Skip to main content

Αυστηρή εποπτεία SSM στις τράπεζες για την πορεία των πλειστηριασμών

Από την έντυπη έκδοση

Της Νένας Μαλλιάρα
[email protected]

Σειρά επαφών στη Φραγκφούρτη, με αισιόδοξα μηνύματα για τις ελληνικές τράπεζες, αλλά και για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, πραγματοποίησαν χθες οι Έλληνες τραπεζίτες, ο διοικητής της ΤτΕ, αλλά και η ηγεσία του ΣΕΒ και του ΣΕΤΕ. Οι επαφές πραγματοποιήθηκαν σε δύο «μέτωπα», αυτό των προοπτικών των τραπεζών εν όψει των stress tests της ΕΚΤ τον ερχόμενο μήνα και αυτό των επενδυτικών ευκαιριών που αναδύονται στην Ελλάδα, έπειτα από πολλά χρόνια ύφεσης, προσαρμογών και σημαντικών θεσμικών και διαρθρωτικών αλλαγών.

Στο τραπεζικό μέτωπο, ιδιαίτερης βαρύτητας ήταν η συνάντηση των Ελλήνων τραπεζιτών με την πρόεδρο του Εποπτικού Συμβουλίου του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού, Ντανιέλ Νουί, και το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μπενουά Κερέ. Στις δύο αυτές συναντήσεις, στο προσκήνιο βρέθηκαν η πορεία διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων, κατόπιν μάλιστα της τελευταίας εξέλιξης με τη νομοθέτηση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, αλλά και η γενικότερη κατάσταση των τραπεζών εν όψει των επικείμενων τεστ αντοχής.

Σημειώνεται ότι η εφαρμογή των πλειστηριασμών ήταν το βασικό ζήτημα που έθεταν σταθερά οι εποπτικές αρχές όχι μόνο για τη δραστική μείωση των «κόκκινων» δανείων, αλλά και για την αποκατάσταση κουλτούρας πληρωμών. 

Εφεξής, η πορεία των πλειστηριασμών θα αποβεί καθοριστική για την κεφαλαιακή κατάσταση των τραπεζών, με την επιδίωξη να μην υπάρξει αποτυχία στην εφαρμογή του συγκεκριμένου εργαλείου ανάκτησης οφειλών που θα οδηγούσε σε νέες κεφαλαιακές ανάγκες για τις τράπεζες. Στο πλαίσιο αυτό, ο SSM θα παρακολουθεί πολύ στενά την πορεία των πλειστηριασμών και ειδικά τις τιμές στις οποίες θα γίνεται μέσω αυτών η ανάκτηση ενεχύρων. Το ζητούμενο είναι οι τιμές αυτές να μην αποκλίνουν σημαντικά από τις τιμές στις οποίες αποτυπώνονται οι αξίες των ενεχύρων στα βιβλία των τραπεζών. Σύμφωνα με πληροφορίες, αποκλίσεις της τάξεως του 20%-35% θεωρούνται «επικίνδυνες» για την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών. 

Χθες, πάντως, οι Έλληνες τραπεζίτες παρουσίασαν στους κεντρικούς επόπτες την ουσιαστική βελτίωση των βασικών μεγεθών του ελληνικού τραπεζικού συστήματος το 2017, αλλά και τον περαιτέρω σχεδιασμό των τραπεζών, ως προς τη ρευστότητα, την αποτελεσματική διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, τη συμμόρφωση στις εποπτικές και ρυθμιστικές απαιτήσεις, την πλήρη υιοθέτηση του νέου λογιστικού προτύπου IFRS 9 και τη σταδιακή επιστροφή του κλάδου στην κανονικότητα. Παράλληλα, επανέλαβαν την πάγια θέση των ελληνικών τραπεζών να συνεργαστούν πλήρως με τις αρμόδιες εποπτικές και ρυθμιστικές αρχές και να υλοποιήσουν όλες τις δεσμεύσεις και οδηγίες, με στόχο την επιτυχή αντιμετώπιση των σημαντικών προκλήσεων που αντιμετωπίζει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, τη συμμόρφωση στο νέο εποπτικό πλαίσιο και τη σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα.

Σημειώνεται ότι η αντιπροσωπεία της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ) εκπροσωπήθηκε από τον πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΕΤ και πρόεδρο της Eurobank Ergasias, Νικόλαο Καραμούζη, τον διευθύνοντα σύμβουλο της Τράπεζας Πειραιώς, Χρήστο Μεγάλου, τον διευθύνοντα σύμβουλο της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, Λεωνίδα Φραγκιαδάκη, τον διευθύνοντα σύμβουλο της Eurobank Ergasias, Φωκίωνα Καραβία, τον αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο της Alpha Bank, Σπύρο Φιλάρετο, τον αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο της Alpha Bank και πρόεδρο της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΕΤ, Γεώργιο Αρώνη, και τη γενική γραμματέα της ΕΕΤ, Χαρούλα Απαλαγάκη.

Σε ένα ευρύτερο πλαίσιο που αφορούσε τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, οι τραπεζίτες είχαν και γεύμα εργασίας στα γραφεία της Bundesbank, έπειτα από πρόσκληση του προέδρου της, Dr. Γενς Βάιντμαν. Προσκεκλημένοι ήταν επίσης εκπρόσωποι των Κεντρικών Τραπεζών της Γερμανίας και της Ελλάδας, ο πρέσβης της Γερμανίας στην Ελλάδα, Γενς Πλάιτνερ, και υψηλόβαθμα στελέχη των εμπορικών τραπεζών και της επιχειρηματικής κοινότητας των δύο κρατών.

Πέραν της ΕΕΤ, η ελληνική αντιπροσωπεία εκπροσωπήθηκε επίσης από τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, τον πρόεδρο του Δ.Σ. του ΣΕΒ Θεόδωρο Φέσσα, τον αντιπρόεδρο του ΣΕΒ Ευάγγελο Μυτιληναίο και το μέλος του Δ.Σ. του ΣΕΒ Μιχάλη Στασινόπουλο, καθώς επίσης από τον πρόεδρο του Δ.Σ. του ΣΕΤΕ Γιάννη Ρέτσο και τον αντιπρόεδρο του ΣΕΤΕ Ευτύχιο Βασιλάκη.

Στο γεύμα εργασίας συζητήθηκαν οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν η γερμανική και ελληνική οικονομία και οι συνθήκες λειτουργίας των τραπεζικών τους συστημάτων. Παρουσιάστηκαν επίσης το βελτιούμενο οικονομικό και χρηματοοικονομικό περιβάλλον στην Ελλάδα και οι επενδυτικές ευκαιρίες που αναδύονται στη χώρα μας. Τονίστηκε ότι η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και των ιδιωτικοποιήσεων και η διαμόρφωση φιλικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος για επενδύσεις και προσέλκυση ξένων κεφαλαίων αποτελούν κρίσιμες προϋποθέσεις επίτευξης διατηρήσιμης αναπτυξιακής πορείας επιστροφής της Ελλάδας σε κλίμα οικονομικής κανονικότητας και βελτίωσης της εικόνας της χώρας στη γερμανική και διεθνή αγορά.