Skip to main content

Ευρωπαϊκή πρωτιά της Lufthansa

Από την έντυπη έκδοση

H Lufthansa κατάφερε να εκθρονίσει την εταιρεία χαμηλού κόστους Ryanair και να αναδειχτεί στον μεγαλύτερο αερομεταφορέα της Ευρώπης, με βάση τον αριθμό επιβατών, καθώς η Ryanair αναγκάστηκε να ακυρώσει χιλιάδες πτήσεις λόγω των προβλημάτων που ανέκυψαν με τις βάρδιες των πιλότων.

Ο γερμανικός όμιλος Lufthansa συνολικά μετέφερε 130 εκατ. επιβάτες πέρυσι, όπως ανακοινώθηκε. Ο αντίστοιχος αριθμός από τη Ryanair ήταν 129 εκατ. επιβάτες, που σημαίνει ότι η Ryanair υποχώρησε κάτω από τη Lufthansa, την οποία είχε καταφέρει να εκθρονίσει το 2016.

Η Lufthansa έχει αναπτυχθεί με ταχείς ρυθμούς, έχοντας εξαγοράσει την Brussels Airlines στα τέλη του 2016 και στοχεύοντας να αναπτύξει τη θυγατρική χαμηλού κόστους Eurowings. Ο γερμανικός όμιλος, που περιλαμβάνει επίσης τις εταιρείες Swiss και Austrian Airlines, επωφελήθηκε επίσης από την κατάρρευση της γερμανικής ανταγωνίστριάς της Air Berlin τους τελευταίους μήνες του 2017. Η Air Berlin, η δεύτερη μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία της Γερμανίας, ανέστειλε τον Οκτώβριο τις πτήσεις της.

Στο μεταξύ, η Ryanair υποβάθμισε τα αναπτυξιακά της σχέδια, καθώς το ζήτημα που ανέκυψε με τη διαχείριση των βαρδιών των πιλότων της είχε ως αποτέλεσμα να μην υπάρχει επαρκές ιπτάμενο προσωπικό σε επιφυλακή, οδηγώντας την εταιρεία στο να ακυρώσει 20.000 πτήσεις.

Η Air France-KLM ανακοίνωσε αύξηση 5,6% στον αριθμό των επιβατών της, στα 98,7 εκατομμύρια, χάρη στον αερομεταφορέα χαμηλού κόστους Transavia.

Η IAG, μητρική της British Airways και της Iberia, μετέφερε 104,8 εκατ. επιβάτες το 2017, καταγράφοντας αύξηση 4%.

Η Lufthansa ήταν ήδη ο μεγαλύτερος αερομεταφορέας σε όρους απόστασης -ή έσοδα ανά επιβατοχιλιόμετρο (RPK)-, καθώς πραγματοποιεί δρομολόγια τόσο μεγάλων όσο και σύντομων αποστάσεων, ενώ η Ryanair δραστηριοποιείται μόνο στα δρομολόγια μικρών αποστάσεων.