Skip to main content

Market Beat: Η επίδραση της διεθνούς ανησυχίας για την πανδημία, νέα απειλή για τις αποτιμήσεις

Δεν τελείωσε η περιπέτεια με αυτή την αντίδραση και βασική αιτία για αυτή την εκτίμηση είναι η περιορισμένη επίδραση  του εντυπωσιακού rebound του τραπεζικού δείκτη στις συναλλαγές των υπόλοιπων μετοχών του 25άρη. Η γοητεία μέσα από τις ανατροπές της δυναμικής ενέχει τον κίνδυνο να χαθεί η αίσθηση της μεγάλης εικόνας που ακόμα δεν είναι ανθηρή.  

Δεν ήταν ψευδής κατά την εκτίμησή μας η ανοδική αντίδραση στην αθηναϊκή αγορά αλλά ίσως αποδειχθεί πως δεν ήταν αρκετή για να σταματήσουν οι πιέσεις, καθώς ο φόβος από την επανεμφάνιση της αύξησης των κρουσμάτων COVID-19 έπληξε τα διεθνή χρηματιστήρια.  Σήμερα δε, το κλίμα στις ασιατικές αγορές υπογραμμίζει την επιφύλαξη των θεσμικών παγκοσμίως καθώς άρχισαν να υπερισχύουν οι δεύτερες σκέψεις σχετικά με το αν είναι “δίκαιες” οι αποτιμήσεις των μετοχών μετά την πρόσφατη άνοδό τους σε επίπεδα ρεκόρ υψηλών. Γιατί οδηγήθηκαν εκεί με την συναίνεση της παγκόσμιας επενδυτικής κοινότητας  που “αγόραζε” επί σειρά συνεδριάσεων με βάση την άποψη πως η πανδημία τέθηκε υπό έλεγχο και σταμάτησε να είναι σοβαρή απειλή στην παγκόσμια ανάπτυξη.

Η δεύτερη συνεδρίαση με την ΠΕΙΡ κλειδωμένη στο limit down, δεν ήταν δυνατό να περάσει με τον ίδιο τρόπο από τα επενδυτικά κριτήρια των συναλλασσόμενων στην Αθηναϊκή αγορά. Οι ρυθμοί συναλλαγών ήταν καλύτεροι από της Δευτέρας. Έτσι τα 50 εκατ. ευρώ για τον τζίρο ξεπεράστηκαν στις 14:15, όταν πλέον το πλήθος των ανοδικών blue chip είχε πέσει στα έξη. Με τη μετοχή που ηγήθηκε στο rebound  του πρώτου μέρους, την ΕΥΡΩΒ, να διατηρείται πρώτη στην κατάταξη. Η παρέα της με κέρδη που αντιστάθμιζαν εν μέρει την καθοδική ώθηση, από τις απώλειες περίπου 20 μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης, ήταν οι ΒΙΟ, ΕΥΔΑΠ και ΜΥΤΙΛ. Ο ΓΔ ήταν τότε στις 870,46 μονάδες, με απώλειες -0,61%. Σημαντικό ήταν πως οι δείκτες στην Ευρώπη βούλιαζαν με διπλάσια ποσοστά τουλάχιστον. Πιθανά, γιατί τα futures των δεικτών των αμερικανικών χρηματιστηρίων από απώλειες -0,1% στις 9:00 είχαν φθάσει  στο -0,5%, υπογραμμίζοντας πως δεν ήταν αρκετή η πτώση της Δευτέρας, για τους ισχυρούς θεσμικούς στις αγορές των ΗΠΑ. Άρα η είσοδος των διαχειριστών του δολαρίου ήταν πιθανό να φέρει το επόμενο καθοδικό σκαλοπάτι μετά τις 16:00. Ωστόσο η εμφάνιση επιθετικού αγοραστικού ενδιαφέροντος έφερε κλείσιμο κόντρα στο διεθνές κλίμα.

