Skip to main content

Στο «μικροσκόπιο» τα σενάρια αύξησης τιμών στο σουβλάκι

Από την έντυπη έκδοση 

Της Δανάης Αλεξάκη
[email protected]

Την παρέμβαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού προκάλεσαν τα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για προαναγγελία αυξήσεων στο σουβλάκι, δεδομένου ότι η εναρμονισμένη πρακτική επιχειρήσεων για τον καθορισμό των τιμών πώλησης απαγορεύεται από τη νομοθεσία. Ταυτόχρονα, θέση απέναντι στις φημολογίες περί αυξήσεων της τιμής στο χοιρινό σουβλάκι πήρε με αυστηρή ανακοίνωσή της η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Κρέατος (ΕΔΟΚ), στην οποία γίνεται αναφορά σε κερδοσκοπικά παιχνίδια που θα πλήξουν τους καταναλωτές, τους επαγγελματίες και τους κτηνοτρόφους.

Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε χθες η Επιτροπή Ανταγωνισμού, μετά τα δημοσιεύματα για ενδεχόμενο αύξησης της τιμής στο σουβλάκι από την 1η Μαΐου 2019, εκκίνησε αυτεπάγγελτο έλεγχο, στο πλαίσιο του οποίου διερευνάται κατά πόσο οι αναφερόμενες στα εν λόγω δημοσιεύματα ενέργειες στοιχειοθετούν παραβάσεις των διατάξεων του ν. 3959/2011 περί προστασίας του ελεύθερου ανταγωνισμού.

Όπως σημειώνει, σύμφωνα με το άρθρο 1 του ν. 3959/2011 απαγορεύονται όλες οι συμφωνίες και εναρμονισμένες πρακτικές μεταξύ επιχειρήσεων και όλες οι αποφάσεις ενώσεων επιχειρήσεων, οι οποίες έχουν ως αντικείμενο ή ως αποτέλεσμα την παρεμπόδιση, τον περιορισμό ή τη νόθευση του ανταγωνισμού στην ελληνική επικράτεια και ιδίως εκείνες οι οποίες, μεταξύ άλλων, συνίστανται στον άμεσο ή έμμεσο καθορισμό των τιμών αγοράς ή πώλησης ή άλλων όρων συναλλαγής, ενώ σε περίπτωση διαπίστωσης παράβασης των σχετικών διατάξεων προβλέπεται η επιβολή κυρώσεων.

Η θέση της ΕΔΟΚ 
Στο μεταξύ, υπερβολικές ανατιμήσεις που αγγίζουν τα όρια της αισχροκέρδειας «βλέπει» η ΕΔΟΚ πίσω από τις αυξήσεις που «εξαγγέλθηκαν» για τις τιμές στο σουβλάκι. «Δημοσιεύματα για ανατιμήσεις-φωτιά στο χοιρινό σουβλάκι, που κυκλοφορούν χωρίς να επικαλούνται έγκυρες και επίσημες πηγές, πυροδοτούν μια φημολογία, η οποία έχει έναν στόχο: τη δημιουργία του κατάλληλου κλίματος, με τη δήθεν αιτιολογημένη προαναγγελία αύξησης στην τιμή, ώστε να προχωρήσουν σε ανατιμήσεις με μοναδικό πραγματικό σκοπό την αισχροκέρδεια», αναφέρει η ΕΔΟΚ.

Όπως εξηγούν οι εκπρόσωποι της ΕΔΟΚ, οι τιμές στο χοιρινό κρέας εμφανίζουν κάθε χρόνο το στοιχείο της κυκλικότητας και παρουσιάζουν τάσεις αυξομείωσης ανάλογα με την εποχή που διανύουμε. Η ζήτηση για το χοιρινό κρέας είθισται την περίοδο πριν και κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού να αυξάνεται, δημιουργώντας αντίστοιχες τάσεις ανόδου και στις τιμές, που κινούνται στα επίπεδα περί του ενάμισι ευρώ το κιλό (τιμή για ζων βάρος).

