Από την έντυπη έκδοση
Στο ενδεχόμενο να παραταθούν οι συζητήσεις και η αγωνία για συμφωνία στο χρέος και μετά το Eurogroup της 22ας Μαΐου προσαρμόζει τη στρατηγική της η κυβέρνηση, η οποία προσβλέπει στην παρέμβαση των ΗΠΑ και του ΔΝΤ προκειμένου να καμφθούν οι γερμανικές αντιστάσεις.
Η συμφωνία απομείωσης του ελληνικού χρέους θα απασχολήσει και το Ουάσιγκτον Group που θα συνεδριάζει στο Μπάρι της Ιταλίας, όπου δεν αναμένονται αποφάσεις, αλλά κατευθύνσεις για το περιεχόμενο της ρύθμισης.
Υπενθυμίζεται πως η διελκυστίνδα Γερμανίας – ΔΝΤ για το χρέος αφορά τα μεσοπρόθεσμα μέτρα. Το ΔΝΤ ζητεί από τώρα την εξειδίκευσή τους και την εφαρμογή τους από το 2018, ενώ το Βερολίνο αντιστέκεται και ζητεί την εξειδίκευση των μέτρων το 2018, καθότι φοβάται πολιτικό κόστος εν όψει των εκλογών του Σεπτεμβρίου. Στο πλαίσιο αυτό αναζητείται μια -εξαιρετικά δύσκολη- μέση λύση, η οποία θα ικανοποιεί το Ταμείο ώστε να ενταχθεί στο πρόγραμμα, αλλά και να μη φανεί πως υποχωρεί η Γερμανία.
Την παράταση των συζητήσεων για τα μέτρα απομείωσης του ελληνικού χρέους παραδέχτηκε χθες στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος ωστόσο απέκλεισε την ανάληψη νομοθετικής πρωτοβουλίας για τη «ρήτρα» εφαρμογής των μέτρων υπό την προϋπόθεση ελάφρυνσης του χρέους.
Μιλώντας χθες με δημοσιογράφους στο περιθώριο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, ο υπουργός Οικονομικών παραδέχτηκε ότι υπάρχει ενδεχόμενο οι αποφάσεις για το χρέος να μη ληφθούν στο Eurogroup της 22ας Μαΐου, αλλά τον επόμενο μήνα. «Μπορεί να πάμε τον Ιούνιο» είπε ο κ. Τσακαλώτος. Ερωτηθείς δε αν ισχύουν οι διαρροές περί ανάληψης νομοθετικής πρωτοβουλίας από τον ΣΥΡΙΖΑ για ρήτρα εφαρμογής των μέτρων και των αντίμετρων μόνο σε περίπτωση σε συνδυασμό με την υλοποίηση των μέτρων για το χρέος, ο κ. Τσακαλώτος ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο.
Πάντως, ο κ. Τσακαλώτος εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι θα εφαρμοστεί κατά γράμμα το χρονοδιάγραμμα της Βουλής για ψήφιση του πολυνομοσχεδίου που αφορά τη συμφωνία κυβέρνησης-δανειστών την ερχόμενη Πέμπτη 18 Μαΐου. Το πολυνομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί σήμερα το απόγευμα και θα περιλαμβάνει και το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής της περιόδου 2018-2021.
Απαντώντας δε σε ερώτηση για το μέλλον της Ευρωζώνης, ο κ. Τσακαλώτος ξεκαθάρισε ότι ενδεχόμενη διάλυσή της θα έπληττε περισσότερο τους αδύναμους. «Ποτέ δεν ήμουν πολέμιος της Ε.Ε. Είμαι υπέρ τού να μη διαλυθεί η Ευρωζώνη για πολλούς λόγους, εκ των οποίων ο βασικός είναι ότι αν διαλυθεί η Ε.Ε. ωφελημένοι δεν θα είναι οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες ή τα κατώτερα και μεσαία στρώματα. Ωφελημένες θα είναι οι δυνάμεις του εθνικισμού, του ακραίου δεξιού λαϊκισμού και θα υπάρξει ο κίνδυνος να επιστρέψουμε στη δεκαετία του ‘30» ανέφερε. Σημείωσε δε ότι «η Ευρωζώνη θα έχει τεράστιο πρόβλημα» όποια χώρα και εάν φύγει από αυτήν.