Οι πιέσεις στην μετοχή της ΠΕΙΡ διατηρήθηκαν και οι διεθνείς αγορές ωθούσαν υπέρ της φυγής από το μετοχικό ρίσκο, αλλά η απότομη πτώση σε αρκετά δεικτοβαρή blue chip είχε προκαλέσει την επιστροφή τις τιμής τους πάνω σε βασικές στηρίξεις. Αυτή ήταν η αιτία για μια συνεδρίαση που χαρακτηρίστηκε από την υψηλής τέχνης στρατηγική για τις κατάλληλες εναλλαγές στην  κυριαρχία της προσφοράς έναντι της ζήτησης που έφερε το θετικό κλείσιμο. Έγινε από το πρώτο τέταρτο  σαφές πως στη μάχη των δυο επενδυτικών στρατοπέδων η επικράτηση δεν θα ήταν εύκολη υπόθεση. Τελικά ισχυρά θεσμικά χαρτοφυλάκια πέτυχαν να οδηγήσουν σε κλείσιμο πάνω από  το προηγούμενο, υπό την καθοδήγηση της ανόδου της ΕΥΡΩΒ και της ΑΛΦΑ κυρίως που έφεραν το +2,8%  του ΔΤΡ. Οι εγχώριοι αναλυτές δεν ενθουσιάστηκαν από το ενδοσυνεδριακό rebound και διατήρησαν την επιφυλακτικότητα τους ως προς τη βραχυπρόθεσμη τάση αλλά και την αισιοδοξία για τη μεσοπρόθεσμη.  

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας

ΗΠΑ

Τα καλά εταιρικά αποτελέσματα στις ΗΠΑ και η διαβεβαίωση του Τζέρομ Πάουελ ότι δεν θα επιτρέψει μεγάλη και παρατεταμένη αύξηση του πληθωρισμού δεν μπόρεσαν να ανατρέψουν την τάση φυγής από το ρίσκο των μετοχικών αξιών. Η πρόσφατη αισιοδοξία σχετικά με την αύξηση των ποσοστών εμβολιασμού στις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Βρετανία και την Ευρώπη μετατοπίζεται. Επέστρεψαν οι επιφυλάξεις και η  ανησυχία ότι οι καταγραφόμενες μολύνσεις από κοροναϊό στην Ινδία και η ενίσχυση των ταξιδιωτικών περιορισμών θα λειτουργήσουν ως τροχοπέδη για την παγκόσμια οικονομία. Συμβάλλοντας ωστόσο  στην υποχώρηση των αποδόσεων στα ομόλογα αναφοράς των ΗΠΑ.

Έτσι ο Dow Jones υποχώρησε -0,75% στις 33.821,30 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε πτώση -0,68% στις 4.134,94 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα -0,92% στις 13.786,27 μονάδες. Στον βιομηχανικό Dow Jones, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι τίτλοι των ΙΒΜ (+3,6%) και Johnson & Johnson (+2,2%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές των Nike (-4,2%) και Boeing (-4,1%).

Στο πεδίο των εταιρικών αποτελεσμάτων  ισχυρά αποτελέσματα  τριμήνου ανακοίνωσαν η Procter & Gamble και η Johnson & Johnson. Ενώ καλύτερα των αναμενόμενων αποτελέσματα α’ τριμήνου γνωστοποίησε και η ΙΒΜ. Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του 10ετούς υποχώρησε κατά τρεις μονάδες βάσης στο 1,56% και η απόδοση του 30ετούς κατά τέσσερις μονάδες βάσης στο 2,26%. Αφότου κυκλοφόρησε ευρέως επιστολή του επικεφαλής της Fed, Τζέρομ Πάουελ όπου επέστρεψε στο ζήτημα του πληθωρισμού υπογραμμίζοντας  ότι «η αμερικανική οικονομία αναμένεται να αντιμετωπίσει προσωρινά “λίγο υψηλότερο” πληθωρισμό φέτος, αλλά η Κεντρική Τράπεζα δεσμεύεται να διατηρήσει την όποια υπέρβαση του στόχου εντός ορίων».

