Στην κρίση χρέους, η ΕΚΤ δεν πρόλαβε τους οίκους. Αυτή τη φορά κινήθηκε πιο γρήγορα, θωρακίζοντας τις ευάλωτες οικονομίες της Ευρωζώνης, μεταξύ των οποίων και η ελληνική, μπροστά σε ένα μπαράζ υποβαθμίσεων που θα μπορούσε να εκτοξεύσει σε απαγορευτικά ύψη το κόστος δανεισμού. Το πρώτο χτύπημα αναμένεται αύριο, με τους αναλυτές να προετοιμάζονται για υποβάθμιση τoυ οutlook της Ελλάδας από τη Standard & Poor’s και τον καναδικό οίκο DBRS, ενώ δεν αποκλείουν υποβάθμιση του αξιόχρεου της Ιταλίας κατά μία βαθμίδα.
Να θυμίσουμε ότι η S&P αξιολογεί την Ελλάδα στη βαθμίδα ΒΒ- με θετική προοπτική, η Moody’s στην κατηγορία Β1 με σταθερή προοπτική, ο οίκος Fitch στο ΒΒ με θετική προοπτική και η DBRS σε ΒΒ(low) με θετική προοπτική. Η προσοχή στρέφεται στην αυριανή «ετυμηγορία» των S&P και DBRS, που αναμένεται να υποβαθμίσουν την προοπτική της Ελλάδας σε αρνητική από θετική, με τους οίκους να επικαλούνται τις αρνητικές συνέπειες του κορωνοϊού στην ελληνική οικονομία. Δεν αποκλείονται όμως και δυσάρεστες εκπλήξεις, ακόμη και μια υποβάθμιση της πιστοληπτικής κατάταξης.
Για την Ιταλία, την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης και μια από τις χώρες που έχει χτυπηθεί περισσότερο από την πανδημία του Covid-19, το σοκ στην οικονομία από το lockdown αναμένεται να οδηγήσει σε υποβάθμιση του αξιόχρεου από την S&P κατά μία βαθμίδα. Ο οίκος αξιολογεί την Ιταλία στο ΒΒΒ με αρνητική προοπτική, όπως και η Fitch. Η Moody’s στην κατηγορία Baa3 με σταθερή προοπτική και η DBRS στη βαθμίδα ΒΒΒ(high).
Γνωρίζοντας ότι οι οίκοι αξιολόγησης θα αντιδράσουν μπροστά στην επιδείνωση των οικονομικών προοπτικών με υποβαθμίσεις, η ΕΚΤ έσπευσε να θωρακίσει τις αδύναμες χώρες-μέλη, με την απόφασή της να αποδέχεται και ομόλογα χαμηλής επενδυτικής διαβάθμισης(Junk) ως ενέχυρα για τη χορήγηση πιστώσεων.
Για την Ελλάδα, η αξιολόγηση της οποίας είναι ήδη στην κατηγορία Junk, η ΕΚΤ είχε αποφασίσει στις αρχές Απριλίου την επαναφορά του waiver, αποδεχόμενη ως ενέχυρο(collateral) τα ελληνικά κρατικά ομόλογα, παρά τη χαμηλή πιστοληπτική τους αξιολόγηση, επιτρέποντας με τη συγκεκριμένη κίνηση στην ελληνική κυβέρνηση να εξασφαλίσει την αναγκαία χρηματοδότηση για τη στήριξη της οικονομίας στη μάχη κατά του κορωνοϊού. Επίσης, η ΕΚΤ είχε αποφασίσει να συμπεριλάβει τα ελληνικά χρεόγραφα στο συμπληρωματικό πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, ύψους 750 δισ. ευρώ.
Οι ενέργειες της ΕΚΤ ήταν καθοριστικές στο να χαλαρώσουν τον κλοιό πιέσεων γύρω από τα ελληνικά κρατικά ομόλογα, συμβάλλοντας στην αποκλιμάκωση των αποδόσεων που είχαν αρχίσει να ανεβαίνουν επικίνδυνα, εν μέσω της ευρύτερης στροφής των επενδυτών μακριά από το ρίσκο.
Εν μέσω συνθηκών αβεβαιότητας και με την κρίση εξαιτίας του Covid-19 να οδηγεί σε ύφεση την ελληνική οικονομία και μετατρέποντας τα πρωτογενή πλεονάσματα σε ελλείμματα, οι εκτιμήσεις των οίκων αξιολόγησης αναμένονται ιδιαίτερα ζοφερές.
Ήδη ο DBRS σε πρόσφατη έκθεσή του είχε προειδοποιήσει ότι οι μακροοικονομικές προβλέψεις, σε διεθνές επίπεδο, έχουν ανατραπεί δραματικά, εξαιτίας της ραγδαίας εξάπλωσης του κορωνοϊού και της συνεπακόλουθης αντίδρασης από κυβερνήσεις, επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Σύμφωνα με τον οίκο, το δεύτερο τρίμηνο του έτους αναμένεται να είναι το χειρότερο στην ιστορία για τις περισσότερες οικονομίες, που «λαβώνονται» από την προσωρινή αναστολή δραστηριοτήτων σε επιχειρήσεις, καταστήματα και σχολεία, την εκτόξευση της ανεργίας και των ευρύτερων μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης.
«Οι πιστοληπτικές αξιολογήσεις είναι ήδη υπό πίεση λόγω της σημαντικής πτώσης στην οικονομική δραστηριότητα», υπογραμμίζει o καναδικός οίκος. «Το βάθος και η διάρκεια εξασθένησης της οικονομικής δραστηριότητας προιωνίζονται υποβαθμίσεις τους επόμενους μήνες».
Σύμφωνα με το μετριοπαθές σενάριο της DBRS –ένα σενάριο που προϋποθέτει επιτυχία περιορισμού της διασποράς του ιού στο δεύτερο τρίμηνο και σταδιακή χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων- η ελληνική οικονομία θα εισέλθει σε ύφεση 5,5% φέτος, με εκτόξευση της ανεργίας στο 20%. Για το 2021 αναμένεται ανάκαμψη με ρυθμούς 4% και υποχώρηση της ανεργίας στο 18%.
Το δυσμενές σενάριο –με περιορισμένη επιτυχία ανάσχεσης του Covid-19 και παράταση ή ένα δεύτερο κύμα lockdown- προβλέπει βαθύτερη ύφεση με 10% συρρίκνωση του ελληνικού ΑΕΠ και εκτόξευση της ανεργίας στο 23%, από 16,4% του 2019. Η ανάπτυξη για το 2021 θα είναι ισχνή, στο 1,5% και υποχώρηση της ανεργίας στο 21%.
naftemporiki.gr