Από την έντυπη έκδοση
ΣΟΦΙΑ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ
[email protected]
Για πρόοδο στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους σε κρίσιμα ζητήματα, όπως οι συλλογικές συμβάσεις, μίλησε ο κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος, αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τις διεθνείς οικονομικές σχέσεις, τοποθετούμενος, χθες, από το βήμα του 1ου επιχειρηματικού συνεδρίου της «Ναυτεμπορικής», με τίτλο «Επιχειρώντας στο Μέλλον 2015 – 2020», που εντάσσεται στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας N-conferences της εφημερίδας.
Στο ίδιο μήκος κύματος ο κ. Αλέκος Φραμπουράρης, υπουργός Επικρατείας, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η συμφωνία με τους εταίρους θα υπογραφεί και ότι θα εξασφαλιστεί χρηματοροή για την ελληνική οικονομία, μεταφέροντας έτσι προς το επιχειρηματικό κοινό του συνεδρίου ένα μήνυμα αισιοδοξίας για την επιδιωκόμενη συμφωνία.
«Το σήμα που δίνουμε με τα αποτελέσματα που θα έχουμε μπορεί να θεωρήσει κανείς ότι είναι ευχάριστο και θετικό» τόνισε με έμφαση.
Από την πλευρά της αντιπολίτευσης ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, υποστήριξε ότι γίνεται πολύς λόγος για τον αριθμητή στο κλάσμα χρέος/ΑΕΠ αλλά λίγος για τον παρονομαστή, για το πώς θα μεγαλώσει η πίτα η οποία συνεχώς συρρικνώνεται, ενώ νωρίτερα ο Γιάννης Περλεπές, γενικός διευθυντής της «Ναυτεμπορικής» σημείωσε, ανοίγοντας τις εργασίες του συνεδρίου, ότι η οικονομία έχει ανάγκη από ηρεμία και μακρόπνοα σχέδια για να αναπτυχθεί.
Εφικτή η λύση
«Η ελληνική κυβέρνηση έχει δουλέψει σκληρά για το καλό σενάριο να βρεθεί μια λύση. Συζητάμε τα πάντα με τους εταίρους μας, είναι εφικτή μια λύση» ανέφερε μεταξύ άλλων ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Ευκλείδης Τσακαλώτος στην ομιλία του.
Ο κ. Τσακαλώτος δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι είναι καιρός οι εταίροι να δείξουν ότι μπορούμε να τους εμπιστευτούμε.
«H εμπιστοσύνη δουλεύεται και από τις δύο πλευρές» σημείωσε και πρόσθεσε: «Εμείς από την αρχή δουλεύουμε με το πνεύμα και το γράμμα της συμφωνίας της 20ής Φεβρουαρίου. Να υπάρχει ένας έντιμος συμβιβασμός μεταξύ του παλιού και του καινούργιου».
Ο κ. Τσακαλώτος δήλωσε ικανοποιημένος για τη χθεσινή ανακοίνωση των θεσμών, ενώ, όπως είπε, μεταξύ της ενδιάμεσης συμφωνίας και της μεγάλης πρέπει να υπάρχει πρόοδος.
Η ομιλία του στο συνέδριο, πάντως, σε μεγάλο βαθμό ήταν αφιερωμένη στην ανάλυση της αριστερής και φιλελεύθερης πολιτικής.
«Οταν ο κόσμος δεν βλέπει αποτέλεσμα των μεταρρυθμίσεων στη ζωή του, είναι δύσκολο να πεισθεί από τις πολιτικές. Πολλοί νεοφιλελεύθεροι πιστεύουν ότι αν αφήναμε το μνημόνιο να εξελιχθεί 1-2 χρόνια, θα βλέπαμε αποτελέσματα. Δεν το πιστεύω…» είπε μεταξύ άλλωνο κ. Τσακαλώτος.