Η ανησυχία για τις προοπτικές της παγκόσμιας ανάπτυξης είχε επίδραση άμεσα στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου WTI σημείωσε πτώση 1,5% ενώ η τιμή του χρυσού κινήθηκε υψηλότερα 0,4% καθώς θεωρήθηκε ασφαλές επενδυτικό λιμάνι.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύθηκε οριακά έναντι του ευρώ που αγόραζε 1,2028 δολάρια.

ΕΥΡΩΠΗ

Απώλειες για δεύτερη μέρα στις ευρωαγορές με τους επενδυτές να αξιολογούν τα μακροοικονομικά δεδομένα στην Ευρωζώνη τα εταιρικά αποτελέσματα, αλλά και την πιθανή ανακοπή των ούτως ή άλλως αδύναμων ρυθμών ανάπτυξης από την αναζωπύρωση της πανδημίας.

Πτώση 3,3% στις πωλήσεις α’ τριμήνου ανακοίνωσε η Danone. Παράλληλα, πιέσεις ασκήθηκαν στη μετοχή της ΑΒ Foods μετά τον υποδιπλασιασμό των λειτουργικών κερδών του ομίλου σε σχέση με πέρυσι.

Τα  στοιχεία για την ανεργία στο Ηνωμένο Βασίλειο που ανακοινώθηκαν ανέδειξε μια απρόσμενη πτώση για δεύτερο συνεχόμενο μήνα και διαμορφώθηκε στο 4,9% στο διάστημα έως τέλος Φεβρουαρίου. Κατά την εκτίμησή μας όμως κυριάρχησε η ανησυχία ότι οι καταγραφόμενες μολύνσεις από κοροναϊό στην Ινδία και η ενίσχυση των ταξιδιωτικών περιορισμών θα λειτουργήσουν ως τροχοπέδη για την παγκόσμια οικονομία.

Από πλευράς δεικτών, ο Stoxx 600 υποχώρησε 1,9% στις 433 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο κινήθηκε χαμηλότερα 2% στις 6.859 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη σημείωσε πτώση 1,55% στις 15.129 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε απώλειες 2,09% στις 6.165 μονάδες. Ακόμα μεγαλύτερες απώλειες έγραψαν  ο ΜΙΒ στην Ιταλία -2,44% και στην Ισπανία ο ΙΒΕΧ  έχασε -2,9% βοηθώντας να αντιληφθούμε τη βάση στις αντιδράσεις των επενδυτών.

ΧΑ

H πίεση της ΠΕΙΡ αντισταθμίστηκε κατάλληλα οδηγώντας στο +0,11%

Μέρα με διαπραγμάτευση που χαρακτηρίστηκε από την με υψηλής τέχνης στρατηγική για τις κατάλληλες εναλλαγές στην  κυριαρχία της προσφοράς έναντι της ζήτησης και παρά το πέρασμα των βασικών δεικτών σε αρνητικό πεδίο για μεγάλο διάστημα ήρθε το θετικό κλείσιμο. Έγινε από το πρώτο τέταρτο  σαφές πως στη μάχη των δυο επενδυτικών στρατοπέδων η επικράτηση δεν θα ήταν εύκολη υπόθεση. Αποφάσισαν ισχυρά θεσμικά χαρτοφυλάκια να οδηγήσουν σε κλείσιμο πάνω από  το προηγούμενο, υπό την καθοδήγηση της ανόδου της ΕΥΡΩΒ και της ΑΛΦΑ κυρίως που έφεραν το +2,8%  του ΔΤΡ. Η σύνοδος εξελίχθηκε χωρίς συντονισμό με την τάση που επικράτησε στα χρηματιστήρια της Ευρώπης. Εδώ πιθανά η ανησυχία να χάσουν τη μεσοπρόθεσμα ανοδική δυναμική οι υπόλοιπες συστημικές τράπεζες μπορεί να ανάγκασε τους αισιόδοξους συμπεριφερθούν ανάλογα. Τελικά εκεί που δεν το περίμεναν οι περισσότεροι  ο ΓΔ έκανε τη διαφορά στην Ευρώπη.

