Skip to main content

Spiegel: Πίσω από τον στόχο ο Τσίπρας

Σε μεγάλη καθυστέρηση βρίσκεται η Ελλάδα σχετικά με την υλοποίηση των προαπαιτουμένων για να λάβει χρήματα από τους Eυρωπαίους εταίρους της, υποστηρίζει το Spiegel. SZ: εν όψει ρεκόρ στον τουρισμό η Ελλάδα.

Στο νέο τεύχος του περιοδικού Spiegel που κυκλοφορεί το Σάββατο σημειώνεται σε συνοπτικό άρθρο για την Ελλάδα, καθοδόν προς την έξοδο από τα μνημόνια, ότι καθυστερεί και πάλι τις μεταρρυθμίσεις, σύμφωνα με δικές του πληροφορίες. Και ιδιαίτερα σε μια περίοδο που ο καιρός πιέζει.

51 από τα 110 προαπαιτούμενα

«Φτου κι από την αρχή» γράφει χαρακτηριστικά ο αρθρογράφος. «Η Ελλάδα καθυστερεί υπερβολικά με την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που έχει υποσχεθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες του περιοδικού από τα 110 προαπαιτούμενα, στα οποία η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα έχει δεσμευτεί, εγκρίνονται μόνο τα 51. Αυτό προκύπτει από την τρίτη αξιολόγηση του τρέχοντος προγράμματος που έχουν επεξεργαστεί η Κομισιόν, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το ΔΝΤ. Τα υπόλοιπα 50 προαπαιτούμενα βρίσκονται σε εκκρεμότητα, οι ελληνικές αρχές δεν τα έχουν υλοποιήσει. Μεταξύ αυτών ανήκουν για παράδειγμα τμήματα της φορολογικής μεταρρύθμισης», αναφέρει ο συντάκτης και καταλήγει:

«Ο Τσίπρας μένει πίσω από τον στόχο. Η κυβέρνησή του πρέπει μέχρι τις 22 του μηνός να υλοποιήσει τις υποσχέσεις της, διότι τότε συνεδριάζουν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης με θέμα την αποδέσμευση της επόμενης δόσης ύψους 7 δισ. ευρώ». Το γερμανικό περιοδικό υπενθυμίζει ότι στο παρελθόν προκλήθηκε μεγάλη οργή για τις μεταρρυθμίσεις και τα προγράμματα διάσωσης των δανειστών, η οποία οδηγούσε στην καθυστέρηση καταβολής των δόσεων. Όμως κάθε φορά την τελευταία στιγμή κατέληγαν οι δύο πλευρές σε κάποια συμφωνία.

Χρονιά ρεκόρ το 2018 στον τουρισμό;

Στο ένθετο της Süddeutsche Zeitung του Μονάχου φιλοξενείται άρθρο για τις προετοιμασίες που κάνουν οι Έλληνες στους αρχαιολογικούς χώρους για να υποδεχθούν το νέο κύμα τουριστών. «Παρά τη διαρκή κρίση και τον περιβόητο κίνδυνο χρεοκοπίας η Ελλάδα βιώνει ένα μπουμ τουριστών», σημειώνει ο αρθρογράφος. «Ο ένας χρόνος των ρεκόρ διαδέχεται τον άλλο. Το 2016, 24 εκατ. τουρίστες επισκέφθηκαν την Ελλάδα το πρώτο δεκάμηνο, το 2018 ενδέχεται η μικρή χώρα, που συνεχώς ταλαντεύεται προς το γκρεμό, να δεχθεί τον αριθμό ρεκόρ των 30 εκατ. τουριστών. Κυρίως οι Γερμανοί προσελκύονται από την Ελλάδα, το 2016 βρίσκονταν στην πρώτη θέση με 3,6 εκατ. επισκέπτες. Τους  ενθουσιάζει η ελληνική αρχαιότητα κι αυτό που λείπει στη Γερμανία, ο ήλιος, η ζέστη και το απίστευτο γαλάζιο της θάλασσας. Η Ελλάδα επωφελείται όμως και από την τεταμένη κατάσταση στην Τουρκία, την Αίγυπτο και την Τυνησία, όπως και από το ότι το σενάριο τρόμου, η έξοδος της χώρας από το ευρώ και την Ε.Ε., έχει βγει οριστικά εκτός συζήτησης».

Ο αρθρογράφος περιγράφει και τη θετική επίδραση του Αλέξη Τσίπρα «από τότε που μετέτρεψε στο αντίθετο τις μεγαλόστομες υποσχέσεις του και συνεχίζει να κυβερνά», όπως γράφει χαρακτηριστικά. «Ο τουρισμός και η ατμομηχανή της οικονομίας έχουν ανοιχτό δρόμο μπροστά τους. Ακόμη και το προσφυγικό δεν μπορεί να σταματήσει αυτό το μπουμ. Στη Λέσβο και τη Χίο καταγράφεται αυξανόμενος αριθμός επισκεπτών παρά τα προσφυγικά καταλύματα». Στη συνέχεια ο αρθρογράφος μπαίνει στο κύριο θέμα του μακροσκελούς άρθρου για τις προετοιμασίες στους αρχαιολογικούς χώρους εν όψει μιας τουριστικής σεζόν υπερθετικού βαθμού.

Οι απεργίες και ο Ανδρέας Γεωργίου

Για το πολυνομοσχέδιο ο λόγος στην ανταπόκριση από την Αθήνα της Frankfurter Allgemeine Zeitung. Ο αρθρογράφος ξεκινά από τα μποτιλιαρίσματα και τις σκηνές χάους στο κέντρο της Αθήνα όταν γίνονται διαδηλώσεις, για να καταλήξει στο πολυνομοσχέδιο και στις διατάξεις για την απεργία. «Το ότι τέτοιες μεταρρυθμίσεις θέλει να επιβάλει μια λεγόμενη αριστερή κυβέρνηση, έρχεται σε αντίθεση με πρώην οπαδούς του Τσίπρα, διότι μόλις ανέλαβε την εξουσία το 2015 υποσχέθηκε να βάλει τέλος σε τέτοια μέτρα» επισημαίνει στο άρθρο του. Τέλος η ίδια η εφημερίδα στην οικονομική της στήλη ενημερώνει τους αναγνώστες της ότι 9 κάτοχοι Νόμπελ Οικονομίας και 40 στατιστικές οργανώσεις από όλον τον κόσμο έστειλαν επιστολή διαμαρτυρίας προς την αμερικανική στατιστική ένωση καταγγέλλοντας την ποινική δίωξη σε βάρος του Ανδρέα Γεωργίου, πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ.