Skip to main content

Talk of the market: Ψαλιδίζονται οι προσδοκίες

Ψαλιδίζονται οι προσδοκίες για ανάκαμψη τύπου “V” με γρήγορη επιστροφή στα προ Covid-19 επίπεδα, σε συνέχεια εκθέσεων διεθνών οίκων που μιλούν για βαθιά ύφεση το 2020. Η Capital Economics προβλέπει ύφεση 15%, χρέος στο 200% του ΑΕΠ και ανεργία 32% για την Ελλάδα σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι ο κορωνοϊός “τράβηξε το χαλί” την ώρα που η οικονομία πήγαινε να σταθεί στα πόδια της.

Πάντως ολοένα περισσότεροι αναλυτές τείνουν στην εκτίμηση για ανάκαμψη τύπου “U” σε πολλές χώρες του κόσμου.

Ανάπτυξη τύπου “V” προβλέπει επίσης μια μειοψηφία 28,5% των λιανεμπόρων και επιχειρήσεων τροφίμων παγκοσμίως. Σύμφωνα με την IRI το 56,6% των επιχειρηματιών του λιανεμπορίου και των εταιρειών τροφίμων παγκοσμίως προβλέπει ανάκαμψη τύπου “U”, δηλαδή ύφεση και το 2021 ενώ το 14,6% περιμένει μεγάλη ύφεση που θα επηρεάσει την αγορά τα επόμενα τρία χρόνια. 

Μεγάλες προκλήσεις αναδύει ο Covid-19 στο χώρο της εστίασης. Μετά από σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό για το θέμα αλλά και συνεργασία των αρμόδιων υπουργών με κλαδικούς φορείς προωθείται νομοθετική παρέμβαση, με την οποία δίνεται περισσότερος χώρος στα καταστήματα εστίασης προκειμένου να είναι σε θέση να επεκτείνουν τους εξωτερικούς τους χώρους και – όταν ανοίξουν – να υποδέχονται περισσότερους πελάτες τηρώντας ταυτόχρονα τα πρωτόκολλα ασφαλείας στο πλαίσιο των οδηγιών προφύλαξης από τον Covid-19. 

Πάντως εν αναμονή της εξειδίκευσης των μέτρων, οι επιχειρηματίες της εστίασης σχεδιάζουν με αρκετή δόση ανασφάλειας την επιστροφή τους σε μια ελεγχόμενη κανονικότητα και προσβλέπουν σε ένα συνολικό και ξεκάθαρο εθνικό σχεδιασμό, με λύσεις σε όλα τα ανοιχτά ζητήματα, από το ΦΠΑ και τα ενοίκια των καταστημάτων μέχρι τα εργασιακά και τις επενδύσεις, στο μοτίβο άλλων χωρών που έχουν προχωρήσει σε μεσοπρόθεσμα μέτρα πολλαπλών παρεμβάσεων. 

Στο τέταρτο τρίμηνο της χρονιάς, που περιλαμβάνει την περίοδο των Χριστουγέννων (η οποία αντιστοιχεί στο 28% – 30% του ετήσιου τζίρου) εστιάζει τη στρατηγική της η διοίκηση του ομίλου Jumbo προκειμένου να κερδίσει μέρος από το χαμένο έδαφος του lockdown. Σε conference call για την ενημέρωση των αναλυτών ο επικεφαλής του ομίλου, Ευάγγελος Απόστολος Βακάκης, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η εταιρεία είναι ίσως η πιο προετοιμασμένη στην αγορά για να διατηρήσει τη βιωσιμότητά της και μετά την “τέλεια καταιγίδα”, όπως αποκάλεσε την ύφεση που συνδέεται με την πανδημία. “Ελπίζουμε στο καλύτερο σενάριο αλλά προετοιμαζόμαστε για το χειρότερο” είπε χαρκατηριστικά ο κ. Βακάκης.

Πιο ελαστικά γίνονται τα κριτήρια για την αδειοδότηση των επιχειρήσεων που πλήττονται από τις οικονομικές επιπτώσεις του Covid-19. Πρακτικά, αυτό σημαίνει λιγότερες εξασφαλίσεις και δικαιολογητικά στο πλαίσιο των προγραμμάτων που τρέχουν αυτό το διάστημα με εγγυήσει του ελληνικού δημοσίου. 

Τελικά, η οικονομία δεν είναι πολύ εκτεθειμένη στον τουρισμό. Ο διοικητής της, Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, από το βήμα του web conference της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος (ΕΑΕΕ) τόνισε ότι ο τουριστικός κλάδος στη χώρα μας ανέρχεται στο 8,5% του ΑΕΠ. Το νούμερο προκείπτει ως εξής: Τα τουριστικά έσοδα ανήλθαν σε 18 δισ. ευρώ το 2019 αλλά στα 4 δισ. ευρώ τοποθετούνται οι εκροές από την κίνηση τουριστών από την Ελλάδα στο εξωτερικό. Επομένω το καθαρό 14 με 15 δισ. ευρώ κινείται στα επίπεδα του μέσου μεριδίου του τουριστικού κλάδου στο ΑΕΠ των υπολοίπων χωρών του ευρωπαϊκού νότου.

naftemporiki.gr