Τζανακόπουλος
Στο μεταξύ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημ. Τζανακόπουλος υποστήριξε ότι η κυβέρνηση δεν έχει συμφωνήσει με τους θεσμούς για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% από το 2019 έως και το 2022. «Ευελπιστούμε ότι η δυναμική της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης θα οδηγήσει σε μια συμφωνία και σε αυτό το ζήτημα, είτε -ιδανικά- στο ερχόμενο Eurogroup, είτε λίγες μέρες μετά αν παραστεί ανάγκη περαιτέρω διαβούλευσης» ανέφερε.
Εξέφρασε την πεποίθηση πως με τον προσδιορισμό των μέτρων για το χρέος θα ανοίξει ο δρόμος για την υπαγωγή των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, άφησε ανοικτό να υπάρξει δοκιμαστική έξοδος στις αγορές και επανέλαβε ότι τα μέτρα που θα ψηφιστούν 17 και 18 Μαΐου «δεν πρόκειται να εφαρμοστούν, εφόσον δεν εφαρμοστούν τα μέτρα για το χρέος». Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απέκλεισε τη λήψη οποιουδήποτε μέτρου για το 2017 και το 2018, ενώ ερωτηθείς για την πρόβλεψη της Κομισιόν για την αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,1% αντί 2,7%, είπε ότι «οι προβλέψεις της ελληνικής κυβέρνησης και οι υπολογισμοί του υπουργείου Οικονομικών θα διαψεύσουν τις σημερινές δυσμενείς προβλέψεις της Κομισιόν για την ελληνική οικονομία».
Νέα προειδοποίηση από το ΔΝΤ
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν θα συμμετάσχει χρηματοδοτικά στο ελληνικό πρόγραμμα εάν προηγουμένως δεν αποφασιστεί μία «αξιόπιστη στρατηγική για τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους».
Την επισήμανση αυτή έκανε χθες ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του Ταμείου, Ουίλιαμ Μάρεϊ, στο πλαίσιο τακτικής ενημέρωσης. Ήρθαμε σε προληπτική συμφωνία για τα μέτρα πολιτικής. Το χρέος είναι το δεύτερο σκέλος, η εξασφάλιση της βιωσιμότητας, τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του Ταμείου και επισήμανε πως δεν έχει αλλάξει κάτι από τη συμφωνία της προηγούμενης εβδομάδας. Καλωσορίσαμε την πρόοδο στο κομμάτι των μέτρων που οδηγεί σε δημοσιονομική πολιτική φιλικότερη προς την ανάπτυξη, είπε.
Ωστόσο, αυτή η συμφωνία πρέπει να πάει «χέρι χέρι» με μια αξιόπιστη στρατηγική στο χρέος. Αυτό είναι τώρα σε εξέλιξη.
Ο ίδιος επιβεβαίωσε ότι το ζήτημα του ελληνικού δημόσιου χρέους θα συζητηθεί στην επικείμενη σύνοδο των επτά πιο αναπτυγμένων χωρών (G-7) που πραγματοποιείται στο Μπάρι της Ιταλίας. Επίσης επιβεβαίωσε τη συνάντηση που θα έχει στο Πεκίνο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Κίνα.
Τέλος, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ απάντησε με «δημιουργική ασάφεια» στο ερώτημα, εάν το Ταμείο θα ζητήσει από τη Νέα Δημοκρατία να δεσμευτεί για την εφαρμογή του νέου πακέτου των μέτρων τα οποία έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση. «Συνήθως θέλουμε η πολιτική να τυγχάνει στήριξης» είπε.