Η αισιοδοξία μόλις είχε επιστρέψει στην Ελλάδα, έπειτα από δέκα χρόνια αυστηρής λιτότητας, αναταραχών και ζοφερών οικονομικών προοπτικών. Μετά όμως ήλθε η πανδημία του Covid-19, καθιστώντας τους Έλληνες ακόμη πιο ανήσυχους για το μέλλον τους, αναφέρει το CNBC σε δημοσίευμά του.
«Περιμένω ότι θα χάσω τη δουλειά μου», δηλώνει στο CNBC ο 34χρονος Βασίλης, που προτίμησε να μην αποκαλύψει το επίθετό του. Ο Βασίλης απασχολείται εδώ και 11 χρόνια στον τουριστικό κλάδο και την τελευταία τριετία έδειχνε στους ξένους τουρίστες τους κρυφούς «θησαυρούς» της Αθήνας.
«Αναμέναμε ότι αυτό το καλοκαίρι θα είχαμε την καλύτερη σεζόν όλων των εποχών, ξεπερνώντας τους αριθμούς-ρεκόρ της προηγούμενης χρονιάς», δηλώνει ο Βασίλης, εκφράζοντας φόβους ότι θα χάσει τη δουλειά του. «Ακόμη και κατά την κορύφωση της οικονομικής κρίσης, είχα δουλειά», εξηγεί.
Το δημοσίευμα κάνει αναδρομή στην εποχή των μνημονίων και τη μακρά και επώδυνη κρίση που βίωσε η Ελλάδα μέχρι την έξοδο από τα προγράμματα στήριξης, τον Αύγουστο του 2018.
«Έκτοτε όμως, η ελληνική οικονομία κατάφερε να ανακάμψει. Οι ρυθμοί ανάπτυξης του ΑΕΠ ανήλθαν στο 1,9% πέρυσι και η ανεργία υποχώρησε στο 17,3%, σε επίπεδα κατά πολύ χαμηλότερα του 27,5% το 2013», αναφέρει το άρθρο.
Αλλά η πανδημία του κορωνοϊού ανέτρεψε την ήπια ανάκαμψη. Το Διεθνές Νομσματικό Ταμείο προβλέπει ύφεση 10% και εκτόξευση της ανεργίας στην Ελλάδα στο 22,3% το 2020. «Η κατάσταση λόγω Covid-19 εκτροχιάζει την πολυαναμενόμενη ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας», δηλώνει η Αθανασία Κοκκινογένη, Europe senior analyst στην εταιρεία ερευνών DuckerFrontier.
H Ελλάδα ήταν μια από τις χώρες της Ευρώπης με τα ταχύτερα ανακλαστικά, επιβάλλοντας αυστηρά μέτρα lockdown και αποτρέποντας την εξάπλωση του κορωνοϊού. Παρ’ όλα αυτά, τα περιοριστικά μέτρα έχουν «παγώσει» την τουριστική βιομηχανία.
«Η βιομηχανία τουρισμού και ταξιδίων συνεισφέρει 21% στην ελληνική οικονομία.Εξαιτίας της πανδημίας, η Ελλάδα παραμένει κλειστή για τον ευρωπαϊκό τουρισμό και τον τουρισμό εκτός Ε.Ε…. με κίνδυνο μιας βαθιάς ύφεσης για την ελληνική οικονομία και μαζικές απώλειες θέσεων εργασίας στον ελληνικό τουρισμό», δηλώνει στο CNBC η κ. Κοκκινογένη.
Η ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με το άρθρο, θέλει την ανάπτυξη ενιαίου πλαισίου υγειονομικής διαδικασίας με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης μεταξύ των ξένων επισκεπτών, αλλά και προστατεύοντας τους εργαζομένους του κλάδου.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από CNBC