Skip to main content

Ευκλ. Τσακαλώτος: Πιθανώς πιο συχνές οι αποστολές μεταμνημονιακής παρακολούθησης

Οι αποστολές μεταμνημονιακής παρακολούθησης της Ε.Ε. θα είναι πιθανώς πιο συχνές από τις εξαμηνιαίες αξιολογήσεις που συνηθίζονται για τις χώρες οι οποίες έχουν βγει από προγράμματα στήριξης, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times.

«Πιθανόν να είναι τρεις ή τέσσερις επισκέψεις αντί για δύο», πρόσθεσε, μιλώντας στους FT. Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε επίσης ότι η Αθήνα προετοιμάζει μία μακροπρόθεσμη αναπτυξιακή στρατηγική, η οποία θα καθορίζει τα μεταρρυθμιστικά σχέδια για την περίοδο μετά από την ολοκλήρωση του προγράμματος.

Όπως είπε, τα σχέδια περιλαμβάνουν ενέργειες για την επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης, την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης και τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος. «Αυτό είναι το δικό μας αναπτυξιακό σχέδιο και η ιδιοκτησία του είναι σημαντική για εμάς», επεσήμανε. Πρόσθεσε επίσης ότι «δεν θέλουμε να αιφνιδιάσουμε κανέναν, είτε πρόκειται για τις χρηματοπιστωτικές αγορές, είτε για τους θεσμούς».

Στο δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας επισημαίνεται ότι οι πιστωτές της χώρας αντιμετωπίζουν ένα μεγάλο δίλημμα σχετικά με την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και το πόσο εκτεταμένη θα είναι αυτή. «Η Ευρωζώνη πλησιάζει σε μία σημαντική στιγμή» τονίζει ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, σχετικά με το τέλος του ελληνικού προγράμματος, προσθέτοντας ότι «πρέπει τώρα να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε για το μέλλον και για τα μέτρα του χρέους».  Ωστόσο, όπως επισημαίνει η εφημερίδα, η Γερμανία και οι σύμμαχοί της στη βόρεια Ευρώπη είναι πιο επιφυλακτικοί σε αυτό το μέτωπο. 

Στο επίκεντρο των σχεδίων των Ευρωπαίων βρίσκεται ένας «δυναμικός» μηχανισμός, ο οποίος θα συνδέει την ελάφρυνση των μέτρων με τις οικονομικές επιδόσεις της. Η λογική είναι απλή, εξηγούν οι FT. Σε δύσκολους οικονομκούς καιρούς η Ελλάδα θα πληρώνει καλύτερα, εάν ανακάμπτει με υψηλότερους των προβλέψεων ρυθμούς, θα πληρώνει περισσότερα. Η Γαλλία, η Κομισιόν και το ΔΝΤ θέλουν ο μηχανισμός αυτός να είναι αυτόματος. Ωστόσο η Γερμανία θέλει οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης να έχουν περισσότερο πολιτικό έλεγχο επί του μηχανισμού και απαιτεί ετήσιους οικονομικούς ελέγχους.

Μία άλλη διαφωνία αφορά το ποσό του χρέους που θα καλύψει η ελάφρυνση. Η Γερμανία θέλει ένα σχέδιο, που να αφορά ελάφρυνση μόνο για το χρέος ύψους 130 δισ. ευρώ από το δεύτερο πρόγραμμα, αλλά το ΔΝΤ εκτιμά ότι κάτι τέτοιο δεν θα διασφάλιζε σε καμία περίπτωση την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. 

Πηγές σχολίαζαν στους FT πως για να θεωρείται ρεαλιστική η προοπτική ενεργούς συμμετοχής του Ταμείου θα πρέπει να υπάρξει όσο το δυνατόν συντομότερα ένας συμβιβασμός με τους Ευρωπαίους στο μέτωπο του χρέους και σίγουρα πριν από το τέλος Μαΐου.