Skip to main content

Οι Βρυξέλλες προκρίνουν άρση capital controls για «νέο χρήμα»

Από την έντυπη έκδοση 

Τον διαχωρισμό του «νέου χρήματος» που εισέρχεται στο τραπεζικό σύστημα και την απαλλαγή του από τους περιορισμούς των capital controls φαίνεται να υποστηρίζουν οι Βρυξέλλες. Πρόκειται για ένα αίτημα που έχουν υποβάλει σχεδόν από την επιβολή των κεφαλαιακών ελέγχων οι τράπεζες και την επαναφέρουν, όπως επισήμανε η «Ν», εν όψει ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, με τη λογική ότι θα έδινε κίνητρο για την επαναφορά κεφαλαίων στο σύστημα.

Η κάθε απόφαση για χαλάρωση των capital controls λαμβάνεται μετά από έγκριση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Τράπεζας της Ελλάδος, που λαμβάνουν υπ’ όψιν τις συνολικές συνθήκες στις τράπεζες και την οικονομία. Κρίσιμη παράμετρος είναι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και εύλογα η ολοκλήρωση της αξιολόγησης αποτελεί μια βάση για τη βελτίωση των συνθηκών. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η άρση των capital controls θα είναι σταδιακή, με βήματα χαλάρωσης αλλά πάντοτε εξαιρετικά προσεκτικά.

Είναι ενδεικτικό ότι αναλυτές «βλέπουν» την άρση των capital controls σταδιακά σε 12-18 μήνες από την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Πότε ακριβώς θα γίνει εντός του 2017 θα εξαρτηθεί από τις εξελίξεις, εκτιμά η Moody’s, που προβλέπει ότι όσο θα μειώνεται ο ELA και θα υπάρχουν κάποιες επιστροφές καταθέσεων τόσο θα χαλαρώνουν και τα capital controls.

Ο διαχωρισμός του νέου χρήματος ίσχυσε από την πρώτη ημέρα επιβολής αντίστοιχων περιορισμών στην Κύπρο και εκτιμάται ότι πέραν της δυνατότητας επιστροφής καταθέσεων που έχουν αποθησαυριστεί, θα βοηθούσε τη λειτουργία σειράς επιχειρήσεων, με αιχμή τον τουριστικό κλάδο, και θα τερμάτιζε πρακτικές καταφυγής στη χρήση τραπεζικών εργαλείων (POS) που προσφέρουν όμορες βαλκανικές χώρες της Ευρωζώνης.

Υπενθυμίζεται ότι η επιβολή κεφαλαιακών περιορισμών στην Ελλάδα ισχύει από τις 28 Ιουνίου 2015 λόγω τραπεζικής αργίας και τυπικώς από τις 18 Ιουλίου 2015, αν και έκτοτε υπήρξε μερική χαλάρωση σε επιμέρους πτυχές τους. Βάσει του καθεστώτος που υφίσταται σήμερα, εφόσον υπάρξει κεφαλαιακό έμβασμα από το εξωτερικό και πιστωθεί στην Ελλάδα, αυτό μπορεί είτε να επανεξαχθεί είτε να γίνει ανάληψή του σε ποσοστό έως 10%.

Χρηματοδότηση

Μειώθηκε η συνολική εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από τη χρηματοδότηση του ευρωσυστήματος τον Απρίλιο και διαμορφώθηκε στα 99,6 δισ. ευρώ από 101,5 δισ. ευρώ που ήταν τον Μάρτιο. Η υποχώρηση αυτή αντανακλά, κατά κύριο λόγο, τη μείωση της ρευστότητας που άντλησαν οι τράπεζες από την ΕΚΤ στα 32,7 δισ. ευρώ από 35,3 δισ. ευρώ τον Μάρτιο, ως αποτέλεσμα της πώλησης ομολόγων του EFSF που κατείχαν οι ελληνικές τράπεζες απευθείας στην ΕΚΤ, στο πλαίσιο του QΕ. Στον αντίποδα, ο δανεισμός των τραπεζών από τον μηχανισμό έκτακτης βοήθειας (ELA) σημείωσε οριακή αύξηση και διαμορφώθηκε στο τέλος Απριλίου στα 66,9 δισ. ευρώ από 66,2 δισ. ευρώ τον Μάρτιο.