Skip to main content

Κατεβάζουν ταχύτητα οι ανεπτυγμένες οικονομίες

Μετά τους άκρως δυναμικούς ρυθμούς του 2017 όλες οι μεγάλες δυνάμεις του ανεπτυγμένου κόσμου φαίνεται να κατεβάζουν ταχύτητα. Στις ΗΠΑ το πρώτο τρίμηνο του 2018 η ανάπτυξη ήταν βραδύτερη σε σχέση με το περασμένο έτος, αν και υψηλότερη των προσδοκιών, ενώ απογοητευτική ήταν η εικόνα για τη Βρετανία, που αναπτύχθηκε με τους πιο αδύναμους ρυθμούς από το 2012 και τη Γαλλία, που με την επίδοσή της φαίνεται να περιπλέκει το έργο της ΕΚΤ. 

Το αμερικανικό ΑΕΠ αναπτύχθηκε με ρυθμούς 2,3% το πρώτο τρίμηνο σε ετήσια βάση, έναντι ρυθμών 2,9% το τέταρτο τρίμηνο του 2017. Αναλυτές είχαν πάντως θέσει χαμηλότερα τον πήχη, στο 2%, εν μέσω όξυνσης των εμπορικών αντιπαραθέσεων των ΗΠΑ και γεωπολιτικών εντάσεων. Η επιβράδυνση αποδίδεται στην αδύναμη εικόνα των καταναλωτικών δαπανών, που παρουσίασαν τη μικρότερη αύξηση εδώ και σχεδόν πέντε χρόνια. Παράλληλα οι επιχειρήσεις περιόρισαν τις αγορές εξοπλισμού.

Το επόμενο τρίμηνο ενδεχομένως η αμερικανική οικονομία να ανεβάσει και πάλι ταχύτητα, καθώς θα αρχίσει να γίνεται αισθητός ο αντίκτυπος των φοροελαφρύνσεων. Η εκτίμηση αυτή, ωστόσο, προϋποθέτει ότι δεν θα υπάρξουν δυσάρεστες εκπλήξεις σε άλλα μέτωπα, όπως αυτό του εμπορίου. 

Η Βρετανία είδε το πρώτο τρίμηνο του έτους το ΑΕΠ της να αναπτύσσεται μόλις 0,1%, σε τριμηνιαία βάση και 1,2% σε ετήσια- στη χειρότερη επίδοσή της εδώ και έξι χρόνια. Η επιβράδυνση ήρθε εν μέσω μεγάλης πτώσης της παραγωγής στον κατασκευαστικό κλάδο (-3,3%) και αδύναμων επιδόσεων στη μεταποίηση. Υπό πίεση βρέθηκαν και οι πωλήσεις λιανικής εξαιτίας του υψηλού πληθωρισμού και παρά την ισχυρή εικόνα της αγοράς εργασίας. 

Εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης χαρακτήρισε τα στοιχεία «σαφώς απογοητευτικά», αλλά υπογράμμισε ότι τα θεμελιώδη της οικονομίας παραμένουν ισχυρά. Υπενθύμισε δε ότι η βρετανική οικονομία παραμένει σταθερά σε τροχιά ανάπτυξης από το 2010 και η ανεργία έχει υποχωρήσει σε ναδίρ 40 ετών. 

Στον απόηχο των στοιχείων το βρετανικό νόμισμα έκανε «βουτιά» με την ισοτιμία έναντι του αμερικανικού στα 1,3775 δολάρια ανά στερλίνα. 

Όσον αφορά στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, τη Γαλλία, το πρώτο τρίμηνο αναπτύχθηκε με ρυθμούς μόλις 0,3%, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η στατιστική υπηρεσία της χώρας. 

Οι επενδύσεις των επιχειρήσεων αυξήθηκαν μόλις 0,5%, έναντι αύξησης 1,6% στο τελευταίο τρίμηνο του 2017, ενώ οι καταναλωτικές δαπάνες ενισχύθηκαν μόλις 0,2%. Οι γαλλικές εξαγωγές υποχώρησαν 0,1% και η συνολική συμβολή του εμπορίου στη μεγέθυνση του ΑΕΠ ήταν μηδενική.