Βασικές στατιστικές πληροφορίες

Μετά από άνοιγμα στις 874,29 με πτωτικό  χάσμα  (1,47 μονάδες) από το κλείσιμο της προηγούμενης (875,76), οι τιμές κινήθηκαν έτσι ώστε ο ΓΔ να διαπραγματευτεί με πτωτική

τάση στο πρώτο 20λεπτο. Κυριάρχησε, αμέσως μετά τις 10:50, ζήτηση για πολλές δεικτοβαρείς μετοχές του 25άρη. Η εγγραφή του ανώτερου μέρας, ήταν στις 883,09 μονάδες ήρθε στις 11:14, μετά άνοιξε ο δρόμος για την εγγραφή του πυθμένα. Το ελάχιστο εμφανίστηκε στις 14:31 ήταν οι 869,50 μονάδες. Άρα το εύρος διακύμανσης από την προηγούμενη ήταν μικρότερο της προηγούμενης παραπέμποντας σε συναλλαγές με διάθεση αντίστασης έναντι γενικού ξεπουλήματος με πάλη διαρκείας μεταξύ αισιόδοξων και απαισιόδοξων διαχειριστών κεφαλαίου.

Στη δεύτερη σύνοδο της εβδομάδας, υπήρξε κίνηση με εναλλαγές σε αρνητικό πεδίο και θετικό πεδίο με την επικράτηση της καθοδικής δυναμικής μοιρασμένη έναντι της ανοδικής ως προς τη διάρκεια. Τελικά είχαμε στο μέσον των συναλλαγών την εντονότερη καθοδική κίνηση που έφερε το ελάχιστο και μια πλαγιοανοδική πορεία στο αρνητικό πεδίο περισσότερο ως και τις δημοπρασίες. Η αγορά έκλεισε με άνοδο +0,11% ενώ εμφάνισε στο πρώτο μέρος των συναλλαγών ως καλύτερη μεταβολή το +0,8% γενικότερα είχε επιδόσεις διαφορετικές με την πλειονότητα των ευρωπαϊκών. Ο ΓΔ στο κλείσιμο σταμάτησε στις 876,76 μονάδες, δηλαδή 7,22 μονάδες πάνω από το κατώτερο μέρας.

 Η συνολική κεφαλαιοποίηση διαμορφώθηκε στα 58,517 από 58,508 δις ευρώ. 

Τη σύνοδο σφράγισε καλύτερο έναντι  της προηγούμενης συνεδρίας συναλλακτικό ενδιαφέρον, με  πακέτα αξίας 6,727 εκατ. ευρώ για ΟΤΕ ΕΥΡΩΒ ΕΤΕ ΟΠΑΠ και ΜΠΕΛΑ.

Η δε εμφάνιση απωλειών σε 1 από τα 4 Τραπεζικά blue chip, δεν θα μπορούσε να έχει σχέση με την επικράτηση ανοδικής δυναμικής για τα ελληνικά ομόλογα. Η απόδοση του δεκαετούς ανέβηκε στο 0,918% από 0,901% την προηγούμενη.

Επηρέασαν θετικά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (-5,63%), αφού οι επενδυτές έκλεισαν την ΑΛΦΑ στο +3,23% από -5,40% τη Δευτέρα, την ΕΤΕ στο +0,16% από -5,70%, ΕΥΡΩΒ στο +5,70% από -4,58% και η ΠΕΙΡ πάλι κλείδωσε στο -29,97%. Οι μετοχές του FTSEM αντιμετωπίστηκαν όπως τα blue chip με μεταβολή +0,46%  από -1,46% την προηγούμενη συνεδρίαση.

