Στην ανάγκη συνέχισης των μεταρρυθμίσεων στάθηκε η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ, αν και παραδέχθηκε ότι υπάρχει κόπωση.
«Φυσικά υπάρχει κόπωση από τις πολλές μεταρρυθμίσεις, και προσπάθησα να καταστήσω σαφές ότι πρέπει εν τούτοις να αναγνωρίσει κανείς τις προόδους και ότι πρέπει να συνεχισθεί αυτός ο δρόμος των μεταρρυθμίσεων, διότι έτσι η ανεργία θα συνεχίσει να μειώνεται και διότι έτσι η οικονομία θα συνεχίσει να αναπτύσσεται», ανέφερε η καγκελάριος της Γερμανίας σε δήλωσή της μετά το πέρας της διήμερης επίσκεψής της στην Αθήνα. Η κ. Μέρκελ επανέλαβε ότι η Ελλάδα είναι σημαντικό μέλος της Ε.Ε.
Για τη συνάντησή της με τον πρόεδρο της Ν.Δ. Κυριάκο Μητσοτάκη, είπε ότι «ανήκουμε στην ίδια ιδεολογική οικογένεια, κάτι που σημαίνει ότι έχουμε πολλά κοινά στοιχεία, ιδίως σε ότι αφορά τα θέματα της οικονομίας στην Ελλάδα». Σημείωσε ωστόσο ότι «σε ένα θέμα έχουμε μία διαφωνία, σχετικά με το σχεδιαζόμενο όνομα “Βόρεια Μακεδονία”. Εξήγησα με κάθε σαφήνεια ότι είναι προς όφελος όλων να λυθεί το πρόβλημα αυτό για να σταθεροποιηθεί η κατάσταση στα Δυτικά Βαλκάνια καθώς και στη χώρα της “Βόρειας Μακεδονίας” στο μέλλον. Εδώ υπάρχουν διαφορετικές γνώμες τις οποίες δεν μπορέσαμε να γεφυρώσουμε, κάτι το οποίο δεν με εξέπληξε, ανταλλάξαμε όμως απόψεις γύρω από το θέμα αυτό».
Αναφερόμενη στο μεταναστευτικό – προσφυγικό, η Γερμανίδα καγκελάριος αναγνώρισε ότι η συνεισφορά της Ελλάδας είναι τεράστια, ενώ εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της για το γεγονός ότι δεν υπάρχει μια ενιαία ευρωπαϊκή στάση. «Όλοι στην Ε.Ε. έχουμε την γνώμη ότι πρέπει να προστατεύσουμε τα κοινά ευρωπαϊκά μας σύνορα, αλλά δεν δίνουμε κάποια ικανοποιητική απάντηση στις χώρες που βρίσκονται σε αυτά για το πώς θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τους ανθρώπους που συνεχίζουν να έρχονται. Στο ζήτημα αυτό πρέπει να εξακολουθήσουμε να συνεργαζόμαστε από κοινού», εξήγησε.
Η κ. Μέρκελ κατέγραψε επίσης ότι υπάρχει η βούληση στην Ελλάδα να προχωρήσει προς τα μπρος η χώρα, ενώ διαμήνυσε ότι η Γερμανία επιθυμεί να είναι ένας καλός εταίρος και στάθηκε στην ανάγκη ενίσχυσης των διμερών σχέσεων, είτε σε αυτοδιοικητικό ή περιφερειακό επίπεδο, είτε σε θέματα πολιτισμού ή νεολαίας.
Η Γερμανίδα καγκελάριος εξέφρασε τη χαρά της για το γεγονός ότι η Γερμανία θα είναι η τιμώμενη χώρα στη Θεσσαλονίκη το 2020,. Χρειαζόμαστε, πρόσθεσε «ιδιαιτέρως τη συνέχιση της συνεργασίας στον τομέα της επιστήμης, διότι η φυγή πολλών ευφυών ανθρώπων από την Ελλάδα, οι οποίοι δεν βρίσκουν καμιά δυνατότητα απασχόλησης εδώ, είναι ένα μεγάλο πρόβλημα για την Ελλάδα. Θα ήταν πολύ καλό αν καταφέρναμε να το σταματήσουμε αυτό».
naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