Έλλειψη συγκροτημένης πολιτικής για τη βελτίωση των ψηφιακών επιδόσεων της ελληνικής οικονομίας καταλογίζει στην κυβέρνηση ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), με αφορμή την τροπολογία, η οποία προβλέπει μεταξύ άλλων την επιβολή εφάπαξ «εύλογης αμοιβής» 2% υπέρ των δικαιούχων πνευματικών έργων στα «έξυπνα» κινητά τηλέφωνα (smartphones), καθώς και τον ίδιο φόρο υπέρ τρίτων σε tablets και ηλεκτρονικούς υπολογιστές, αλλά και φόρο 6% για ηλεκτρονικές συσκευές εγγραφής ήχου και εικόνας και για ηλεκτρονικούς αποθηκευτικούς δίσκους άνω των 4GB.
Σε ανακοίνωσή του, ο ΣΕΒ σημειώνει ότι «είναι αντιαναπτυξιακά τα χαράτσια 2-6% στις ηλεκτρονικές συσκευές», προσθέτοντας πως «υπονομεύουν τον αναγκαίο ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας».
Ο ΣΕΒ επισημαίνει ότι «τον Ιούλιο του 2017, η κυβέρνηση επέβαλε εσπευσμένα ένα νέο χαράτσι 2% επί της αξίας σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές, φορητούς υπολογιστές και tablets, 4% σε φωτοτυπικά, εκτυπωτές, χαρτί φωτοτυπίας και 6% σε ηλεκτρονικές συσκευές εγγραφής ήχου και εικόνας και σε ηλεκτρονικούς αποθηκευτικούς δίσκους άνω των 4GB για την αποζημίωση των δικαιούχων πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων, χωρίς τη δέουσα τεχνική προετοιμασία και χωρίς να έχει προηγηθεί ουσιαστική και έντιμη διαβούλευση με την αγορά».
Όπως συμπληρώνει ο ΣΕΒ, «σήμερα η κυβέρνηση ακολουθώντας την ίδια τακτική επεκτείνει αυθαίρετα το πεδίο εφαρμογής του χαρατσιού και σε άλλες ηλεκτρονικές συσκευές και αποθηκευτικά μέσα».
Κατά τον Σύνδεσμο, η κυβέρνηση «με τη στάση αυτή αποδεικνύει την έλλειψη μιας συγκροτημένης πολιτικής για τη βελτίωση των ψηφιακών επιδόσεων της ελληνικής οικονομίας».
Όπως εκτιμά ο ΣΕΒ, «η νέα διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής του χαρατσιού, σε συνδυασμό με το εξαιρετικά υψηλό τέλος κινητής τηλεφωνίας και τον υψηλό ΦΠΑ, θα λειτουργήσουν ανασταλτικά ως προς τη ζητούμενη ανάπτυξη της ψηφιακής οικονομίας, τον ψηφιακό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων αλλά και την ενεργή συμμετοχή των πολιτών στην ψηφιακή εποχή».
Ο Σύνδεσμος υπογραμμίζει ότι «βλέπουμε για άλλη μια φορά, ένα μη-παραγωγικό υπουργείο, το υπουργείο Πολιτισμού εν προκειμένω, να χαράσσει και να υλοποιεί πολιτική που επηρεάζει άμεσα τις επιχειρήσεις, επιβάλλοντας αυθαίρετα τα υψηλότερα ποσοστά “ψηφιακού τέλους” στην Ευρώπη και επιφέροντας πλήγμα στις επενδύσεις και εν γένει στην οικονομική δραστηριότητα του δυναμικού κλάδου των τηλεπικοινωνιών και της πληροφορικής. Επιπλέον, η έλλειψη σαφούς πλαισίου για τον καθορισμό της εύλογης αμοιβής και του τρόπου διανομής της στους δικαιούχους, δημιουργεί προϋποθέσεις αδιαφάνειας και αθέμιτου ανταγωνισμού».
Όπως συμπληρώνει ο Σύνδεσμος, η αναδρομική ισχύς έρχεται σε αντίθεση με την ευρωπαϊκή νομοθεσία ιδίως λόγω του ότι απαγορεύει την επιβολή πρόσθετων επιβαρύνσεων που δεν μετακυλίονται.
«Έτσι, για μια ακόμη φορά οι ελληνικές επιχειρήσεις καλούνται να ανταγωνιστούν με άνισο τρόπο επιχειρήσεις άλλων χωρών, όπου τα εν λόγω δικαιώματα είτε δεν αποδίδονται είτε αποδίδονται με πιο δίκαιο τρόπο», προσθέτει ο ΣΕΒ.
Συνεχίζοντας, καλεί την κυβέρνηση «να ανακαλέσει την ψηφισμένη διάταξη, η οποία κινείται σε αντίθετη κατεύθυνση με την υπόλοιπη Ε.Ε. που προωθεί τον περιορισμό των συγκεκριμένων επιβαρύνσεων».
Σημειώνει επίσης ότι στη νέα ψηφιακή εποχή όπου τα πάντα αλλάζουν με ταχύτατους ρυθμούς και ο ψηφιακός μετασχηματισμός αποτελεί ζήτημα επιβίωσης, η Ελλάδα πρέπει να δημιουργήσει κίνητρα ανάπτυξης της ψηφιακής οικονομίας αντί να θέτει νέα αντικίνητρα.
«Οι παραγωγικές δυνάμεις είναι έτοιμες να συνεργαστούν με την Πολιτεία με στόχο να συνδιαμορφώσουμε ένα τέτοιο πλαίσιο πολιτικών και κινήτρων. Το αποδείξαμε άλλωστε με τη συμμετοχή μας στην προσπάθεια του Υπουργείου Οικονομικών και της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων για την πλήρη εφαρμογή της Ηλεκτρονικής Τιμολόγησης και της ηλεκτρονικής Τήρησης των βιβλίων από την 1/1/19. Μέτρα όπως το νέο χαράτσι υπονομεύουν τον κορμό του αναγκαίου ψηφιακού μετασχηματισμού της χώρας», καταλήγει ο ΣΕΒ.
Στον απόηχο των αντιδράσεων για την τροπολογία, η κυβέρνηση προτίθεται να επανεξετάσει τον φόρο 2% για τα κινητά τηλέφωνα, όπως συμφωνήθηκε κατά τη διάρκεια επικοινωνίας του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής Νίκου Παππά και του υπουργού Επικρατείας Χριστόφορου Βερναρδάκη, σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων.
Στην επικοινωνία των δύο υπουργών, ο κ. Βερναρδάκης πρότεινε την επανεξέταση της ρύθμισης μόνο για τα κινητά και ο κ. Παππάς δέχθηκε την πρόταση. Σύμφωνα με πληροφορίες, το χρονικό διάστημα εντός του οποίου θα εξετασθεί εκ νέου ο φόρος, είναι τρεις μήνες περίπου.
Είχε προηγηθεί ανάρτηση του κ. Παππά στο Twitter, την Τετάρτη, όπου ανέφερε ότι «η επιβολή του τέλους του 2% σε τάμπλετ/κινητά πρέπει να επανεξεταστεί». «Είναι σημαντικό να υπάρχει εύλογο τίμημα για τα πνευματικά δικαιώματα αλλά χωρίς να προκαλούνται επιπλέον αχρείαστα προβλήματα ιδίως σε μία περίοδο που θέλουμε ο κόσμος να εξοικειωθεί με τις νέες τεχνολογίες», πρόσθετε ο κ. Παππάς.
naftemporiki.gr