Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για να ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ, «myBusinessSupport», για την υποβολή αιτήσεων εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τον 7ο κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ. Ένας κύκλος μέσω του οποίου θα δοθεί ιδιαίτερη μέριμνα για τη στήριξη των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στους κλάδους της εστίασης και του τουρισμού.
Η πλατφόρμα αναμένεται να ανοίξει την ερχόμενη εβδομάδα ενώ η εκταμίευση των χρημάτων στους δικαιούχους σχεδιάζεται να ξεκινήσει στα τέλη Απριλίου.
Βασικό κριτήριο για την επιλογή των τελικών δικαιούχων είναι να παρουσιάζουν μείωση τζίρου 20% για την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου 2021 σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Ειδικά για το 2ο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου του 2020 οπότε και ξεκίνησε το πρώτο lockdown, ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας έχει δηλώσει ότι θα υπάρχει η κατάλληλη προσαρμογή. Ιδιαίτερη μέριμνα εξετάζεται να δοθεί στη στήριξη των κλάδων της εστίασης και του τουρισμού καθώς μελετάται οι τουριστικές επιχειρήσεις να εξαιρούνται από τον όρο της μείωσης του τζίρου. Όσον αφορά το κλάδο της εστίασης, εξετάζεται να εξαιρούνται κι αυτές οι επιχειρήσεις από τον όρο της πτώσης του τζίρου ή να υπάρξει μια πιο χαλαρή εφαρμογή του συγκεκριμένου όρου.
Και σε αυτό τον κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής το 50% της ενίσχυσης δεν θα επιστραφεί, υπό την προϋπόθεση ότι η επιχείρηση που θα λάβει την ενίσχυση διατηρεί τον ίδιο αριθμό προσωπικού έως το τέλος Αυγούστου. Το υπόλοιπο ποσό θα καταβληθεί σε 60 δόσεις αρχής γενομένης από τον Ιανουάριο του 2022.
Δικαίωμα συμμετοχής θα έχουν όλες οι επιχειρήσεις, υπό τις εξής επίσης προϋποθέσεις:
· έχουν ελάχιστο τζίρο αναφοράς 600 ευρώ (που αντιστοιχεί σε 3 μήνες).
· οι επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών πριν την 1η Ιανουαρίου 2018 και δεν άνοιξαν υποκατάστημα από την 1η Οκτωβρίου 2019 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020, θα πρέπει να μην έχουν αύξηση τζίρου το 2020 σε σχέση με το 2019. Ο συγκεκριμένος όρος, που εισήχθη για πρώτη φορά στην Επιστρεπτέα 6, κρίθηκε απαραίτητος, ώστε να διανεμηθούν οι πεπερασμένοι πόροι δίκαια και στοχευμένα σε όσους πλήττονται περισσότερο και για μεγαλύτερη διάρκεια. Ωστόσο, ο συγκεκριμένος όρος δεν θα ισχύσει για τις επιχειρήσεις στις οποίες έχουν υποβληθεί περιοριστικά μέτρα και πλήττονται άμεσα, βάσει ΚΑΔ (σε αυτές συμπεριλαμβάνεται το λιανεμπόριο, η εστίαση, ο τουρισμός, ο αθλητισμός, ο πολιτισμός, οι μεταφορές, τα γυμναστήρια, τα κομμωτήρια, τα καταστήματα ΟΠΑΠ, οι σχολές οδηγών και λοιποί κλάδοι για τους οποίους ισχύουν περιοριστικά μέτρα σήμερα).
· δυνατότητα συμμετοχής έχουν και οι νέες επιχειρήσεις στους άμεσα πληττόμενους κλάδους που έκαναν έναρξη εργασιών από τον Δεκέμβριο 2019 έως και τον Ιανουάριο 2021 και οι οποίες έχουν αποκλειστεί σε κάποιον από τους δύο προηγούμενους κύκλους της Επιστρεπτέας. Αυτές οι επιχειρήσεις θα είναι επιλέξιμες, ανεξαρτήτως τζίρου.
· το ύψος της ενίσχυσης για τις ατομικές επιχειρήσεις χωρίς εργαζόμενους και χωρίς ταμειακή που πληρούν τα κριτήρια θα είναι ίσο με 1.000 ευρώ.
· το ύψος ενίσχυσης για τα νομικά πρόσωπα και τις λοιπές ατομικές επιχειρήσεις, θα είναι κατ’ ελάχιστο 1.000 ευρώ και μπορεί να φτάσει έως τις 100.000 ευρώ, ανάλογα με το ποσό που προκύπτει από τον μαθηματικό τύπο.
· θα υπάρχουν αυξημένα κατώτατα όρια για επιχειρήσεις στις οποίες έχουν επιβληθεί περιοριστικά μέτρα και πλήττονται άμεσα (οι οποίες αναφέρθηκαν ανωτέρω, συμπεριλαμβανομένου του λιανεμπορίου), 1.000 ευρώ χωρίς εργαζομένους, 2.000 ευρώ με έως 5 εργαζόμενους, 4.000 ευρώ με έως 20 εργαζόμενους και 8.000 ευρώ για άνω των 20 εργαζομένων.
Σημειώνεται ότι για το τελικό ποσό της ενίσχυσης θα συνυπολογιστεί και το ποσό που μπορεί να έλαβαν οι δικαιούχοι μέσω της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 6.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών, ο αριθμός των επιχειρήσεων που θα μπορέσουν να ωφεληθούν ανέρχεται σε 300.000 με περισσότερους από 600.000 εργαζόμενους.
Ραλλού Αλεξοπούλου