Η ελληνική κυβέρνηση θέλει να χαμηλώσει τον στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα στο 2,5% του ΑΕΠ από το 2020 έως το 2022, μεταδίδει το Bloomberg, αναφέροντας ότι με τον τρόπο αυτό αμφισβητεί τη συμφωνία με τους πιστωτές της στη ζώνη του ευρώ και το ΔΝΤ για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%.
Στην συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ξεκαθάρισε ότι «υποσχεθήκαμε να δώσουμε το 3,5% του ΑΕΠ μας για την εξυπηρέτηση του χρέους και αυτό θα πάρουν οι πιστωτές». Αυτό, αναφέρει το οικονομικό δίκτυο, μπορεί να γίνει είτε απευθείας από το πλεόνασμα είτε από τον δεσμευμένο λογαριασμό, στον οποίο έχουν μεταφερθεί 5,5 δισ. ευρώ από τα αποθέματα ρευστού ως εγγήση προς τους πιστωτές.
«Η δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης στο πλαίσιο του προγράμματος του ESM και των μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους είναι ξεκάθαρη. Συμφώνησαν πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022» σχολίασε στο Bloomberg εκπρόσωπος του Ευρωπαικού Μηχανισμού Σταθερότητας.
«Πρόκειται για ένα πολιτικό ζήτημα και θα υπάρξουν συζητήσεις με τους πιστωτές, αλλά πρόκειται για ιδέα win- win» είπε από την πλευρά του αξιωματούχος της ελληνικής κυβέρνησης, που μίλησε υπό καθεστώς ανωνυμίας.
Το ειδησεογραφικό δίκτυο υπενθυμίζει ότι ο πρωθυπουργός παρουσίασε χθες πακέτο παροχών ενόψει ψήφου εμπιστοσύνης στη Βουλή, αλλά και εκλογικών αναμετρήσεων. Αυτό περιλαμβάνει μεταξύ άλλων μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, στο ρεύμα και στο φυσικό αέριο και κατάαργησης της εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα έως 20.000 ευρώ ετησίως.
naftemporiki.gr