Skip to main content

BBC: Ελλάδα και Κροατία έδρασαν γρήγορα – Τώρα πρέπει να σώσουν το καλοκαίρι

Ελλάδα και Κροατία κέρδισαν μέχρι στιγμής ένα μεγάλο στοιχήμα. Αμφότερες οι χώρες, λαμβάνοντας σοβαρά – προφανώς και λόγω εγγύτητας – το παράδειγμα της ραγδαίας εξάπλωσης της νόσου στην Ιταλία, έλαβαν αμέσως μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς, και τα κατάφεραν. Τώρα Ελλάδα και Κροατία προχωρούν στο επόμενο βήμα της χαλάρωσης των μέτρων. Η πανδημία ωστόσο εξακολουθεί να απειλεί, όχι μόνο την άρση του lockdown και την υγεία των πολιτών, αλλά και την τουριστική περίοδο, ζωτικής σημασίας για τις οικονομίες και των δύο χωρών, σχολιάζει το BBC.

Σε εκτενές δημοσίευμα του βρετανικού ειδησεογραφικού δικτύου, αφού αναφέρονται εκτενώς τα μέτρα που έλαβαν Ελλάδα και Κροατία, το ερώτημα που τίθεται είναι εάν μπορούν τώρα οι δύο χώρες «να σώσουν το καλοκαίρι».

«Για την Κροατία, το πρόβλημα δεν είναι πια πώς να κρατήσει τους ξένους έξω, αλλά πώς να τους φέρει πίσω», αναφέρεται στο δημοσίευμα.  «Περίπου οι μισοί από τους 20 εκατομμύρια επισκέπτες στην Κροατία κάθε χρόνο φτάνουν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο και ο τουρισμός είναι υπεύθυνος για τουλάχιστον το ένα πέμπτο της οικονομικής παραγωγής», επισημαίνεται.

«Αυτοί είναι οι κρίσιμοι μήνες και για την τουριστική βιομηχανία της Ελλάδας. Το φετινό σύνθημα, υποστηρίζει ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, είναι ότι η Ελλάδα είναι ασφαλής στον κορωνοϊό. Όταν επιβλήθηκε το lockdown, η ελληνική οικονομία είχε μόλις αρχίσει να ανακάμπτει έπειτα μια οκταετή οικονομική κρίση», σχολιάζει το BBC.  

Ο τουρισμός αντιπροσωπεύει περίπου το 25% του ελληνικού ΑΕΠ και μία στις πέντε θέσεις εργασίας. Το 65% των Ελλήνων ξενοδόχων δηλώνουν ότι η πτώχευση της επιχείρησής τους είναι είτε «πιθανή» είτε «πιθανότατη», αναφέρει το δημοσίευμα το οποίο επικαλείται μελέτη του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος.

Οι Έλληνες επιστήμονες εργάζονται πάνω στις υγειονομικές απαιτήσεις για τους επισκέπτες, δεδομένου ότι οι βασικές αρχές πίσω από τους νέους κανόνες είναι ότι απαιτείται κοινωνική αποστασιοποίηση και ότι πρέπει να ακολουθούνται συχνότερα και διαφορετικά είδη διαδικασιών καθαρισμού.

Αβεβαιότητα σχετικά με τα αεροπορικά ταξίδια

Καθώς τα ερωτήματα για το πότε θα επαναληφθούν τα ταξίδια παραμένουν ακόμη αναπάντητα, η Ελλάδα αρχικά αναζητά τουρίστες που μπορούν να φτάσουν στη χώρα οδικώς, αναφέρει το BBC.

Επί του παρόντος επικεντρώνεται στους κοινούς κανόνες της Ε.Ε., οι οποίοι θα επιτρέπουν στους πολίτες να ταξιδεύουν για διακοπές. Εφόσον όμως δεν υπάρξει συναίνεση, η Ελλάδα είναι διατεθειμένη να προχωρήσει μόνη της, προκειμένου να κινήσει ξανά την οικονομική της δραστηριότητα το συντομότερο δυνατό και με ασφάλεια.

«Θα δούμε πρώτα τον εγχώριο τουρισμό, έπειτα τους τουρίστες από γειτονικές χώρες κι ύστερα τις χώρες που βρίσκονται σε μεσαία και μεγάλη απόσταση. Τα ταξίδια οδικώς θα είναι αρχικά ασφαλέστερα από ό,τι οι πτήσεις και θα εξετάσουμε αυτού του είδους τους τουρίστες νωρίτερα», δήλωσε ο υπουργός Τουρισμού και τις δηλώσεις του αναδημοσιεύει το βρετανικό δίκτυο.

Τα τσεχικά ταξιδιωτικά γραφεία είναι επίσης πρόθυμα να δημιουργήσουν έναν «κορωνο-διάδρομο», ο οποίος θα επιτρέπει ταξίδια χωρίς καραντίνα στην ακτή, ένα σχέδιο το οποίο δέχθηκε θερμά ο πρωθυπουργός της Κροατίας, Αντρέι Πλένκοβιτς. Καλή πρόθεση, αν μη τι άλλο στην Αυστρία πάντως υπάρχει, καθώς σύμφωνα με έρευνα αρκετοί είναι οι πολίτες που ελπίζουν ακόμη να απολαύσουν τον ήλιο της Κροατίας το καλοκαίρι.

naftemporiki.gr