Η Κίνα εισάγει πολύ λιγότερα αγαθά από ό,τι εξάγει στις ΗΠΑ και επομένως δεν μπορεί να απαντήσει με το ίδιο «νόμισμα», δηλαδή αυτό των δασμών, στην απόφαση Τραμπ να ανεβάσει στο 25% από 10% τους δασμούς σε προϊόντα της αξίας 200 δισ. δολαρίων. Ωστόσο έχει άλλα όπλα στη φαρέτρα της- αν και η χρήση τους θα μπορόυσε να έχει κόστος.
Το Bloomberg εξηγεί πώς θα μπορούσε να κινηθεί το Πεκίνο στο εξής προκειμένου να εντείνει την πίεση στην Ουάσιγκτον ή έστω να απαλύνει αυτήν που δέχεται το ίδιο.
Υποτίμηση του γιουάν
Μία από τις πρώτες κινήσεις στις οποίες θα μπορούσαν να προβούν οι Κινέζοι αξιωματούχοι προκειμένου να αντισταθμίσουν τον αντίκτυπο των υψηλών δασμών στην οικονομία τους, θα μπορούσε να είναι η υποτίμηση του εθνικού νομίσματος. Ήδη το offshore γιουάν υποτιμήθηκε 5,5% έναντι του δολαρίου του 2018, γεγονός που πυροδότησε την οργή του Τραμπ και σχόλια περί χειραγώγησης. Αυτή την εβδομάδα το κινεζικό νόμισμα έχει υποτιμηθεί 1,3%.
Ωστόσο η επώδυνη εμπειρία της υποτίμησης του γιουάν το 2015, η οποία πυροδότησε μαζικές εκροές κεφαλαίων από τη χώρα, θα μπορούσε να αποθαρρύνει από μία ανάλογη κίνηση. Ενδεχομένως δε οι Κινέζοι να μη θέλουν να προσθέσουν ακόμη ένα γερό χαρτί στα επιχειρήματα των Αμερικανών.
Ξεπούλημα αμερικανικών ομολόγων
Η Κίνα έχει στα χέρια της αμερικανικό κρατικό χρέος 1,13 τρισ. δολαρίων. Εάν περιορίσει σημαντικά την έκθεσή της σε αμερικανικά ομόλογα θα μπορούσε να προκαλέσει σημαντικό πόνο στις ΗΠΑ. Πέρυσι υπήρξαν αναταράξεις στις αγορές και μόνο στη σκέψη ότι θα μπορούσε να συμβεί κάτι τέτοιο.
Ωστόσο το πρόβλημα είναι ότι η Κίνα δεν έχει πραγματικά καλές επιλογές για να «παρκάρει» τα αποθέματα ξένου συναλλάγματος. Τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα θεωρούνται από τις πιο ασφαλείς, αλλά και ελκυστικές.
«Πόρτα» στην αμερικανική σόγια
Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος αγοραστής αμερικανικής σόγιας και έχει ήδη επιβάλλει δασμό 25% στις εισαγωγές της, στο πλαίσιο των αντιποίνων. Πριν από τις αναρτήσεις του Τραμπ που έβαλαν φωτιά στις διαπραγματεύσεις, το αμερικανικό υπουργείο Γεωργίας είχε κάνει λόγο για ορισμένες αγορές «καλής θελήσεως» εκ μέρους των Κινέζων. Αυτές θα μπορούσαν να σταματήσουν απότομα. Οι Αμερικανοί πιέζουν πάντως για ευρύτερη αύξηση των εισαγωγών αμερικανικών αγροτικών προϊόντων στην πολυπληθέστερη αγορά του πλανήτη.
Πηγή: Bloomberg