Οι προβλέψεις της ιταλικής κυβέρνησης σχετικά με την οικονομική κρίση που προκλήθηκε από την επιδημία του κορωνοϊού περιέχονται στο επίσημο «κείμενο οικονομικού και χρηματιστικού προγραμματισμού», το οποίο εγκρίθηκε σήμερα κατά το υπουργικό συμβούλιο, στο κυβερνητικό μέγαρο Παλάτσο Κίτζι.
Σύμφωνα με τα συγκεκριμένα στοιχεία, η ζήτηση θα μειωθεί στην Ιταλία κατά 7,2% και οι επενδύσεις κατά 12,3%. Παράλληλα, οι ιταλικές εξαγωγές θα περιοριστούν κατά 14,4% σε σχέση με το 2019, ενώ οι εισαγωγές κατά 13,5%, όπως είχε συμβεί και με την κρίση της προηγούμενης δεκαετίας.
Το ΑΕΠ της χώρας αναμένεται φέτος να παρουσιάσει μείωση 8%, η σχέση ελλείμματος-ΑΕΠ να αγγίξει το 10,4% και η σχέση δημόσιου χρέους-AΕΠ το 155,7%.
Η κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε κατέστησε σαφές ότι το δημόσιο έλλειμμα, λόγω των δαπανών της υγειονομικής κρίσης, θα αυξηθεί κατά 55 δισεκατομμύρια ευρώ σε σχέση με τους αρχικούς στόχους, ποσό στο οποίο πρέπει να προστεθούν άλλα 30 δισεκατομμύρια ευρώ, ώστε να παρασχεθούν οι κρατικές εγγυήσεις, για να μπορέσουν να λάβουν τα αναγκαία δάνεια οι επιχειρήσεις.
Σε ό,τι αφορά την πορεία της επιδημίας, το ιταλικό Ανώτατο Ινστιτούτο Υγείας τονίζει ότι τα κρούσματα παρουσιάζουν σαφώς μείωση σε όλη τη χώρα, αλλά συνιστά μεγάλη προσοχή σε ό,τι αφορά τη λεγόμενη «φάση δύο», με τη βαθμιαία επιστροφή στην καθημερινότητα.
«Διαφορετικά, ο δείκτης μετάδοσης του ιού μπορεί να ξαναρχίσει την ανοδική του πορεία, μέσα σε μόλις δυο εβδομάδες» λένε οι επιστήμονες του ινστιτούτου.
Από την ερχόμενη Δευτέρα αναμένεται να ξαναρχίσει να λειτουργεί μέρος των επιχειρήσεων, όπως εκείνες του κατασκευαστικού τομέα, ενώ η επίσημη έξοδος από τους μέχρι τώρα αυστηρούς περιορισμούς έχει οριστεί για τις 4 Μαΐου.
Πηγή: ΑΜΠΕ