Skip to main content

Να σπάσει ο δεσμός μεταξύ κυβερνήσεων και τραπεζών ζητεί ο Ισπανός κεντρικός τραπεζίτης

Το ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό σύστημα παραμένει εύθραυστο και κατακερματισμένο, καθώς παραμένουν οι στενοί δεσμοί μεταξύ κυβερνήσεων και τραπεζών, τονίζει ο Πάμπλο Χερνάντες ντε Κος, αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ισπανίας.

«Τα επενδυτικά χαρτοφυλάκια δεν είναι διαφοροποιημένα και χάνονται επενδυτικές ευκαιρίες. Το χρηματοπιστωτικό σύστημα παραμένει εύθραυστο και κατακερματισμένο, εξαιτίας των στενών δεσμών μεταξύ κυβερνήσεων και τραπεζών», δήλωσε ο Ισπανός κεντρικός τραπεζίτης στη διάρκεια συνεδρίου στο Λονδίνο.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν διαθέτει ακόμη τα κατάλληλα δημοσιονομικά εργαλεία για την αντιμετώπιση μεγάλων συστημικών σοκ, παραδέχθηκε ο κ. ντε Κος, ενώ σημείωσε ότι είναι ζωτικής σημασίας για τους υπευθύνους χάραξης πολιτικής να ενισχύουν τις ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές. «Πρόκειται για πολύ σημαντικό στοιχείο, καθώς οι ευρωπαϊκές αγορές συγκλίνουν περισσότερο και καθίστανται τεχνολογικά πιο περίπλοκες», υπογράμμισε ο διοικητής της ισπανικής κεντρικής τράπεζας, χαρακτηρίζοντας μονόδρομο την τραπεζική ένωση και την ένωση κεφαλαιαγορών.

naftemporiki.gr