Skip to main content

Στο επίκεντρο θεσμών – τραπεζών «κόκκινα» δάνεια και πρώτη κατοικία

Από την έντυπη έκδοση 

Της Ειρήνης Σακελλάρη
[email protected]

Με ατζέντα τα «κόκκινα» δάνεια αλλά και την προστασία της πρώτης κατοικίας θα συνομιλήσουν την ερχόμενη Τρίτη οι θεσμοί με τους επικεφαλής των ελληνικών τραπεζών. Πιο συγκεκριμένα, η συνάντηση με τους θεσμούς θα πραγματοποιηθεί στις 7 Μαΐου και μάλιστα παρουσία εκπροσώπων από όλες τις τράπεζες, παρά το γεγονός ότι, ως γνωστόν, τα κλιμάκια συνηθίζουν να συνομιλούν χωριστά με τα στελέχη κάθε πιστωτικού ιδρύματος, κάτι που δεν θα συμβεί αυτήν τη φορά.

Σύμφωνα με ορισμένες πηγές τούτο συμβαίνει: α) λόγω περιορισμένου χρόνου των κλιμακίων και β) επειδή τα θέματα είναι πια κοινά και μπορεί να γίνει μια συζήτηση εφ’ όλης της ύλης με όλα τα πιστωτικά ιδρύματα. Τα περισσότερα θέματα, άλλωστε, που αφορούν τις τράπεζες έχουν σχεδόν επιλυθεί και η συνάντηση αυτή θα ασχοληθεί περισσότερο με σκοπό να ανακεφαλαιώσει γνωστά ζητήματα που κινούνται μέσα σε γνωστές προθεσμίες.

Το νέο θεσμικό πλαίσιο
Οι θεσμοί, αφού πείσθηκαν πως η προστασία της πρώτης κατοικίας δεν επηρεάζει αρνητικά τα κεφάλαια των τραπεζών, έχουν ζητήσει -μεταξύ άλλων- από τα πιστωτικά ιδρύματα να αποφανθούν για τις θετικές επιπτώσεις που θα επιφέρει τελικώς στα χαρτοφυλάκιά τους το νέο θεσμικό πλαίσιο. Ειδικότερα, επιζητούν χρονοδιαγράμματα και μετρήσιμα αποτελέσματα που αφορούν την εφαρμογή του αναθεωρημένου πλαισίου. Ο νέος νόμος, άλλωστε, λύνει οριστικά τη διαχείριση των στεγαστικών NPLs από τις τράπεζες, οι οποίες -στο πλαίσιο της ευρείας αναδιάρθρωσης των χαρτοφυλακίων τους- δεν έχουν αγγίξει ακόμη αυτό το κομμάτι των «κόκκινων» δανείων. Κοινωνικά ζητήματα και προβληματισμοί για να μη διαλυθεί η αγορά ακινήτων κάνουν τις τράπεζες πολύ προσεκτικές στη διαχείριση των συγκεκριμένων δανείων.

Οι εκτιμήσεις, πάντως, τόσο των τραπεζών όσο και των διεθνών οίκων είναι πως το νέο θεσμικό πλαίσιο θα βοηθήσει ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τις τιτλοποιήσεις στεγαστικών δανείων, όπως επίσης και την ανάπτυξη της συγκεκριμένης δευτερογενούς αγοράς, που διαθέτει διαφορετικά χαρακτηριστικά από τις δευτερογενείς αγορές σε άλλους τύπους δανείων. Κάποιες από τις τράπεζες, μάλιστα, θεωρούν πως το νέο θεσμικό πλαίσιο θα βοηθήσει κατ’ ουσίαν να αντισταθμιστούν και ζημιές που έχουν δημιουργηθεί από παλιά και ρυθμισμένα στεγαστικά δάνεια, στις ρυθμίσεις των οποίων δεν ανταποκρίθηκαν οι δανειολήπτες. 

Έτσι, λοιπόν, εκτιμάται πως μπορούν να αποφευχθούν αιτιάσεις των θεσμών για νέες προβλέψεις, οι οποίες αφορούν τις παρελθούσες ατυχείς ρυθμίσεις και που τέθηκαν ως αντικείμενο συζήτησης από τους θεσμούς σε ορισμένα από τα πιστωτικά ιδρύματα στο πρόσφατο παρελθόν.

Ας σημειωθεί πως ένα μείζον θέμα και για τις τράπεζες και για τους θεσμούς είναι να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα όσον αφορά τη λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την προστασία της πρώτης κατοικίας, που -σύμφωνα με το νέο χρονοδιάγραμμα- θα λειτουργήσει πλήρως περί τα τέλη Ιουνίου, ενώ μέσα στον Μάιο θα είναι δυνατή η μεταφορά κάποιων πρώτων δεδομένων που θα μπορέσουν να αντληθούν από το TAXISnet. Το θέμα είναι πως πριν από τη λειτουργία της πλατφόρμας ούτε οι τράπεζες μπορούν να κινηθούν αποτελεσματικά σε ό,τι αφορά τα NPLs, ούτε όμως και οι δανειολήπτες είναι προστατευμένοι όσο δεν μπορούν να προχωρήσουν στην υποβολή αιτήσεων προστασίας. Το σύνολο των NPLs θα απασχολήσει διμερώς τη συνάντηση της ερχόμενης Τρίτης. Επιπλέον, η ατζέντα περιλαμβάνει τους τελευταίους στόχους και πώς αυτοί θα επιτευχθούν, αλλά και τα στατιστικά που αφορούν τη δημιουργία των νέων NPLs.

Τα επιχειρηματικά NPLs
Τέλος, καθώς η συνάντηση είναι κοινή, δεν αναμένεται να γίνει αναφορά σε θέματα που έχουν να κάνουν με κάθε πιστωτικό ίδρυμα χωριστά. Πιο συγκεκριμένα, τα μεγάλα NPLs, που αποτελούν ξεχωριστό αντικείμενο συζήτησης με κάθε μία από τις τράπεζες χωριστά, δεν αναμένεται να περιληφθούν στην ατζέντα της προσεχούς Τρίτης. Τραπεζικές πηγές, άλλωστε, αναφέρουν πως οι θεσμοί έχουν δώσει περιθώριο χρόνου σε κάθε ένα από τα πιστωτικά ιδρύματα προκειμένου να βρει λύσεις για το συγκεκριμένο θέμα, οι οποίες, σημειωτέον, δεν είναι καθόλου εύκολες και απλές. Σημαντικές πιέσεις μπορεί να οδηγήσουν τις τράπεζες στη λήψη μεγάλων προβλέψεων, αν οι συζητήσεις με τις εταιρείες για τα μεγάλα NPLs δεν τελεσφορήσουν και οδηγηθούν σε αδιέξοδο, λένε καλά ενημερωμένες τραπεζικές πηγές.