Η στατιστική εικόνα των blue chip άλλαξε, όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (11 από 3) έναντι των καθοδικών (13 από 22) και ένα την ΕΧΑΕ στα αμετάβλητα. Στο ΧΑ ο ΓΔ με μεταβολή +0,11% οδηγήθηκε στις 876,76 από 875,76 μονάδες, όταν ο 25άρης έκλεισε στις 2125,04 από 2117,49 με άνοδο +0,36%.

Για να συμβούν τα παραπάνω, ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 93,909 από 70,618 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 6,727 από 1,508 εκατ. ευρώ. Το πλήθος των ανοδικών διαμορφώθηκε σε 56 από 16, των καθοδικών 42 από 92 και οι αμετάβλητες ανήλθαν 28 από 18.

Τεχνική ανάλυση Παράγωγα

Η ανατροπή στην πτώση δεν ανέτρεψε τα δυσοίωνα στοιχήματα

Στη δεύτερη συνεδρίαση της εβδομάδας με κυρίαρχες τις νέες σειρές Μαΐου, οι επενδυτές κίνησαν τον FTSE25 σε αρνητικό και θετικό πεδίο κάτω από την επίδραση συντονισμένων πιέσεων που συνάντησαν επιτυχημένη αντίσταση σε 11 blue chip. Το άνοιγμα αντιστοιχούσε σε πτωτικό χάσμα 4,88 μονάδων. Τον έκλεισαν τελικά 7,55 μονάδες ψηλότερα. Το ανώτερο, οι 2138,98 μονάδες, εμφανίστηκε στις 11:14. Το ελάχιστο ημέρας σημειώθηκε στις 13:08 και ήταν οι 2101,18. Το κλείσιμο στις 2125,04 από 2117,49 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή +0,36% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα ανέβηκε στα 19,556 εκατ. ευρώ.

Στα ΣΜΕ του 25άρη για την σειρά Μάιου εμφανίστηκε υψηλό σχετικά ενδιαφέρον με 1342 συμβόλαια με ανώτερο τις 2135,25 μονάδες και χαμηλό στις 2096,25 με τελευταία τιμή στις 2127,50 από 2108,00 μονάδες και τιμή κλεισίματος 2122,50  για να γίνουν 5821 από 5542 οι ανοικτές θέσεις. Επίσης διακινήθηκαν 24 ΣΜΕ της σειράς Ιουνίου με ανώτερο τις 2129,75 και χαμηλό ημέρας τις 2097,00 και τελευταίες πράξεις στις 2097,00 και οι ανοικτές θέσεις έπεσαν στα 15 από 21 ΣΜΕ.

Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη το ενδιαφέρον ήταν μέτριο. Στα calls του 25άρη της σειράς Μαΐου ο όγκος ήταν 78 συμβόλαια με τιμές εξάσκησης από τις 2050 ως τις 2200 μονάδες. Στα δικαιώματα της επόμενης σειράς διακινήθηκαν 5 συμβόλαιο για τιμή εξάσκησης από τις 2100 ως τις 2200 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης της σειράς Μαΐου διακινήθηκαν 134 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης από τις 2050 ως τις 2200 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης της επόμενης σειράς διακινήθηκαν 100 συμβόλαια με τιμή εξάσκησης στις 2100 μονάδες.

Στα ΣΜΕ επί μετοχών οι συναλλαγές συνολικά αυξήθηκαν υπολογίσιμα. Ξεχώρισαν τα ΣΜΕ της ΑΛΦΑ με 23753 συμβόλαια για τη σειρά Ιουνίου, της ΕΤΕ με 21748, της ΕΥΡΩΒ με 13064, της ΔΕΗ ήταν 1014, της ΜΙΓ ήταν 739 για την σειρά Ιουνίου, και της ΕΛΛΑΚΤΩΡ ήταν 506 για την σειρά Ιουνίου ενώ το κλείδωμα στην υποκείμενη αγορά της ΠΕΙΡ επέτρεψε να αλλάξουν χέρια 2 από 6 ΣΜΕ. Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo ήταν ανύπαρκτο.  

