Το δολάριο ήταν ένας από τους ελάχιστους «νικητές» του εφιαλτικού πρώτου τριμήνου. Και φαίνεται ότι θα συνεχίσει να κυριαρχεί στις αγορές συναλλάγματος τουλάχιστον και τους επόμενους μήνες, καθώς οι επενδυτές προτιμούν την ασφάλεια του αμερικανικού νομίσματος σε έναν κόσμο γεμάτο από τους κινδύνους που απορρέουν από την κρίση λόγω του κορωνοϊού, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters.
H πανδημία του κορωνοϊού έχει οδηγήσει σε παράλυση την παγκόσμια οικονομία, προκαλώντας τις μεγαλύτερες αναταράξεις στις διεθνείς αγορές από την εποχή της Μεγάλης Ύφεσης. Μέχρις ότου αρχίσει να ξεκαθαρίζει το τοπίο και φανούν τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης, οι επενδυτές το πιθανότερο να αποφύγουν ριψοκίνδυνα στοιχήματα, παραμένοντας προσηλωμένοι σε ασφαλή «καταφύγια», όπως το δολάριο και το κρατικό χρέος χωρών υψηλής επενδυτικής διαβάθμισης.
Σε αυτό το θολό τοπίο, το δολάριο παραμένει «βασιλιάς». Την ώρα που τα περισσότερα νομίσματα βρίσκονται στο έλεος μαζικών ρευστοποιήσεων, το δολάριο έχει ανατιμηθεί σχεδόν 3,5% από τις αρχές του έτους και η κυριαρχία του στις αγορές συναλλάγματος -που άρχισε προ διετίας- αναμένεται να διαρκέσει το λιγότερο για τρεις ακόμη μήνες όπως προβλέπουν οι αναλυτές στη δημοσκόπηση του Reuters.
H πλειονότητα των αναλυτών (26 σε σύνολο 34) προβλέπουν ότι το αμερικανικό νόμισμα θα συνεχίσει να βρίσκεται στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος έως και το επόμενο τρίμηνο. Οι επόμενες όμως κινήσεις του δολαρίου θα εξαρτηθούν σε μεγάλο βαθμό από το πώς θα εξελιχθεί η πανδημία. Οι περισσότεροι αναλυτές(62%) εκτιμούν ότι τα νομίσματα ανεπτυγμένων αγορών θα έχουν καλύτερες επιδόσεις έναντι του δολαρίου στο επόμενο τρίμηνο. Εννέα επέλεξαν νομίσματα αναδυομένων αγορών και έξι νομίσματα χωρών εξαγωγής εμπορευμάτων.
Παρ’ όλα αυτά, οι αναλυτές εμφανίζονται λιγότερο αισιόδοξοι για τις μακροπρόθεσμες προοπτικές του δολαρίου, αναμένοντας ότι οι βασικοί ανταγωνιστές του θα ανακτήσουν μέρος του χαμένου εδάφους και ότι το δολάριο θα χάσει μέρος των κερδών του μέσα στο επόμενο 12μηνο.
Το ευρώ αναμένεται να ανακτήσει το σύνολο των απωλειών που καταγράφει από τις αρχές του έτους και να ανακάμψει 2%, με την ισοτιμία του στο 1,14 έναντι του δολαρίου μέσα στο επόμενο 12μηνο. Οι αναλυτές στη δημοσκόπηση του Reuters προβλέπουν κέρδη 5% για τη στερλίνα μέσα στο επόμενο 12μηνο, με την ισοτιμία της να ανέρχεται στο 1,30 έναντι του δολαρίου στο επόμενο 12μηνο.
«Θεωρούμε ότι σε περίπου σε έναν χρόνο τα πράγματα θα αρχίσουν να ομαλοποιούνται, αν και αυτή η κανονικότητα θα είναι διαφορετικήαπό ό,τι 12 μήνες πριν», επισημαίνει ο Λι Χάρντμαν, στρατηγικός αναλυτής στη MUFG.
H φετινή χρονιά προμηνύεται δύσκολη για τα νομίσματα αναδυομένων αγορών και ειδικότερα το επόμενο τρίμηνο, τόσο λόγω των οικονομικών επιπτώσεων από τον Covid-19, όσο και λόγω της έντασης στις σινο-αμερικανικές σχέσεις, με τον Αμερικανό πρόεδρο να απειλεί το Πεκίνο με νέους δασμούς.
Στα τέλη του Μαρτίου, τα περισσότερα νομίσματα αναδυομένων αγορών είχαν υποχωρήσει σε χαμηλά τριετίας, με απώλειες 3,5%. Από τις αρχές του 2020 υποχωρούν περίπου 6%, σύμφωνα με τον συναλλαγματικό δείκτη MSCI.
Eιδικότερα για το γιουάν -που βρίσκεται στο επίκεντρο της σινο-αμερικανικής έντασης- οι αναλυτές στη δημοσκόπηση του Reuters προβλέπουν ότι θα παραμείνει σε χαμηλά μηνός, στα 7,05 έναντι του δολαρίου στο επόμενο τρίμηνο, για να ανακάμψει οριακά στο εξάμηνο, στα 7,01 γιουάν. Σε ένα χρόνο από τώρα και υπό την προϋπόθεση ότι ο κόσμος θα έχει ανακάμψει από την πανδημία, το γιουάν προβλέπεται να ανατιμηθεί 2%, στα 6,95 έναντι του δολαρίου.
naftemporiki.gr