηση επενδύσεων, η τάση επέκτασης του κράτους, η διατήρηση  προβληματικών δημοσίων επιχειρήσεων,  κ.ά..

Ο κ. Φέσσας επεσήμανε ότι η μεταρρυθμιστική προσπάθεια πρέπει να ενταθεί. «Αντί να εστιάζουμε στις ασυμφωνίες μεταξύ των δανειστών που καθυστερούν τη λήψη αποφάσεων, ας τους αιφνιδιάσουμε. Ας παρουσιάσουμε το δικό μας σχέδιο μεταρρυθμίσεων και κυρίως ας το εφαρμόσουμε γρήγορα και αποτελεσματικά. Έτσι θα περάσουμε από την αναγκαστική νομοθέτηση στην υιοθέτηση των μεταρρυθμίσεων. Αντί να έχουμε επόπτες, θα γίνουμε ιδιοκτήτες», συνέχισε ο ίδιος.

Επέμεινε δε ότι η μόνη συνταγή εξόδου από την κρίση, είναι:

  • η ανάπτυξη της οικονομίας με μεταρρυθμίσεις, επενδύσεις και ατμομηχανή την ιδιωτική πρωτοβουλία,
  • η επιλογή άξιων, ακέραιων και ικανών ανθρώπων σε κάθε θέση ευθύνης και
  • η συνολική αλλαγή νοοτροπίας.

«Παρελθοντολογία, διχασμός, λαϊκισμός, ιδεοληψίες, πρέπει να αντικατασταθούν από έννοιες όπως σοβαρότητα, υπευθυνότητα,  συναίνεση, συνεργασία. Και να σταματήσουμε να “τα φορτώνουμε” ο ένας στον άλλον», εξήγησε ο πρόεδρος του ΣΕΒ.

Παράλληλα, κάλεσε «όλους όσους αγαπούν την πατρίδα» να «κοιτάξουμε επιτέλους μπροστά και ας συμφωνήσουμε τουλάχιστον σε ένα βασικό εθνικό στόχο. Και αυτός είναι: “Κάθε αξιόλογη επένδυση είναι εθνικός στόχος”».

Ο κ. Φέσσας εξέφρασε τη λύπη του «που φέτος δεν έχουμε μαζί μας τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη», τον οποίο χαρακτήρισε «πολιτικό ηγέτη που σφράγισε με την παρουσία του τη μεταπολεμική ιστορία της χώρας, που υπηρέτησε με συνέπεια το όραμα μιας ευρωπαϊκής και φιλελεύθερης Ελλάδας». «Πραγματιστής αλλά και αισιόδοξος μέχρι το τέλος, πίστευε ότι “η Ελλάδα όσο εύκολα χαλάει, άλλο τόσο εύκολα φτιάχνει”», πρόσθεσε.

naftemporiki.gr