Skip to main content

άκυρο

Από την έντυπη έκδοση 

Του Γιάννη Παγκαλιά
[email protected]

Η Βρετανία δεν συγχρονίστηκε με την απόφαση των ΗΠΑ και άλλων χωρών όπως ο Καναδάς και η Αυστραλία να αποκλείσει την Huawei από τα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα νέας γενιάς 5G, καθώς θα χρησιμοποιήσει τον εξοπλισμό της σε μη δομικά κομμάτια των δικτύων, αποκλείοντας όμως την κινεζική εταιρεία από τα δομικά μέρη των συστημάτων, που είναι και τα πιο ευαίσθητα από πλευράς ασφάλειας, όπως αποκάλυψε χθες πηγή μέσα από τη βρετανική υπηρεσία πληροφοριών. 

Η απόφαση αυτή πάρθηκε μετά τη χθεσινή σύσκεψη του Βρετανικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας υπό την προεδρία της Βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι, με μία δεύτερη πηγή να αναφέρει ότι η πρόσβαση της Huawei ακόμα και στα μη δομικά μέρη των δικτύων 5G θα είναι περιορισμένη.

«Είναι απαραίτητο να διατηρήσουμε τη σωστή ισορροπία, εξασφαλίζοντας ότι τα δίκτυά μας είναι κατασκευασμένα ώστε να αποτρέπουν κάθε παρέμβαση, αλλά συγχρόνως να παραμένουν ανταγωνιστικά», δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών, Φιλ Χάμοντ.

«Όπου οι εμπειρογνώμονες μας λένε ότι υπάρχουν τρόποι με τους οποίους μπορούμε να διατηρήσουμε την ασφάλειά μας -είτε πρόκειται για δίκτυα είτε για εγκαταστάσεις- αποφεύγοντας τις πιο δαπανηρές λύσεις, τότε θα πρέπει να εξετάσουμε πολύ προσεκτικά αυτές τις επιλογές», συμπλήρωσε.

Αυστηρή γραμμή από τις ΗΠΑ
Θέση μετά την απόφαση της Βρετανίας πήραν οι ΗΠΑ, διά στόματος του ανώτερου αξιωματούχου της αμερικανικής Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας, Ρομπ Τζόις, ο οποίος επισήμανε ότι καμία υπηρεσία πληροφοριών των χωρών της συμμαχίας των Πέντε Ματιών (ΗΠΑ, Βρετανία, Καναδάς, Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία) δεν θα χρησιμοποιεί την τεχνολογία της Huawei στα «ευαίσθητα» κομμάτια των τηλεπικοινωνιακών δικτύων της. «Δεν πρόκειται στις ΗΠΑ να επιτρέψουμε στην Huawei να έχει πρόσβαση στα πιο ευαίσθητα δίκτυά μας», δήλωσε σε συνέδριο στη Σκωτία. «Είμαστε αποφασισμένοι τα πιο ευαίσθητα δίκτυά μας να μη χρησιμοποιούν τεχνολογίες από χώρες που μας απειλούν, είτε πρόκειται για την Κίνα και την Huawei ή είτε άλλες χώρες», πρόσθεσε.

Στο μεταξύ, όπως ανακοίνωσε χθες ο Λευκός Οίκος, ο Αμερικανός εμπορικός αντιπρόσωπος, Ρόμπερτ Λαϊτχάιζερ και ο υπουργός Οικονομικών, Στίβεν Μνούτσιν, θα μεταβούν την επόμενη εβδομάδα στο Πεκίνο για έναν νέο γύρο εμπορικών συνομιλιών, ενώ στις 8 Μαΐου ο αντιπρόεδρος της κινεζικής κυβέρνησης, Λιου Χε, θα μεταβεί με τη σειρά του στην Ουάσιγκτον για περισσότερες διαβουλεύσεις, ως επικεφαλής της κινεζικής διαπραγματευτικής ομάδας. 

Μελέτη της ΕΚΤ για επιπτώσεις δασμών
Χθες εξάλλου η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δημοσίευσε μία μελέτη σύμφωνα με την οποία ένας νέος γύρος δασμών από τις ΗΠΑ και τους κύριους εμπορικούς εταίρους τους θα προκαλούσε μία «συγκρατημένη μείωση» του ρυθμού οικονομικής ανάπτυξης της Ευρωζώνης. Η μελέτη περιελάμβανε ένα σενάριο αμφίδρομης αύξησης κατά 10% των δασμών στο εμπόριο από τις ΗΠΑ και όλους τους εμπορικούς εταίρους τους.

Η προσομοίωση έδειξε μία συνολικά συγκρατημένη μείωση της δραστηριότητας στην Ευρωζώνη, καθώς η υποχώρηση της παγκόσμιας εμπιστοσύνης θα υπερκάλυπτε την ώθηση στις εξαγωγές της Ε.Ε. σε χώρες εκτός των ΗΠΑ.