Skip to main content

Γαλλο-γερμανικός άξονας για τη θωράκιση της Ευρωζώνης

Aπό την έντυπη έκδοση

Των Έφης Τριήρη και Αγγελικής Κοτσοβού

Το κοινό γαλλο-γερμανικό όραμα για μία βαθύτερη ενοποίηση της Ευρωζώνης μοιράστηκαν χθες οι υπουργοί Οικονομικών της Γερμανίας και της Γαλλίας στην πρώτη τους συνάντηση, μετά την εκλογή του Εμανουέλ Μακρόν στις γαλλικές εκλογές.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και ο Γάλλος ομόλογός του Μπρινό Λεμέρ θέλουν να δώσουν μία νέα ώθηση στις στάσιμες μεταρρυθμίσεις της Ευρωζώνης, προειδοποιώντας ότι εάν αποτύχουν θα αποκτήσουν τον έλεγχο οι ακραίες πολιτικές δυνάμεις.

Αυτό στο οποίο συμφώνησαν οι δύο αξιωματούχοι είναι η σύσταση κοινής ομάδας εργασίας η οποία θα παρουσιάσει έως τον Ιούλιο ιδέες για εμβάθυνση της ενοποίησης της Ευρωζώνης.

Η ομάδα αυτή θα εστιάσει στη δημοσιονομική ενοποίηση, στον συντονισμό της οικονομικής πολιτικής και σε κοινά επενδυτικά προγράμματα, με τον κ. Λεμέρ να υπογραμμίζει την ανάγκη ότι οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης θα πρέπει να προωθήσουν μία επιτυχημένη μεταρρύθμιση στη διάρκεια της πενταετούς θητείας του κ. Μακρόν. «Έχουμε ευθύνη να παρουσιάσουμε αποτέλεσμα. Επειδή εάν δεν επιτύχουμε εμείς, θα επιτύχουν οι εξτρεμιστές» είπε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών στην κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε με τον κ. Σόιμπλε στο Βερολίνο, προτού αποχωρήσουν και οι δύο μαζί για τις Βρυξέλλες όπου πραγματοποιήθηκε χθες το Eurogroup.

Από την πλευρά του ο κ. Σόιμπλε εξήρε τη σπουδαιότητα ισχυροποίησης της νομισματικής ένωσης και υπογράμμισε τον ηγετικό ρόλο Γερμανίας και Γαλλίας στην Ευρωζώνη. Η χθεσινή συνάντηση είχε ως στόχο να δώσει νέα δυναμική στη συνεργασία των δύο χωρών και ουσιαστικά να διαμορφώσει εκ νέου τον γαλλο-γερμανικό άξονα, εν όψει μάλιστα και των γερμανικών εκλογών, μία μόλις εβδομάδα μετά τη συνάντηση των δύο ηγετών, της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ και του νέου Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν στο Βερολίνο. Στη συνάντησή τους την επομένη των γαλλικών εκλογών, οι δύο ηγέτες έκαναν λόγο για έναν «οδικό χάρτη» με σκοπό τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή ενοποίηση, που θα καταστήσει την Ευρωζώνη πιο ανθεκτική σε μελλοντικές κρίσεις.

Η κα Μέρκελ συμφώνησε με τον Εμανουέλ Μακρόν να συνεργαστούν στενά, λέγοντας πως «η Ευρωπαϊκή Ένωση διανύει μια κρίσιμη καμπή και ότι η Ευρώπη θα τα πάει καλά μόνο αν είναι ισχυρή η Γαλλία», ενώ ο κ. Μακρόν δήλωσε πως πρέπει να γίνουν μεταρρυθμίσεις και ότι ο ίδιος σχεδιάζει να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις τους επόμενους μήνες. Θέλει μια Ευρώπη λιγότερο γραφειοκρατική, η οποία θα παρέχει μεγαλύτερη προστασία στους πολίτες και υποστήριξε πως ο γαλλο-γερμανικός άξονας πρέπει να υιοθετήσει μια πιο πραγματιστική στάση.

Μάλιστα, η κα Μέρκελ, σε ξεχωριστή εκδήλωση τη Δευτέρα, διαμήνυσε ότι το Βερολίνο θα πρέπει να βοηθήσει τον κ. Μακρόν στην καταπολέμηση της ανεργίας, τονίζοντας ότι ο καλύτερος τρόπος για την αντιμετώπιση των λαϊκιστών ευρωσκεπτικιστών είναι η επίλυση των προβλημάτων.

Ωστόσο, οι δύο υπουργοί παραδέχθηκαν ότι η Ευρωζώνη παραμένει οικονομικά ευάλωτη λόγω των μακροοικονομικών ανισορροπιών και του χαμηλού δομικού πληθωρισμού. «Παρά την ισχυροποίηση της οικονομίας στην Ευρωζώνη δεν έχουν ανακάμψει εντελώς όλες οι χώρες-μέλη από την τελευταία κρίση, με την Ευρωζώνη να παραμένει ευάλωτη από τις μεγάλες μακροοικονομικές ανισορροπίες, τον χαμηλό δομικό πληθωρισμό και τον χαμηλό βαθμό ενοποίησης στον χρηματοπιστωτικό τομέα» επισημαίνεται στο κοινό ανακοινωθέν. Για τον λόγο αυτό και οι δύο θεωρούν άμεση προτεραιότητα την ολοκλήρωση της τραπεζικής ενοποίησης.

Επίσης, σε μία προσπάθεια να καθησυχάσει το Βερολίνο για τα δημοσιονομικά της χώρας του, ο κ. Λεμέρ ανέφερε ότι το Παρίσι θα ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της Κομισιόν για μείωση του δημόσιου χρέους του και αυτό δεν το κάνει για να ικανοποιήσει τις Βρυξέλλες.

Το κάνει, όπως εξήγησε, γιατί είναι καλό για την ίδια τη Γαλλία. Αναφορικά με το Brexit, θεωρεί ότι προσφέρει στην Ευρωζώνη, στη Γαλλία και στη Γερμανία ευκαιρίες στις χρηματοοικονομικές αγορές.

Η βαθύτερη ενοποίηση πάντως δεν είναι κάτι απλό και ενώ ο δρόμος είναι προς αυτή την κατεύθυνση, πολιτικοί αναλυτές προειδοποιούν ότι οι αλλαγές δεν θα είναι ούτε άμεσες ούτε και σαρωτικές, ακόμη και μετά την εκλογή ενός ευρωπαϊστή Γάλλου προέδρου.

«Η περαιτέρω ενοποίηση είναι κάτι αναπόφευκτο, ειδικά εάν οι χώρες-μέλη του ευρώ επιθυμούν να καταστήσουν την Ευρωζώνη βιώσιμη σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Μην περιμένετε όμως θεαματικές θεσμικές αλλαγές» επισημαίνει ο Αντόνιο Μπαρόζο, γενικός διευθυντής της Teneo Intelligence.

O Kάρστεν Μπρζέσκι, οικονομολόγος της ING, υπενθυμίζει ότι η Γερμανία έχει δώσει έμφαση στην ανάγκη μεταρρύθμισης πρώτα στη Γαλλία προτού γίνουν αλλαγές σε ευρωπαϊκό επίπεδο. «Αυτή, λοιπόν, η γαλλική μεταρρυθμιστική προσπάθεια θεωρείται απόλυτα αναγκαία για να πειστεί ο γερμανικός λαός ότι θέματα όπως τα ευρωομόλογα ή ένας υπουργός Οικονομικών της Ευρωζώνης αξίζει να προχωρήσουν και να υλοποιηθούν» εκτιμά ο ίδιος αναλυτής.