Πήγαμε στη διαπραγμάτευση χωρίς προτάσεις
Αίσθηση προκάλεσε η δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ευκλείδη Τσακαλώτου, με την οποία παραδέχθηκε ότι υπάρχει βάση αλήθειας στο γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν ήταν έτοιμη όταν ξεκίνησε η διαπραγμάτευση και δεν είχε προτάσεις, γεγονός το οποίο απέδωσε στην απειρία της.
Οπως είπε μάλιστα με διάθεση αυτοκριτικής, «αυτοί που λένε ότι υπήρχε καθυστέρηση γιατί δεν είχαμε προτάσεις… υπάρχει μια βάση αλήθειας σ’ αυτό. Είναι μια νέα κυβέρνηση που έχει έλλειψη τεχνογνωσίας. Νομίζω ότι τα βασικά προβλήματα ήταν πολιτικά».
Προσέλκυση επενδύσεων
Η προσέλκυση νέων επενδυτών είναι το σημερινό στοίχημα, δήλωσε η κα Ολγα Κεφαλογιάννη, βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και τέως υπουργός Τουρισμού, υπογραμμίζοντας τα χαμηλά επίπεδα επενδύσεων από το 2008 στην Ε.Ε.
«Πρέπει να επενδύσουμε στην καινοτομία και να αναπτύξουμε την ανταγωνιστικότητά μας» επεσήμανε. Αναφερόμενη ειδικότερα στην Ελλάδα, σημείωσε ότι η ανεπάρκεια επενδύσεων οδήγησε την εθνική οικονομία σε καθίζηση.
«Το ασθενές επενδυτικό κλίμα αναστέλλει την ανάπτυξη βραχυπρόθεσμα, ενώ μακροπρόθεσμα δημιουργεί πρόβλημα στην ανταγωνιστικότητα», τόνισε η κα Κεφαλογιάννη. «
Η Ελλάδα δεν μπορεί να ζει για πάντα με τις δόσεις, πρέπει να ξεφύγει από τον φαύλο κύκλο της απραξίας, να εκπονήσει ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο ανασυγκρότησης» είπε μεταξύ άλλων.
Περιορισμένες αντοχές
«Σήμερα τα πράγματα είναι δύσκολα και όσοι επιχειρούμε στον επιχειρηματικό στίβο το γνωρίζουμε καλύτερα» είπε ο κ. Γιώργος Βογιατζάκης, διευθύνων σύμβουλος & γενικός διευθυντής της Μαρινόπουλος Α.Ε., ξεκινώντας την παρουσίασή του ως κεντρικός ομιλητής στο συνέδριο.
Λουκέτα, άνεργοι, εταιρείες που μεταναστεύουν, ξένοι επενδυτές που μας γυρνούν την πλάτη, περιορισμένη ρευστότητα, αδυναμία σχεδιασμού στρατηγικής από τους ανθρώπους της αγοράς είναι ορισμένες από τις πτυχές του προβλήματος από την παρατεταμένη περίοδο αβεβαιότητας, όπως το παρουσίασε ο κ. Βογιατζάκης.
«Ο χρόνος για την οικονομία δεν είναι ατελείωτος.
Οι επιχειρήσεις δεν αντέχουν άλλο, χρειάζονται οξυγόνο και σταθερότητα. Καταλαβαίνουμε τις σκοπιμότητες της διαβούλευσης με τους θεσμούς, αλλά πλέον η χώρα και η οικονομία έχουν φτάσει στα όριά τους» είπε με έμφαση, σημειώνοντας την ανάγκη επίτευξης συμφωνίας άμεσα.
«Δεν πάψαμε στιγμή να επενδύουμε στην Ελλάδα» τόνισε ο κ. Βογιατζάκης, αναφερόμενος στην περίοδο της κρίσης κατά την οποία οι επιχειρήσεις οδηγήθηκαν σε «θυσίες».