Ο Δημήτρης Τζάνας Δ/ντης Επενδύσεων Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ στο τρίτο σχόλιο για τον Απρίλιο με τίτλο ΑΝΑΤΑΡΑΞΕΙΣ ΣΤΟ Χ.Α. ΕΛΕΩ ΤΗΣ ΑΥΞΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΠΕΙΡΑΙΩΣ… σχολίασε αναλυτικά:

Η αναγγελία των όρων της ΑΜΚ της Τράπεζας Πειραιώς με την τιμή εξάσκησης να μην υπερβαίνει το €1,15 και την απίσχναση (dilution) σε βάρος των παλαιών μετόχων μερικώς μόνο να θεραπεύεται με την άσκηση  κάποιων δικαιωμάτων τους (διαμορφώνεται  στο 80% περίπου), οι αναταράξεις ήταν αναμενόμενες με τη μετοχή να καταγράφει διαδοχικά limit down. Με τη διαμόρφωση της  τιμής ισορροπίας  να εξαρτάται από τον προσδοκώμενο βαθμό υπερκάλυψης της έκδοσης μέσω του book building και να είναι υψηλότερη της τιμής εξάσκησης στο βαθμό που συντελεστεί ικανοποιητικός βαθμός υπερκάλυψης. Αυτό θα δείξει το βαθμό εμπιστοσύνης της επενδυτικής κοινότητας  στο σχεδιασμό της διοίκησης και ειδικότερα την προοπτική μείωσης των κόκκινων δανείων σε μονοψήφιο ποσοστό ως το τέλος του έτους (σχέδια Sunrise I και ΙΙ).

Οι παραπάνω εξελίξεις επηρέασαν αναπόφευκτα και τις λοιπές τραπεζικές μετοχές καθώς ουδείς μπορεί να αποκλείσει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο να υπάρξουν και άλλες ΑΜΚ, ιδιαίτερα μετά τις προειδοποιήσεις του Γιάννη Στουρνάρα για τον υψηλό βαθμό συμμετοχής του αναβαλλόμενου φόρου στα εποπτικά τους κεφάλαια, γεγονός που απαιτεί κερδοφόρα αποτελέσματα για να τα διατηρεί αλώβητα. Έτσι, οι ρευστοποιήσεις επεκτάθηκαν και στους άλλους δεικτοβαρείς τίτλους, διακόπτοντας το θετικό momentum που είχε οδηγήσει το Γενικό Δείκτη πάνω από τις 900 μονάδες. Με την τεχνική ανάλυση να επισημαίνει ότι η πλαγιοκαθοδική κίνηση μπορεί να βρει ισχυρή στήριξη στην περιοχή μεταξύ 855-850 μονάδων. Την ίδια ώρα, ολοκληρώνεται το 2ο δεκαπενθήμερο του τρέχοντος μήνα η δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων για το σύνολο των εισηγμένων εταιρειών ώστε να υπάρξουν τα δεδομένα μιας συνολικής αξιολόγησης των προοπτικών τους, ενώ κρίσιμη είναι και η έκθεση αξιολόγησης της S & P την Παρασκευή για την πιστοληπτική ικανότητα και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Στο εξωτερικό, η έκρηξη κερδοφορίας των αμερικανικών τραπεζών (J.P.Morgan, Goldman Sachs, Walls Fargo, Bofa , Morgan Stanley) συνεχίζει να τροφοδοτεί τη χρηματιστηριακή ευφορία  και να οδηγεί σε αλλεπάλληλα ιστορικά ρεκόρ τους δείκτες στη Wall Street. Παράλληλα, ο δείκτης λιανικών πωλήσεων (+9,8% το Μάρτιο) πιστοποιεί την ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας και μόνο οι επιδόσεις του πληθωρισμού (+2,6% το Μάρτιο και μάλλον ψηλότερα στη συνέχεια) διαμορφώνουν εύλογο προβληματισμό σε σχέση με το ενδεχόμενο αλλαγής της υπερ-χαλαρής νομισματικής πολιτικής της Federal, με την ίδια να έχει πρόσφατα αναφερθεί σε διατήρηση των επιτοκίων  στο μηδέν μέχρι το 2023! Την ίδια ώρα, η Ε.Ε. συζητά ακόμη για την επίσπευση των εκταμιεύσεων των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, ενώ στον αντίποδα το ΑΕΠ της Κίνας τρέχει με +18,3% το 1ο τρίμηνο ! Και με τις γεωπολιτικές εντάσεις να πυκνώνουν, αφήνοντας προς το παρόν ανεπηρέαστες τις διεθνείς αγορές που δεν θεωρούν ότι θα διακοπεί η προοπτική ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας σε συνέχεια της υποχώρησης της υγειονομικής κρίσης…

