Skip to main content

Ξενογιαννακοπούλου: Προκλητική η τροπολογία Χατζηδάκη για την εμπλοκή ιδιωτών στην απονομή των συντάξεων

Κάθετη είναι η αντίθεση του ΣΥΡΙΖΑ στην τροπολογία που φέρνει ο κ. Χατζηδάκης στη Βουλή για την εμπλοκή ιδιωτών, δικηγόρων και λογιστών, στην απονομή των συντάξεων, σύμφωνα με όσα δήλωσε η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ α και Βουλευτής Β1΄ Βόρειου Τομέα Αθηνών, στην τηλεδιάσκεψη με τα Δ.Σ. της ΠΟΠΟΚΠ και της ΠΟΣΕ-ΙΚΑ.

Η κ. Ξενογιαννακοπούλου εξέφρασε  επίσης την πλήρη αντίθεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης και στα κυβερνητικά σχέδια ιδιωτικοποίησης της Επικουρικής Ασφάλισης ενώ τόνισε ότι για τον ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί προτεραιότητα η στήριξη του Δημόσιου Διανεμητικού Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης

Διαβεβαίωσε τους εκπροσώπους των δύο Ομοσπονδιών ότι στηρίζει τα αιτήματα τους για την ενίσχυση του ΕΦΚΑ με τις αναγκαίες μόνιμες προσλήψεις και την ψηφιακή αναβάθμιση της λειτουργίας του, που αποτελούν ουσιαστική προϋπόθεση για την επιτάχυνση της απονομής των συντάξεων και την επίλυση του προβλήματος των εκκρεμών συντάξεων.

Η κα Ξενογιαννακοπούλου σχετικά με την κατάθεση της τροπολογίας στη Βουλή έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Ο κ. Χατζηδάκης αρνείται να αναγνωρίσει τις ευθύνες της κυβέρνησης της Ν.Δ. για τη συνεχιζόμενη αύξηση των εκκρεμών συντάξεων, οι οποίες έχουν πλέον φτάσει τις 450.000. Αντί να αντιμετωπίσει την ουσία του προβλήματος, ενισχύοντας το προσωπικό του ΕΦΚΑ με τις αναγκαίες μόνιμες προσλήψεις και την ψηφιακή αναβάθμιση του, και αφού απαξίωσε τον ΕΦΚΑ χαρακτηρίζοντας τον «σαράβαλο» και τους εργαζομένους «γραφειοκράτες», καταθέτει προκλητική και απαράδεκτη τροπολογία στη Βουλή που προβλέπει την εμπλοκή ιδιωτών, δικηγόρων και λογιστών, στην απονομή των συντάξεων. Είναι προφανές ότι, μετά τον ιδιώτη μάνατζερ, επιδιώκει την ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών του δημοσίου και μάλιστα με μόνιμο χαρακτήρα και για το μέλλον. Η επιστράτευση ιδιωτών, πέραν του ότι θα αποδειχθεί ατελέσφορη, θέτει σοβαρά συνταγματικά και νομικά θέματα. Ταυτόχρονα, αποτελεί κερκόπορτα για την ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών συνολικά της δημόσιας διοίκησης εις βάρος των πολιτών και του δημοσίου συμφέροντος.

Ειδικότερα ως προς την τροπολογία, η πρόβλεψη ότι πιστοποιημένοι επαγγελματίες μπορούν να συμπράττουν στη διαδικασία απονομής συνταξιοδοτικών παροχών (κύριων συντάξεων, επικουρικών συντάξεων και εφάπαξ) από τον Ηλεκτρονικό Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ) είναι αντισυνταγματική (αρ. 22 Σ). Η ανάθεση του συνόλου σχεδόν του κοινωνικοασφαλιστικού έργου σε ιδιώτες, θίγει τον στενό πυρήνα του συνταγματικού δικαιώματος, για το οποίο ο συντακτικός νομοθέτης, προέκρινε την κρατική μέριμνα, κατά τρόπο αποκλειστικό. Το επιχείρημα ότι, ήδη ιδιωτικές εταιρίες έχουν «συμβασιοποιημένα» έργα με τον e-ΕΦΚΑ, είναι έωλο, αφού, είναι άλλο πράγμα ο φορέας να αγοράζει υπηρεσίες (λογισμικό, υλικοτεχνικές υποδομές κλπ.) και διαφορετικό να ανατίθεται σε ιδιώτες το σύνολο της κοινωνικοασφαλιστικής λειτουργίας. Πολύ περισσότερο που επιβεβαιώνεται από την διατύπωση της τροπολογίας ότι οι ασφαλισμένοι τελικά θα πληρώσουν τον λογαριασμό, καθώς αναφέρεται ότι οι πιστοποιημένοι επαγγελματίες ασκούν το έργο τους «μετά από ανάθεση» που γίνεται από τον ενδιαφερόμενο ασφαλισμένο. Ο Υπουργός Εργασίας οφείλει να δώσει σαφείς διευκρινίσεις και να διατυπωθεί με σαφήνεια στη ρύθμιση ότι από αυτήν τη διαδικασία δεν θα επιβαρυνθούν οικονομικά οι ασφαλισμένοι/συνταξιούχοι!

Σοβαρά θέματα τίθενται και από την πρόβλεψη ότι «τα σχέδια και οι βεβαιώσεις που συντάσσουν και καταχωρίζουν οι πιστοποιημένοι επαγγελματίες παράγουν πλήρη απόδειξη ως προς τα στοιχεία που εμπεριέχονται σε αυτές, και ότι αφού υποβληθεί το σχέδιο προσωρινής ή οριστικής σύνταξης κύριας ή επικουρικής, η συνταξιοδοτική απόφαση εκδίδεται εντός προθεσμίας τριάντα (30) ημερών από την υποβολή του σχεδίου απόφασης. Με την άπρακτη παρέλευση της προθεσμίας αυτής, το σχέδιο θεωρείται εγκεκριμένο και επέχει θέση πράξης απονομής σύνταξης, η οποία αναρτάται στην προσωπική θυρίδα του πολίτη στην Ενιαία Ψηφιακή Πύλη της Δημόσιας Διοίκησης.». Η διαδικασία και η προθεσμία αυτή λειτουργεί εκβιαστικά προς τους δημοσίους υπαλλήλους, δεν επιτρέπει τον ουσιαστικό έλεγχο και δημιουργεί ένα παραμάγαζο έκδοσης συντάξεων χωρίς πειθαρχική ευθύνη, ελλιπείς ελέγχους ως προς τα λάθη και τις συνέπειες τους στην διαφύλαξη του δημοσίου συμφέροντος. Εξίσου σοβαρά ερωτήματα θέτει η διαδικασία, οι όροι και τα σεμινάρια επιμόρφωσης σε σχέση με την προβλεπόμενη πιστοποίηση των ιδιωτών επαγγελματιών, ενώ προκύπτουν θέματα πρόσβασης και επεξεργασίας προσωπικών δεδομένων από ιδιώτες.

Το συμπέρασμα είναι σαφές και το σχέδιο της Ν.Δ. ξεκάθαρο: απαξίωση, διάλυση και ιδιωτικοποίηση της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος και των ασφαλισμένων.»