Δέκα χρόνια μετά τη χειρότερη οικονομική κρίση στην ιστορία της, η Ελλάδα κινδυνεύει – για ακόμη μια φορά – να βρεθεί στα πρόθυρα της ύφεσης, εν μέσω του παγκόσμιου «lockdown» για τον κορωνοϊό.
Αυτό αναφέρει δημοσίευα του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων (AFP), το οποίο εστιάζει στις επιπτώσεις της Covid-19 στην εύθραυστη ελληνική οικονομία.
Κι αυτό, μάλιστα, παρά τη θετική επίδοση της χώρας στην αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης.
«Όμως, δεν πρόκειται να γλιτώσει την οικονομική βουτιά» σπεύδει να προσθέσει, παραπέμποντας στο πρόσφατο διάγγελμα του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.
Μία από τις βασικές πληγές της οικονομίας, σύμφωνα με το AFP, συνίσταται στον κλάδο του τουρισμού, ο οποίος μαζί με τη ναυτιλία «φέρνουν» τα περισσότερα έσοδα στα δημόσια ταμεία. Οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν για απώλεια εσόδων, ύψους 8 έως 10 δισ. ευρώ.
Πριν την πανδημία, η Ελλάδα ανέμενε ανάπτυξη της τάξης του 2,4% του ΑΕΠ για το 2020, κάτι το οποίο – σε συνδυασμό με τα ιστορικά χαμηλά επιτόκια δανεισμού – προοιώνιζε ένα ευοίωνο οικονομικό μέλλον.
Ωστόσο, ο ιός της Covid-19 είχε άλλα σχέδια, καθώς το «lockdown» αναμένεται να αποτελέσει την ταφόπλακα της φετινής τουριστικής περιόδου και της όποιας ελπίδας για σταθεροποίηση της ανάπτυξης.
Ενδεικτικά, το Διεθνές Νομισματικό Ταμεία έχει προβλέψει ύφεση 10% για την ελληνική οικονομία, ενώ ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, έχει υποστήριξε ότι η ύφεση θα κυμανθεί από 5% έως 10%.
«Το πιο πιθανό σενάριο είναι μία ύφεση 6%, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξει επιδείνωση στο πεδίο της πανδημίας» δηλώνει στο AFP ο Παναγιώτης Πετράς, καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Την ίδια ώρα, έντονη είναι η ανησυχία και στις τάξεις των καταστηματαρχών, οι οποίοι «βλέπουν» ελάχιστους ξένους επισκέπτες να βρίσκονται στους δρόμους της Αθήνας.
«Πέρυσι, είχαμε 10 τραπέζια έξω και 10 μέσα. Τώρα, θα έχουμε μόλις τρία τραπέζια έξω» επισημαίνει ο Κώστας Γώγος, ιδιοκτήτης ταβέρνας στη Ραφήνα, αντιδρώντας στα μέτρα κοινωνικής απόστασης που αναμένεται να εφαρμοστούν.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρώτο βήμα για την άρση του «lockdown» θα γίνει την προσεχή Δευτέρα, με την επαναλειτουργία των κομμωτηρίων, των κέντρων αισθητικής, των καταστημάτων αθλητικών ειδών κ.α.
Μία εβδομάδα αργότερα, και ειδικότερα στις 11 Μαΐου, αναμένεται να ακολουθήσει το άνοιγμα των υπόλοιπων επιχειρήσεων, εξαιρουμένων των εμπορικών καταστημάτων και των πολυκαταστημάτων.
Όσον αφορά τον κλάδο της εστίασης, μπαρ, εστιατόρια και καφέ θα παραμείνουν κλειστά έως τις 31 Μαΐου και θα ανοίξουν την 1η Ιουνίου, υπό το καθεστώς μιας σειράς περιορισμών.
naftemporiki.gr