Σχόλια εγχώριων αναλυτών

Ο Δημήτρης Τζάνας Δ/ντης Επενδύσεων Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ

ΑΝΑΤΑΡΑΞΕΙΣ ΣΤΟ Χ.Α. ΕΛΕΩ ΤΗΣ ΑΥΞΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΠΕΙΡΑΙΩΣ…

Η αναγγελία των όρων της ΑΜΚ της Τράπεζας Πειραιώς με την τιμή εξάσκησης να μην υπερβαίνει το €1,15 και την απίσχναση (dilution) σε βάρος των παλαιών μετόχων μερικώς μόνο να θεραπεύεται με την άσκηση  κάποιων δικαιωμάτων τους (διαμορφώνεται  στο 80% περίπου), οι αναταράξεις ήταν αναμενόμενες με τη μετοχή να καταγράφει διαδοχικά limit down. Με τη διαμόρφωση της  τιμής ισορροπίας  να εξαρτάται από τον προσδοκώμενο βαθμό υπερκάλυψης της έκδοσης μέσω του book building και να είναι υψηλότερη της τιμής εξάσκησης στο βαθμό που συντελεστεί ικανοποιητικός βαθμός υπερκάλυψης. Αυτό θα δείξει το βαθμό εμπιστοσύνης της επενδυτικής κοινότητας  στο σχεδιασμό της διοίκησης και ειδικότερα την προοπτική μείωσης των κόκκινων δανείων σε μονοψήφιο ποσοστό ως το τέλος του έτους (σχέδια Sunrise I και ΙΙ).

