Skip to main content

Talk of the market: Οι τράπεζες στο προσκήνιο

Ασθενική η αντίδραση των τιμών στα διεθνή χρηματιστήρια στο άνοιγμα της χρηματιστηριακής εβδομάδας, με το ελληνικό χρηματιστήριο να αναζητά ισορροπία πάνω τις 600 μονάδες, κάτι που εξαρτάται από τις δεικτοβαρείς τραπεζικές μετοχές

Ο τραπεζικός δείκτης τις τελευταίες ημέρες βρέθηκε σε ιστορικά χαμηλά σε συνέχεια ενός μπαράζ αρνητικών εκθέσεων για τις προοπτικές της κερδοφορίας και την επιβάρυνση των ισολογισμών των τραπεζών με μια νέα γενιά κόκκινων κορωνοδανείων. Τον αρνητικό κύκλο επισφράγισε η υποβάθμισή τους από τον οίκο MSCI που αποφάσισε delisting από τον δείκτη MSCI Greece Standard και ένταξή τους στον δείκτη μικρής κεφαλαιοποίησης MSCI Greece Small Cap. Οι αλλαγές, που αποφασίστηκαν θα τεθούν σε ισχύ στις 29 Μαΐου.

Στην τελική ευθεία είναι η διαδικασία έγκρισης κρατικής εγγύησης, στο πλαίσιο του σχεδίου Ηρακλής, για το κύριο ομόλογο 2,4 δισ. ευρώ που θα εκδόσει η Eurobank με την τιτλοποίηση Cairo μη εξυπηρετούμενων δανείων συνολικού ύψους 7,5 εκατ. ευρώ. Έτσι θα μειώσει τον δείκτη μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων της στην περιοχή του 15%. Η αρμόδια επιτροπή αναμένεται να συνεδριάσει αυτή την εβδομάδα και κατά πάσα πιθανότητα αύριο για το θέμα ενώ εντός των ημερών αναμένονται ανακοινώσεις και για τη συμφωνία με την doValue για τη μεταβίβαση της FPS.

Σιγά – σιγά θα παίρνουν σειρά και οι υπόλοιπες τράπεζες. Εξάλλου, από τον άλλο μήνα αρχίζουν και τα ψηφιακά road shows. Την αρχή κάνει η Goldman Sachs στις 12 Ιουνίου και ακολουθεί το Wood Group στις 15 Ιουνίου.

Άνοιξε σήμερα η αγορά της εστίασης και το yachting, απελευθερώθηκε η μετακίνηση στα νησιά και πυκνώνουν οι πτήσεις εσωτερικού. Όλα με την τήρηση αυστηρών πρωτοκόλλων και μέτρων, που επιτηρούνται πολύ σχολαστικά… 

Την άλλη Δευτέρα ανοίγουν τα ξενοδοχεία δωδεκάμηνης διάρκειας και οι κατασκηνώσεις ενώ από 15 Ιουνίου ανοίγουν και τα υπόλοιπα ξενοδοχεία και καταλύματα. Τότε θα έχουμε και την πρώτη φάση απελευθέρωσης των αφίξεων ξένων τουριστών, με την πλήρη απελευθέρωση να λαμβάνει χώρα από την 1η Ιουλίου.

Στον ΟΛΘ υπέγραψαν νέα Επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Η νέα σύμβαση, σε συνέχεια της ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων διοίκησης και σωματείων εργαζόμενων έχει ισχύ έως τα τέλη του 2021.

Τον Οκτώβριο θα λειτουργήσει το νέο ΙΚΕΑ του ομίλου Fourlis στον Πειραιά. Θα είναι το πρώτο μικρό κατάστημα, νέας φιλοσοφίας, στην καρδιά ενός μεγάλου αστικού κέντρου. Πρόκειται δε για επένδυση που έρχεται δυο χρόνια μετά την επιτυχημένη λειτουργία του ΙΚΕΑ Pop-up Store στην περιοχή ενώ εντάσσεται στη στρατηγική απόφαση του ομίλου να φέρει τα προϊόντα της ΙΚΕΑ πιο κοντά στον καταναλωτή.

H Mohegan Gaming & Entertainment (ΜGE) διατηρεί τη δέσμευσή της απέναντι στο εμβληματικό έργο του Ελληνικού, ενώ όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της διαθέτει την οικονομική ισχύ και δυνατότητα να υλοποιήσει όλα τα τρέχοντα έργα που αναπτύσσει ανά τον κόσμο.

Καμία άμεση οικονομική επίπτωση δεν έχει η Autohellas από την αίτηση της Hertz Global Holdings για ένταξη της ίδιας και των θυγατρικών της σε ΗΠΑ και Καναδά, σε πτωχευτική διαδικασία. Σε σχετική δήλωση προέβη η διοίκηση της Autohellas, που αναπτύσσει το σήμα σε Ελλάδα και ακόμη 7 χώρες.

Σήμερα ανακοινώνει αποτελέσματα α’ τριμήνου η ΕΧΑΕ. Την Πέμπτη, 28 Μαΐου ανακοινώνουν αποτελέσματα Εθνική και Alpha Bank ενώ την 1η Ιουνίου παίρνει σκυτάλη η Τράπεζα Πειραιώς.

Μια σημαντική κυρία της ελληνικής βιομηχανίας, η Καίτη Κυριακοπούλου, έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 97 ετών. Γεννήθηκε στο Βουκουρέστι, μεγάλωσε σε Αγγλία και Γαλλία, σπούδασε στην Αμερική και το 1950 εγκαταστάθηκε στην Ελλάδα, όπου παντρεύτηκε τον Πάρι Κυριακόπουλο, απέκτησε δύο παιδιά, τον Οδυσσέα και την Φλωρίκα. Όταν έχασε τον πατέρα της, το 1970, ανέλαβε τη διοίκηση των οικογενειακών επιχειρήσεων Βωξίται Παρνασσού, Αργυρομεταλλευμάτων & Βαρυτίνης και Αδελφοί Ηλιόπουλοι. Στη διάρκεια της επιχειρηματικής της πορείας έδειξε ιδιαίτερη φροντίδα για τις τοπικές κοινωνίες όπου δραστηριοποιούνταν οι εταιρείες, ενώ ακόμη κι όταν παρέδωσε τη σκυτάλη της διοίκησης στον γιό της Οδυσσέα συνέχισε το φιλανθρωπικό και πολιτιστικό της έργο.

naftemporiki.gr