Της Νατάσας Στασινού
[email protected]
Η απόφαση του Εκλογικού Συμβουλίου της Τουρκίας να ακυρώσει τα αποτελέσματα των τοπικών εκλογών στην Κωνσταντινούπολη και να χάνει το χατίρι του Ταγίπ Ερντογάν για επανάληψή τους, ξεσηκώνει αντιδράσεις εντός και εκτός της χώρας, αλλά κυρίως στέλνει ένα διόλου καθησυχαστικό μήνυμα: Ο Τούρκος πρόεδρος αποφασίζει για όλα και έχει τον τρόπο του να παρακάμψει ανεξάρτητες αρχές, επίσημες διαδικασίες ακόμη και τη βούληση των πολιτών.
Το μήνυμα αυτό λαμβάνουν και οι επενδυτές, που ετοιμάζονται να γυρίσουν εκ νέου την πλάτη στο τουρκικό ενεργητικό και αυτή τη φορά ίσως για τα τα καλά. Γιατί ξέρουν πολύ καλά πως τα τελευταία χρόνια ο αυταρχισμός και η συγκέντρωση ολοένα και περισσότερων εξουσιών στα χέρια του Ερντογάν πηγαίνουν χέρι- χέρι με τις «ανορθόδοξες» οικονομικές πολιτικές.
Ο γαμπρός του προέδρου, που ανέλαβε το κρίσιμο χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Οικονομικών σε μία εξαιρετικά ευαίσθητη περίοδο, προσπάθησε να προωθήσει το προφίλ του μεταρρυθμιστή και του συνετού διαχειριστή, που θα αποφύγει τις υπερβολές και θα «μαζέψει» το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών, επιτρέποντας παράλληλα στην κεντρική τράπεζα να θέσει υπό έλεγχο τον πληθωρισμό.
Ωστόσο όλοι αντιλαμβάνονται πως δεν λαμβάνει αυτός τις αποφάσεις. Ο πρόεδρος φρόντισε πριν τις εκλογές να δώσει ώθηση στα «φαραωνικά» έργα και να πιέσει την κεντρική τράπεζα να προστατεύσει την λίρα με αντισυμβατικές μεθόδους, οι οποίες δεν λειτούργησαν παρά για λίγο. Η διακηρυγμένη «αλλεργία» του στα υψηλά επιτόκια δε ήταν ένας παράγοντας που σίγουρα βάρυνε στην πρόσφατη απόφαση της νομισματικής αρχής να στείλει ότι μήνυμα ότι δεν ετοιμάζει άλλες αυξήσεις επιτοκίων, διαψεύδοντας τις προσδοκίες.
Αν και στη συνεδρίαση του Μαρτίου η κεντρική τράπεζα διαβεβαίωνε πως «εάν χρειαστεί, θα προχωρήσουμε σε πιο περιοριστική νομισματική πολιτική», η φράση απουσίαζε από την τελευταία συνεδρίασή της. Είναι δύσκολο να θεωρηθεί τυχαίο το γεγονός ότι ο κεντρικός τραπεζίτης άλλαξε στάση, θεωρώντας επαρκή την υφιστάμενη περιοριστική πολιτική παρά το γεγονός ότι ο πληθωρισμός παραμένει πάνω από το 15%. Η απόφαση ήρθε σε μία περίοδο κατά την οποία η χώρα βλέπει τις σχέσεις της με ΗΠΑ και Ε.Ε. σε νέα βαρομετρικό χαμηλό και τους τόνους του Ερντογάν να ανεβαίνουν και αντί να στηρίξει αποδυναμώνει τη λίρα.
Πριν από τη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας της 25ης Απριλίου η ισοτιμία ήταν στις 5,9 λίρες ανά δολάριο.Σήμερα είναι στις 6,2 λίρες. Στο στόχαστρο βρίσκονται επίσης μετοχές και ομολόγα. Έχει μεσολαβήσει όχι μόνο η απόφαση για τις επαναληπτικές εκλογές στην Κωνσταντινούπουλη, αλλά και η «εισβολή» του «Πορθητή», του γεωτρύπανου που μεταφέρει το Barbaros, στην ΑΟΖ της Κύπρου.
Όσο Ε.Ε. και ΗΠΑ εξαπολύουν κριτική και προειδοποιήσεις τόσο οι επενδυτές θα φεύγουν από τις τουρκικές αγορές. Ο Ερντογάν βρίσκει και πάλι την ευκαιρία να μιλήσει για οικονομικό σαμποτάζ και σκοτεινές δυνάμεις. Το τουρκικό ακροατήριο μπορεί ίσως να πειστεί. Αλλά όχι για πολύ. Μέχρι να δει τις συνέπειες στην τσέπη του και τα φουσκωμένα σε δολάριο χρέη του να ενισχύονται. Το καλοκαίρι πλησιάζει και οι οικονομικές πληγές που άφησε το περσινό σε Τούρκους καταναλωτές και επιχειρήσεις είναι ακόμη ανοιχτές.
naftemporiki.gr