Από την έντυπη έκδοση
Της Δανάης Αλεξάκη
[email protected]
Χρυσάφι «κοστίζει» στους καταναλωτές η βαρυχειμωνιά, καθώς ήδη καταγράφονται τσουχτερές ανατιμήσεις σε φρούτα και λαχανικά, που σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνούν και το 200% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Ειδικά για τα οπωροκηπευτικά του χειμώνα, η συγκομιδή έχει σταματήσει σε πολλές περιοχές που επλήγησαν από τον χιονιά, µε αποτέλεσμα να δημιουργείται έλλειμμα στην αγορά, το οποίο ενδέχεται να γίνει πιο έντονο τις επόμενες ημέρες, στον βαθμό που δεν υποχωρήσει το κύμα κακοκαιρίας.
Όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς μιλώντας στη «Ν», από τα μέσα Οκτωβρίου 2016 οι θερμοκρασίες ήταν αισθητά πιο χαμηλές σε σχέση με το 2015, γεγονός που επιβράδυνε αρκετές καλλιέργειες, περιορίζοντας τις διαθέσιμες ποσότητες στην αγορά. «Το κύμα κακοκαιρίας του Δεκεμβρίου και του Ιανουαρίου σε αρκετές περιοχές έχει προκαλέσει τεράστιες ζημιές, καταστρέφοντας ολοσχερώς την παραγωγή, με αποτέλεσμα να δημιουργείται τεράστια έλλειψη στην αγορά». Σύμφωνα μάλιστα με τους ίδιους, «μετά τα μέσα Γενάρη θα ενταθεί η έλλειψη που υπάρχει ήδη στην αγορά ειδικά για κουνουπίδι, μπρόκολο, μαρούλι και σαλάτες».
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του Δελτίου Τιμών Χονδρικής Πώλησης του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας, για την Τρίτη 10/1, η επικρατούσα τιμή έφτασε εξαιρετικά υψηλά για τα λαχανικά του χειμώνα, μαρούλι, σπανάκι, κουνουπίδι, μπρόκολο, ενώ από το σύνολο 33 λαχανικών μόνο τα ξερά κρεμμύδια καταγράφουν μείωση τιμής. Συγκεκριμένα, η επικρατούσα τιμή στο μαρούλι διαμορφώθηκε σε 0,8 ευρώ, ενώ την αντίστοιχη περσινή περίοδο ήταν 0,25 ευρώ, ήτοι αύξηση 220%. Στο σπανάκι η αύξηση αγγίζει το 227%, στο 1,8 ευρώ από 0,55 ευρώ.
Αντίστοιχα η τιμή στο κουνουπίδι εμφανίζεται αυξημένη κατά 160% σε 1,3 ευρώ από 0,5 ευρώ, ενώ το μπρόκολο κλειδώνει στα 2,3 ευρώ από 0,8 ευρώ το αντίστοιχο περσινό διάστημα.
Οι μελιτζάνες έφτασαν 2,2 ευρώ από 0,9 ευρώ. Επίσης κατά 22% αυξήθηκε η τιμή στις πατάτες σε 0,55 ευρώ, ενώ τα κολοκύθια άγγιξαν τα 2 ευρώ από 0,7 ευρώ πέρυσι και τα αντίδια σκαρφάλωσαν στο 1,1 ευρώ από 0,5 ευρώ.
Τα φρούτα
Όσον αφορά στα φρούτα, αυξανόμενη τάση καταγράφει η τιμή σε κυδώνια, λεμόνια, κλημεντίνες, σε μικρότερη ωστόσο κλίμακα της τάξεως των 0,2 ευρώ, ενώ σταθερή εικόνα διατηρούν μανταρίνια κοινά, ακτινίδια, μήλα, μπανάνες και ρόδια. Ήδη, πάντως, στις λαϊκές αγορές της Αθήνας καταγράφονται σημαντικές ελλείψεις, με το μαρούλι να θεωρείται δυσεύρετο και την τιμή του να κυμαίνεται σε 0,70-0,80 λεπτά το κομμάτι, ενώ στο σπανάκι η τιμή του έφτασε τα 2 ευρώ/κιλό.
Από την πλευρά των πωλητών, η ευελιξία στη διάθεση των προϊόντων σε χαμηλότερες τιμές είναι περιορισμένη, ενώ την κατάσταση γι’ αυτούς επιβαρύνει ακόμα περισσότερο η περιορισμένη κίνηση, καθώς οι καταναλωτές έχουν βάλει «μαχαίρι» και στις δαπάνες οπωροκηπευτικών. Ούτε όμως στα σούπερ μάρκετ καταγράφεται καλύτερη εικόνα.
Είναι ενδεικτικό ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου Έρευνας και Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ) στο εορταστικό καλάθι των Χριστουγέννων παρατηρήθηκαν αυξήσεις έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2015 σε συγκεκριμένα οπωροκηπευτικά, όπως στο μαρούλι κατά 13% και κατά 14% στις πατάτες, η οποία αποδόθηκε στις καιρικές συνθήκες του φθινοπώρου. Πάντως, υπάρχουν αλυσίδες που «επιδοτούν» τα φρέσκα, προχωρώντας σε προσφορές επί της τελικής τιμής, προκειμένου να κρατήσουν τους καταναλωτές.