Skip to main content

Ο Τραμπ χάνει τον πόλεμο με τη Huawei

Η διεθνής καμπάνια του Τραμπ να αποκλείσει τη Huawei Technologies φαίνεται πως αποτυγχάνει. Οι προσπάθειες του Αμερικανού προέδρου να πείσει τις άλλες κυβερνήσεις να αποκλείσουν τον εξοπλισμό Huawei από τα επόμενης γενεάς ασύρματα δίκτυα πολύ υψηλών ταχυτήτων φαίνεται πως αποβαίνουν άκαρπες, ακόμη και μεταξύ των στενών του συμμάχων. Έως τώρα, ελάχιστες είναι οι χώρες, μεταξύ των οποίων Αυστραλία και Ιαπωνία, που ανταποκρίθηκαν στο αίτημα των ΗΠΑ για μποϊκοτάζ του κινεζικού κολοσσού τηλεπικοινωνιακών δικτύων.

Στην Ευρώπη, ούτε μία χώρα δεν επέβαλε αποκλεισμό στη Huawei, ούτε καν το Ηνωμένο Βασίλειο, γεγονός που προκάλεσε τη δυσαρέσκεια του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο. «Δεν είναι τώρα η κατάλληλη εποχή για να αμφιταλαντευτεί κανείς», δήλωσε σήμερα από το Λονδίνο ο κ. Πομπέο, επικαλούμενος τα λόγια της Μάργκαρετ Θάτσερ, τότε που η Βρετανίδα πρωθυπουργός ήθελε να προτρέψει τις ΗΠΑ να στείλουν στρατεύματα στο Κουβέιτ, μετά την εισβολή του Ιράκ το 1990. «Θα επιτρέψομε στην Κίνα να ελέγχει το Διαδίκτυο του μέλλοντος;», αναρωτήθηκε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ.

Εν τω μεταξύ, η Huawei εξασφαλίζει πωλήσεις-ρεκόρ, εισέρχεται σε νέες αγορές και έχι ξεπεράσει την Apple στις πωλήσεις έξυπνων τηλεφώνων, εδραιώνοντας παράλληλα τη θέση της ως κορυφαίος, παγκοσμίως, προμηθευτής τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού. 

Και τώρα σχεδιάζει να αποκαταστήσει την παρουσία της και στις ΗΠΑ, έχοντας κρατήσει χαμηλό προφίλ τα τελευταία χρόνια. Τους προσεχείς μήνες σχεδιάζει επιθετική διαφημιστική καμπάνια, τόσο στα έντυπα όσο και στα ηλεκτρονικά μέσα και social media. 

Oι ΗΠΑ εδώ και ένα χρόνο είχε στείλει διπλωμάτες ανά τον κόσμο να πείσουν άλλες χώρες στον αποκλεισμό της Huawei. Μεταξύ των κατηγοριών της Ουάσιγκτον ήταν ότι η Huawei χρησιμοποιεί τον εξοπλισμό της για κατασκοπεία για λογαριασμό της κινεζικής κυβέρνησης και συνιστά κίνδυνο ασφαλείας για τα ασύρματα δίκτυα πέμπτης γενεάς, που θα συνδέουν δισεκατομμύρια συσκευές, από αυτόνομα αυτοκίνητα μέχρι εργοστάσια και οικιακό εξοπλισμό.

Οι χώρες ανά την Ευρώπη και την Ασία έλαβαν υπόψη τις προειδοποιήσεις των ΗΠΑ, όμως δεν απέκλεισαν τη Huawei, καθώς ο εξοπλισμός της είναι αξιόπιστος, τεχνολογικά προηγμένος και λιγότερο δαπανηρός έναντι των ανταγωνιστών, επισημαίνει στο Bloomberg ο Τζόζερ Φράνελ, διευθύνων σύμβουλος της Eastern Oregon Telecom, εκ των πελατών της Huawei.

Κυβερνήσεις και πελάτες σε 170 χώρες χρησιμοποιούν τον εξοπλισμό της Huawei, που όπως ισχυρίζεται η ίδια η εταιρεία, δεν συνιστά μεγαλύτερη κυβερνοαπειλή από οποιονδήποτε άλλο προμηθευτή τηλεπικοινωνιακής τεχνολογίας. 

Η αμερικανική καμπάνια κατά της Huawei εντάσσεται στην ευρύτερη διαμάχη μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας που ορισμένοι παρομοιάζουν με τον Ψυχρό Πόλεμο μεταξύ ΗΠΑ και Σοβιετικής Ένωσης. Σε αυτή τη διαμάχη, η Ουάσιγκτον κλιμακώνει τις εμπορικές εντάσεις, απειλώντας με αύξηση των δασμών σε κινεζικά αγαθά ύψους 200 δισ. δολαρίων, καθώς οι εμπορικές συνομιλίες προχωρούν αργά.