Τόνισε ότι η αγορά ζητεί ένα επιχειρηματικό περιβάλλον σταθερό και φιλικό και ειδικότερα σημείωσε ότι πρέπει:
* να δοθούν άμεσα και απτά παραδείγματα πως η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται ότι χωρίς επιχειρήσεις η χώρα δεν μπορεί να περπατήσει
* να προωθηθούν μέτρα για τη μείωση του υψηλού ενεργειακού κόστους των υπέρμετρων φορολογικών επιβαρύνσεων, καθώς και του μη μισθολογικού κόστους στις επιχειρήσεις
* να θεσμοθετηθεί ένα φιλικό, διαφανές, σταθερό φορολογικό σύστημα
* να εξασφαλιστεί λιγότερη γραφειοκρατία, περισσότερη τεχνολογία, μεγαλύτερη ευελιξία από το Δημόσιο
* να προωθηθεί ένα ταχύτερο πλαίσιο αδειοδοτήσεων
* να δημιουργηθούν νέες πηγές χρηματοδότησης.
Δυσκολία επικοινωνίας
Ο κ. Κωνσταντίνος Μπίτσιος, εκτελεστικός αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων & Βιομηχανιών (ΣΕΒ), σχολιάζοντας την τοποθέτηση του κ. Φλαμπουράρη, ανέφερε ότι ο ΣΕΒ έχει επαφές ουσίας με αρκετά στελέχη της κυβέρνησης, αλλά έχει δυσκολία επικοινωνίας με κάποια από αυτά.
Σημείωσε μεταξύ άλλων ότι δύο πράγματα που δεν προχώρησαν κατά το παρελθόν είναι το one stop shop και το δαιδαλώδες της νομοθεσίας.
Ο κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος, πρόεδρος ΕΒΕΑ και πρόεδρος ΚΕΕΕ, μίλησε για την ανάγκη ενός νέου εθνικού σχεδίου ανάπτυξης, ενώ ο κ. Σίμος Αναστασόπουλος, πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, αναφέρθηκε στην αξιοπιστία της Ελλάδας και στην ανάγκη ανάπτυξης ενός περιβάλλοντος που θα προσελκύσει επενδύσεις.
Από την πλευρά του ο κ. Ανδρέας Ανδρεάδης, πρόεδρος του ΣΕΤΕ και διευθύνων σύμβουλος ΣΑΝΗ Α.Ε., έδωσε έμφαση στο ΦΠΑ.
«Η Γερμανία έχει ΦΠΑ 7%, η Ολλανδία 6%, η Τουρκία 6%, η Ισπανία 8%, η Ιταλία και η Γαλλία 10% ενώ εμείς είμαστε στο 6,5% στη διαμονή και στο 13% στην εστίαση και θέλουμε ενιαίο συντελεστή 6%-10%» είπε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Πάνος Ξενοκώστας, επικεφαλής Επενδυτικών Κεφαλαίων ONEX Technologies Group-LKS Partners, αναφέρθηκε στον έντονο ανταγωνισμό που απαιτεί καινοτομία, ενώ στη συζήτηση κατέθεσαν τις απόψεις τους δύο στελέχη του ΙΟΒΕ.
Ο κ. Σταύρος Ιωαννίδης, καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου και υπεύθυνος Παρατηρητηρίου Επιχειρηματικότητας ΙΟΒΕ, παρουσίασε την έρευνα του ΙΟΒΕ για τη νεανική επιχειρηματικότητα 2013-14, ενώ ο κ. Νίκος Βέττας, καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ, αναφέρθηκε στο έλλειμμα επενδύσεων.
Ο Βασίλης Κορκίδης, πρόεδρος της ΕΣΕΕ, αφού επανέλαβε τη ζοφερή κατάσταση της οικονομίας και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, τόνισε χαρακτηριστικά ότι 45 δισ. ευρώ είναι τα επιχειρηματικά δάνεια, από τα οποία 23 εκατ. ευρώ αφορούν τη μικρή επιχειρηματικότητα και από αυτά 11 εκατ. ευρώ είναι «κόκκινα».
Ο κ. Βασίλειος Κάτσος, πρόεδρος της Pharmathen, ένας επιχειρηματίας που εκπροσωπεί το 1% των ελληνικών εξαγωγών, που δημιούργησε 500 νέες θέσεις εργασίας στην Ελλάδα, εξήγησε ότι «αυτό το πετύχαμε διότι δεν περικόψαμε το επενδυτικό μας σχέδιο μέσω του οποίου επενδύουμε 25-30 εκατ. ευρώ ετησίως σε νέα προϊόντα».
