Skip to main content

Επιστροφή στην ανάπτυξη από την ασφαλιστική αγορά

Από την έντυπη έκδοση

Αύξηση, έστω και οριακή, σε ποσοστό 0,7%, παρουσίασε η ασφαλιστική αγορά στο πρώτο τρίμηνο του 2015, για πρώτη φορά από το 2009, οπότε ξεκίνησε η πτώση της παραγωγής ασφαλίστρων.

Η άνοδος οφείλεται στη σημαντική ενίσχυση του κλάδου ζωής, ενώ οι ζημίες διατηρούν την καθοδική πορεία τους, εξαιτίας κυρίως του κλάδου αυτοκινήτων. Μάλιστα, τον Μάρτιο καταγράφεται αύξηση στη συνολική παραγωγή με αμέσως προηγούμενο τον Οκτώβριο του 2014.

Οπως τονίζει ο πρόεδρος της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, το συμπέρασμα που προκύπτει από τους επιδόσεις του τριμήνου είναι μικτό, αφού είναι θετική η εξέλιξη των ασφαλίσεων ζωής, γεγονός που οφείλεται κυρίως στον κλάδο ζωής ασφαλιστικών προϊόντων συνδεδεμένων με επενδύσεις, ενώ η παραγωγή στις ασφαλίσεις κατά ζημιών, που είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την πορεία της οικονομικής δραστηριότητας, παραμένει σε αρνητική πορεία, με τη μείωση να οφείλεται κυρίως στον κλάδο αυτοκινήτων.

Η πορεία

Ειδικότερα, στο τρίμηνο τα συνολικά ασφάλιστρα ανήλθαν στα 992,95 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας σε ετήσια βάση άνοδο κατά 0,7%. Αύξηση κατά 17,5%, με παραγωγή 494,85 εκατ. ευρώ, σημειώθηκε στις ασφαλίσεις ζωής και οφείλεται κυρίως στα προϊόντα ζωής συνδεδεμένα με επενδύσεις (unit linked), ενώ, στον αντίποδα, υποχώρησε και πάλι η παραγωγή ζημιών κατά 11,8% στις ασφαλίσεις κατά ζημιών, εξαιτίας του κλάδου αυτοκινήτων με την αστική ευθύνη οχημάτων να υποχωρεί κατά 20,2%.

Το αυτοκίνητο

Η παραγωγή των κλάδων σχετικά με τα αυτοκίνητα (αστικής ευθύνης χερσαίων οχημάτων και χερσαίων οχημάτων) διαμορφώνεται στα 258 εκατ. ευρώ και η μείωση σε σχέση με το 2014 είναι 19,4%. Οι καλύψεις πυρός και συμπληρωματικών κινδύνων περιουσίας συγκεντρώνουν παραγωγή περίπου 145 εκατ. ευρώ, με ετήσια μείωση κατά 6,9%. Αντιθέτως, αύξηση της παραγωγής σημείωσαν οι κλάδοι της γενικής αστικής ευθύνης κατά 25,1%, των πιστώσεων κατά 8,8% και των μεταφερόμενων εμπορευμάτων κατά 7%.

Η παραγωγή του κλάδου ζωής αυξήθηκε σε όλους τους επιμέρους κλάδους. Συγκεκριμένα, ο κλάδος ζωής αυξήθηκε κατά 4,8%, με παραγωγή 319,5 εκατ. ευρώ, ο κλάδος ζωής συνδεδεμένων με επενδύσεις αυξήθηκε κατά 83,6%, με παραγωγή 108,2 εκατ. ευρώ, ενώ ο κλάδος υγείας είχε άνοδο κατά 23,4% με ασφάλιστρα ύψους 27,3 εκατ. ευρώ στο τρίμηνο και ο κλάδος διαχείρισης ομαδικών συμβολαίων κατέγραψε αύξηση παραγωγής σε ποσοστό 13,6% και ασφάλιστρα της τάξης των 40 εκατ. ευρώ.

Οσον αφορά τις επιστροφές ασφαλίστρων λόγω ακυρώσεων, στον κλάδο ζημιών κινούνται συνεχώς και σταθερά σε χαμηλότερα επίπεδα από τους αντίστοιχους μήνες του 2014, ενώ στον κλάδο ζωής κινήθηκαν σε ελαφρώς υψηλότερα επίπεδα με εξαίρεση τον Μάρτιο.