Skip to main content

Κάλεσμα Ντράγκι στην Ευρωζώνη για κοινό αγώνα προώθησης μεταρρυθμίσεων

Να ενωθούν στον αγώνα για τη μεταρρύθμιση των οικονομιών τους κάλεσε της χώρες της Ευρωζώνης ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, υποστηρίζοντας ότι η κοινή κυριαρχία αποτελεί μια ευκαιρία και όχι μια απειλή.

Ο Ντράγκι πιέζει τις κυβερνήσεις να μην σπαταλήσουν τον χρόνο που τους αγοράζει η ΕΚΤ τυπώνοντας χρήμα. Η σημερινή έκκλησή του προς τις υπερχρεωμένες χώρες ήρθε μία ημέρα αφότου προειδοποίησε ότι η ανάπτυξη θα παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα λόγω της υψηλής ανεργίας και των λιγοστών επενδύσεων.

Στο μήνυμά του που διαβάστηκε στους συμμετέχοντες σε ένα συνέδριο στη Ρώμη, ο Ντράγκι σημείωσε ότι οι χώρες θα πρέπει να δράσουν γρήγορα με βάση τις συστάσεις που έχει κάνει η ΕΚΤ ώστε να ολοκληρώσουν την οικονομική και νομισματική ένωση.

«Η παρούσα κατάσταση στη ζώνη του ευρώ καταδεικνύει ότι η καθυστέρηση αυτή θα μπορούσε να είναι επικίνδυνη», πρόσθεσε σύμφωνα με το κείμενο του μηνύματος που που δόθηκε στη δημοσιότητα από την ΕΚΤ, παραδεχόμενος πάντως ότι έχει επιτευχθεί πρόοδος, για παράδειγμα στο ζήτημα της τραπεζικής ένωσης.

Ο Ντράγκι ζήτησε επίσης πιο αυστηρή και πιο διαφανή τήρηση των δημοσιονομικών κανόνων ώστε να κλείσουν τα χάσματα που παρατηρούνται μεταξύ των χωρών-μελών όσον αφορά την απασχόληση, την ανάπτυξη και την παραγωγικότητα αλλά υπογράμμισε ότι αυτό από μόνο του δεν αρκεί.

Όπως είπε, οι χώρες θα πρέπει να τηρούν κοινούς κανόνες όταν εφαρμόζουν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις αλλά να ακολουθούν και μια προσέγγιση που να αφορά συγκεκριμένα την περίπτωση κάθε χώρας ξεχωριστά στο πλαίσιο μιας διαδικασίας «σύγκλισης της ικανότητας των οικονομιών μας να αντίστανται στα σοκ και να αναπτύσσονται μαζί».

Πολλές ευρωπαϊκές χώρες αντιλήφθηκαν μόνο αφότου ξέσπασε η κρίση χρέους ότι το κυρίαρχο δικαίωμά τους να επιλέγουν τη δική τους οικονομική πολιτική θα περιοριζόταν εντός της νομισματικής ένωσης, παρατήρησε ο Ντράγκι. Όμως η δουλειά για τη διασφάλιση της μακροχρόνιας σταθερότητας σημαίνει το μοίρασμα του ελέγχου, είπε.

«Αυτό που μπορεί να μοιάζει με απειλή είναι στην πραγματικότητα μια ευκαιρία», υποστήριξε.

Πηγή: ΑΜΠΕ, Reuters