Εν κατακλείδι, τόνισε: «Δεν πρέπει να αναρωτιόμαστε τι πρέπει να κάνει η χώρα για τις επιχειρήσεις, αλλά τι πρέπει να κάνουμε εμείς για τις επιχειρήσεις μας».
Καινοτομία
Με επίκεντρο την καινοτομία, την ανταγωνιστικότητα, τη διαφοροποίηση τοποθετήθηκαν στο πλαίσιο συζήτησης με τον συντονισμό του κ. Γιάννη Περλεπέ, γενικού διευθυντή στη «Ναυτεμπορική», διακεκριμένοι επιχειρηματίες.
Ο κ. Εμμανουήλ Δομαζάκης, πρόεδρος της CRETA FARM ΑΒΕΕ, παρουσίασε στοιχεία έρευνας που διεξήγαγε η εταιρεία του προκειμένου να παράξει αλλαντικά με ελαιόλαδο, προϊόντα που θεωρούνται καινοτόμα στην κατηγορία τους.
Μίλησε επίσης για την εμπορική αξιοποίηση της έρευνας που οδήγησε τη σειρά «Εν Ελλάδι» στα ράφια του λιανεμπορίου όχι μόνο εντός αλλά και εκτός Ελλάδος με την επωνυμία olivinig.
Ο κ. Νίκος Καμπανόπουλος, γενικός διευθυντής της VISA EUROPE, αναφέρθηκε σε πλατφόρμες διάθεσης προϊόντων και υπηρεσιών, οι οποίες χάρη στο ευέλικτο σύστημα πληρωμών έχουν τη δυνατότητα να αναπτύσσουν πελατολόγιο σε όλο τον κόσμο.
Ταυτόχρονα, όπως είπε, η τεχνολογία δίνει τη δυνατότητα ανάπτυξης καινοτόμων ιδεών και αναφέρθηκε στην αλλαγή των retail models.
Ο κ. Αρίστος Δοξιάδης, Partner, JEREMY OpenfundII, αναφέρθηκε στο JEREMY OpenfundII το οποίο διαχειρίζεται κεφάλαια 15 εκατ. ευρώ.
«Από την εμπειρία 2,5 ετών, έχουν κατατεθεί 1.500 προτάσεις αλλά ούτε 20 δεν είχαν ανθρώπους από ερευνητικές ομάδες. Στις 20 επενδύσεις που έχει κάνει το fund, μόνο 2 είχαν στελέχη από κάποιον ερευνητικό φορέα» τόνισε.
Ο κ. Θανάσης Βακάλης, πρόεδρος δ.σ. στο συνεταιρισμό «ΘΕΣγάλα-ΠΙΕΣ», μίλησε για το εγχείρημα των αυτόματων πωλητών, το οποίο περιλαμβάνει καινοτομίες, αλλά «η μεγαλύτερη καινοτομία του είναι αυτή καθαυτή η ίδρυση του συνεταιρισμού ΘΕΣγάλα με ανθρωποκεντρικό μοντέλο ανάπτυξης».
Ο κ. Κωνσταντίνος Χ. Παπαδημητρίου, πρόεδρος της Παπαδημητρίου Χ.Κ. ΑΒΕΤ, εκπροσωπώντας μια οικογενειακή επιχείρηση που ξεκίνησε από το εμπόριο σταφίδας κι έχει φθάσει να αποτελεί σήμερα μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες τροφίμων στη Νότια Ελλάδα, εξήγησε πώς μέσω της καινοτομίας κατάφερε να εξελίξει την επιχείρηση δημιουργώντας νέα προϊόντα, όπως το μπαλσάμικο και τα βιολογικά ξίδια.