«Προς τα τέλη του χρόνου οι τιμές μειώνονται στο 1,3 ευρώ το κιλό, ενώ μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων δέχονται ακόμα μεγαλύτερες πιέσεις και μπορεί να φθάσουν στα επίπεδα του 1,1 ευρώ το κιλό (τιμή για ζων βάρος). Στις αρχές της άνοιξης οι τιμές στο χοιρινό κρέας εμφανίζουν και πάλι τάσεις ανόδου, για να φθάσουν αυτήν την περίοδο που διανύουμε στα επίπεδα του 1,3 με 1,35 ευρώ το κιλό», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Σε ό,τι αφορά την άνοδο της τιμής του χοιρινού που καταγράφεται τους τελευταίους δύο μήνες και έχει προκαλέσει αναταράξεις σε παγκόσμιο επίπεδο, η Διεπαγγελματική επισημαίνει ότι «μπορεί σε παγκόσμιο επίπεδο οι διεθνείς τιμές χοιρινού κρέατος να εμφανίζουν το τελευταίο διάστημα αυξητική τάση, λόγω της αφρικανικής πανώλης των χοίρων που έχει πλήξει την εκτροφή γουρουνιών στην Κίνα, ωστόσο στην παρούσα χρονική περίοδο τα στοιχεία τιμών χονδρικής και λιανικής δεν δείχνουν σημαντικό βαθμό συσχέτισης. Τα ελλείμματα της Κίνας καλύπτονται από τα κατεψυγμένα αποθέματα που δημιουργούνται κάθε χρόνο σε Ευρώπη και Αμερική. Η όποια άνοδος στη ζήτηση της Κίνας για χοιρινό κρέας δεν έχει επηρεάσει την ελληνική αγορά χοιρινού κρέατος και εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να δικαιολογήσει τον θόρυβο που έχει προκληθεί τις τελευταίες ημέρες για αύξηση στις τιμές στα σουβλάκια στα επίπεδα των τριών ευρώ».

Παράλληλα, η ΕΔΟΚ αφήνει σαφείς αιχμές κατά της χρήσης ιδιαίτερα υψηλού ποσοστού εισαγόμενου χοιρινού. «Όλος αυτός ο ντόρος μοιάζει με έμμεση παραδοχή των εμπλεκομένων ότι το χοιρινό κρέας που χρησιμοποιείται για να παρασκευαστούν τα σουβλάκια είναι στη συντριπτική του πλειοψηφία εισαγόμενο».

«Αρνητικές επιπτώσεις»
Στην ανακοίνωσή της η ΕΔΟΚ τονίζει επίσης ότι «δεν μπορούμε να μιλάμε για ανατιμήσεις που υπερβαίνουν τα 20 με 30 λεπτά ανά κιλό εισαγόμενου χοιρινού κρέατος και οι αυξήσεις μπορούν να απορροφηθούν από τη βιομηχανία μεταποίησης, την αλυσίδα διανομής και την εστίαση». Σε διαφορετική περίπτωση, επισημαίνει η ΕΔΟΚ, τυχόν αύξηση στις τιμές στο σουβλάκι σε τέτοια εξωφρενικά επίπεδα θα πλήξει όχι μόνο τα ελληνικά νοικοκυριά, αλλά και τους επαγγελματίες, λόγω της επακόλουθης μείωσης της κατανάλωσης. «Οι επιπτώσεις μιας τέτοιας εξέλιξης μόνο αρνητικές μπορούν να είναι, από τη στιγμή που η μεγαλύτερη ζήτηση είναι αυτή που εγγυάται το κέρδος για τους επαγγελματίες της εστίασης, και η ασύμμετρη αύξηση της τιμής θα επιφέρει σοβαρό πλήγμα στην κατανάλωση. Ζημίες θα υποστούν και οι Έλληνες κτηνοτρόφοι, καθώς στις πλάτες τους στήνονται επικίνδυνα κερδοσκοπικά παιχνίδια, που σαφώς δεν βοηθούν στην αύξηση της εγχώριας παραγωγής χοιρινού κρέατος», καταλήγει η Διεπαγγελματική Κρέατος.