Οι παραπάνω εξελίξεις επηρέασαν αναπόφευκτα και τις λοιπές τραπεζικές μετοχές καθώς ουδείς μπορεί να αποκλείσει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο να υπάρξουν και άλλες ΑΜΚ, ιδιαίτερα μετά τις προειδοποιήσεις του Γιάννη Στουρνάρα για τον υψηλό βαθμό συμμετοχής του αναβαλλόμενου φόρου στα εποπτικά τους κεφάλαια, γεγονός που απαιτεί κερδοφόρα αποτελέσματα για να τα διατηρεί αλώβητα. Έτσι, οι ρευστοποιήσεις επεκτάθηκαν και στους άλλους δεικτοβαρείς τίτλους, διακόπτοντας το θετικό momentum που είχε οδηγήσει το Γενικό Δείκτη πάνω από τις 900 μονάδες. Με την τεχνική ανάλυση να επισημαίνει ότι η πλαγιοκαθοδική κίνηση μπορεί να βρει ισχυρή στήριξη στην περιοχή μεταξύ 855-850 μονάδων. Την ίδια ώρα, ολοκληρώνεται το 2ο δεκαπενθήμερο του τρέχοντος μήνα η δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων για το σύνολο των εισηγμένων εταιρειών ώστε να υπάρξουν τα δεδομένα μιας συνολικής αξιολόγησης των προοπτικών τους, ενώ κρίσιμη είναι και η έκθεση αξιολόγησης της S & P την Παρασκευή για την πιστοληπτική ικανότητα και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Στο εξωτερικό, η έκρηξη κερδοφορίας των αμερικανικών τραπεζών (J.P.Morgan, Goldman Sachs, Walls Fargo, Bofa , Morgan Stanley) συνεχίζει να τροφοδοτεί τη χρηματιστηριακή ευφορία  και να οδηγεί σε αλλεπάλληλα ιστορικά ρεκόρ τους δείκτες στη Wall Street. Παράλληλα, ο δείκτης λιανικών πωλήσεων (+9,8% το Μάρτιο) πιστοποιεί την ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας και μόνο οι επιδόσεις του πληθωρισμού (+2,6% το Μάρτιο και μάλλον ψηλότερα στη συνέχεια) διαμορφώνουν εύλογο προβληματισμό σε σχέση με το ενδεχόμενο αλλαγής της υπερ-χαλαρής νομισματικής πολιτικής της Federal, με την ίδια να έχει πρόσφατα αναφερθεί σε διατήρηση των επιτοκίων  στο μηδέν μέχρι το 2023! Την ίδια ώρα, η Ε.Ε. συζητά ακόμη για την επίσπευση των εκταμιεύσεων των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, ενώ στον αντίποδα το ΑΕΠ της Κίνας τρέχει με +18,3% το 1ο τρίμηνο ! Και με τις γεωπολιτικές εντάσεις να πυκνώνουν, αφήνοντας προς το παρόν ανεπηρέαστες τις διεθνείς αγορές που δεν θεωρούν ότι θα διακοπεί η προοπτική ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας σε συνέχεια της υποχώρησης της υγειονομικής κρίσης…

Σήμερα

Οι ασιατικές μετοχές και τα μελλοντικά συμβόλαια των ΗΠΑ υποχώρησαν σήμερα Τετάρτη 21/4, καθώς η ανησυχία για την επανεμφάνιση κρουσμάτων Covid – 19 σε ορισμένες χώρες δημιουργεί αμφιβολίες για την αντοχή της παγκόσμιας ανάπτυξης και τη ζήτηση αργού πετρελαίου.

Ο ευρύτερος δείκτης MSCI των μετοχών Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας στις 8:20 έχανε -1,07% όταν στο πρώτο μέρος ήταν στο  -0,6%. Οι μετοχές της Αυστραλίας όμως ενώ αρχικά μειώθηκαν -1,25%  έχουν τελικά μεταβολή -0,65%. και οι μετοχές στην Κίνα μειώθηκαν αρχικά -0,46% ενώ μετά τις 8:00 δική μας ώρα αλλάζουν πρόσημο στην οριακή τους ημερήσια μεταβολή.

Οι μετοχές στο Τόκιο υποχώρησαν κατά 1,79% λόγω της αυξανόμενης πιθανότητας, η Οζάκα και οι γύρω περιοχές θα τεθούν σε lock down λόγω ενός νέου κύματος μολύνσεων από κοροναϊό. Στις 8:30 η πτώση του ΝΙΚΚΕΙ ήταν -1,98%. Τα μελλοντικά συμβόλαια του S&P 500 e-mini είχαν επίσης αρνητική μεταβολή της τάξης του 0,20%.

Τα συμβόλαια αργού σημείωσαν πτώση από το υψηλό ενός μηνός στην ασιατική διαπραγμάτευση λόγω εικασιών ότι οι περιορισμοί για την αντιμετώπιση των κρουσμάτων στην Ινδία, που είναι ο τρίτος μεγαλύτερος εισαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο, θα πλήξουν τη ζήτηση ενέργειας.