Εξωστρέφεια
Το όραμα για τις ελληνικές επιχειρήσεις ανέλυσαν στο πλαίσιο συζήτησης οι κ.κ. Γεώργιος Καββαθάς, πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Ευριπίδης Δοντάς, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Επίλεκτος Κλωστοϋφαντουργία ΑΕΒΕ και πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Θεσσαλίας και Κεντρικής Ελλάδας, Νίκος Λούλης, πρόεδρος της Μύλοι Λούλη ΑΕ, Πλάτωνας Μαρλαφέκας, αντιπρόεδρος Marketing – Exports – IT Manager στη Λουξ Μαρλαφέκας ΑΒΕΕ και πρόεδρος στο Επιμελητήριο Αχαΐας και Τζανέτος Καραντζής, σύμβουλος Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων και Α’ πρόεδρος στην Ενωση Διπλωματικών Υπαλλήλων Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων.
Συμπερασματικά σημείωσαν ότι είναι απαραίτητη η εθνική στρατηγική εξαγωγών, όχι όμως μονοδιάστατη, αλλά εστιασμένη στα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα των επιχειρήσεων από τον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα.
Ειδικά για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις η ΓΣΕΒΕΕ εκπονεί πρόγραμμα ένταξης επιχειρήσεων σε αλυσίδες αξίας και συνεργατικές ομάδες με στόχο την ενίσχυση της εξωστρέφειάς τους. Σημειώνεται ότι τις συζητήσεις του συνεδρίου συντόνισαν οι δημοσιογράφοι Αντώνης Παπαγιαννίδης, Βασίλης Κωστούλας, Λέττα Καλαμαρά και ο γενικός διευθυντής της «Ναυτεμπορικής», Γιάννης Περλεπές.
Δέσμη σαρωτικών μεταρρυθμίσεων προς διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας
Δύο παρεξηγήσεις, όπως είπε, ως προς τις προθέσεις της κυβέρνησης, επιχείρησε να αποσαφηνίσει ο Αλέκος Φλαμπουράρης, υπ. Επικρατείας, αναφερόμενος στην επανεκκίνηση της οικονομίας και στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.
1η παρεξήγηση: Τόνισε ότι έχει δημιουργηθεί -όχι τυχαία- η εντύπωση ότι η κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται για την ανάπτυξη και την επιχειρηματικότητα, για να απαντήσει σε αυτή την άποψη ότι δεν είναι έτσι τα πράγματα.
«Η κυβέρνηση δίνει μεγάλη έμφαση στην ανάπτυξη, την παραγωγική ανασυγκρότηση και τη διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας. Γι’ αυτό διαπραγματευόμαστε με τους εταίρους. Γι’ αυτό δίνουμε τη σκληρή μάχη για να εγκαταλείψουμε την πολιτική των μνημονίων που έχει οδηγήσει σε υπερφορολόγηση νοικοκυριών και επιχειρήσεων».
O κ. Φλαμπουράρης υπογράμμισε ότι «άμεση και χωρίς διαπραγμάτευση συμφωνία σημαίνει συνέχιση της λιτότητας και της υφεσιακής πολιτικής».
2η παρεξήγηση: «Ο ΣΥΡΙΖΑ διώχνει τις επενδύσεις και δεν έχει σχέδιο, λένε. Aυτό είναι λάθος» είπε ο κ. Φλαμπουράρης, σημειώνοντας ότι οι θέσεις αυτές δημοσιοποιήθηκαν ήδη πριν από τις εκλογές σε δημόσια διαβούλευση και πέρασαν από τη Βουλή με την ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση.
Ως προς τον σχεδιασμό, σημείωσε ότι αυτός προβλέπει την προώθηση ενός νέου παραγωγικού προτύπου που θα στηρίζεται στην υψηλή εξειδίκευση, στην υψηλή προστιθέμενη αξία και στην εξωστρέφεια.
Το σχέδιο της κυβέρνησης, σύμφωνα με τον κ. Φλαμπουράρη, περιλαμβάνει δέσμη σαρωτικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων, που θα διευκολύνουν την επιχειρηματικότητα – αλλά την επιχειρηματικότητα που σέβεται τους κανόνες και διέπεται από αξίες ως προς τον αντίκτυπο των δραστηριοτήτων της στην κοινωνία και στο περιβάλλον.
O ίδιος αναφέρθηκε ακόμη στην πάταξη της γραφειοκρατίας, στην αναδιάρθρωση της δημόσιας διοίκησης, στη διασφάλιση αναπτυξιακών εργαλείων (π.χ. κτηματολόγιο) και στην ανάγκη να επιταχυνθεί η απονομή της δικαιοσύνης.
Τρεις είναι οι κρίσιμοι άξονες του αναπτυξιακού προγράμματος της κυβέρνησης σύμφωνα με τον κ. Φλαμπουράρη:
* Ολόπλευρη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων -που «είναι πρωταγωνιστές της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας μας»- με ευνοϊκές ρυθμίσεις χρεών αλλά και άλλες παρεμβάσεις που σχεδιάζονται.
* Πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική για την ενίσχυση των συνεργασιών. Διερευνώνται επενδυτικές δυνατότητες συνεργασίας με χώρες εντός και εκτός Ε.Ε. (Ρωσία, Κίνα, ΗΠΑ, Αραβικές Χώρες και Λατινική Αμερική).
* Αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας. Οπως είπε ο κ. Φλαμπουράρης: «Σταματάμε να ξεπουλάμε δημόσια περιουσία. Επιδιώκουμε να την αξιοποιήσουμε μέσα από διακρατικές και άλλες συμφωνίες», εξηγώντας ότι στόχος είναι από τα έσοδα που θα προκύψουν να χρηματοδοτηθούν κοινωνικές πολιτικές, Ταμεία κ.ο.κ.
Ορατός ο κίνδυνος ύφεσης
Η Ε.Ε. μείωσε τις προβλέψεις της στο 0,5% από 2,5% για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, επεσήμανε από την πλευρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, αναφερόμενος στον κίνδυνο το 2015 η Ελλάδα να επιστρέψει σε ύφεση αν δεν υπάρξουν θετικές εξελίξεις.
«Αν είχαμε αποφύγει τις εκλογές, φέτος ο ρυθμός ανάπτυξης θα ξεπερνούσε το 3%» τόνισε. «Η καθυστέρηση στη διαπραγμάτευση -αν και ευχόμαστε να πετύχει- δρα ως το απόλυτο υφεσιακό μέτρο. Το ενδεχόμενο εξόδου της χώρας στις αγορές έχει αποκλειστεί στο άμεσο μέλλον…» είπε ο κ. Μητσοτάκης, που προέτρεψε την κυβέρνηση να αφήσει τις «κόκκινες γραμμές» και να δει πώς μπορεί να κλείσει μια ωφέλιμη για τον τόπο συμφωνία.
Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε επίσης ότι «στρουθοκαμηλίζουμε όταν λέμε ότι δεν πρέπει να συζητάμε για το ασφαλιστικό στη χώρα μας, όταν έχουμε 2,5 εκατομμύρια εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα και 3 εκατομμύρια συνταξιούχους.
Είναι προφανές ότι πρέπει να γίνει μια συζήτηση για ένα δίκαιο και βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα και χαίρομαι που έστω και με καθυστέρηση η κυβέρνηση αναγνωρίζει αυτή την ανάγκη».
Αναφέρθηκε επίσης στην προσωπική του εμπειρία στο επιχειρείν, καθώς πριν μπει στην πολιτική 7 χρόνια υπηρέτησε τον επιχειρηματικό τομέα.
Οπως είπε, αρχές του 2000 η επιχειρηματικότητα αντιμετωπιζόταν σε ένα διαφορετικό πλαίσιο. «Πλέον απαιτείται ένα εύρωστο τραπεζικό σύστημα που θα στηρίζει την επιχειρηματικότητα.
Θα πρέπει να υπάρχει ένα ευέλικτο σύστημα δημόσιας διοίκησης και ένα κράτος που να τονίζει την έννοια της αριστείας, της διάκρισης – κάτι που δεν φαίνεται από τις τελευταίες πρωτοβουλίες της κυβέρνησης στην παιδεία…» ανέφερε μεταξύ άλλων.