Skip to main content

Έφη Αχτσιόγλου: Στόχος η νομιμότητα στην αγορά εργασίας

Την εντατικοποίηση των ελέγχων για την καταπολέμηση της «μαύρης» εργασίας προανήγγειλε η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, στη συνέντευξή της στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο».

Αναφερθείσα στο πρόβλημα της «μαύρης» και ανασφάλιστης εργασίας, η κ. Αχτσιόγλου δήλωσε ότι η θεσμική απορρύθμιση των προηγούμενων ετών επέτρεψε φαινόμενα εργοδοτικής αυθαιρεσίας στους χώρους εργασίας. Όπως είπε, γίνεται προσπάθεια για την επαναφορά της νομιμότητας στην αγορά εργασίας μέσα από τη δράση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ).

Σύμφωνα με την κ. Αχτσιόγλου, πλέον λειτουργεί ένα ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα, το οποίο επιτρέπει να γίνονται πιο στοχευμένοι έλεγχοι. Από τους επόμενους μήνες, πρόσθεσε, θα υπάρξουν συνολικά 25 δράσεις για την καταπολέμηση της ανασφάλιστης εργασίας.

«Από τον επόμενο μήνα θα διενεργούνται  έλεγχοι από μεικτά κλιμάκια του ΣΕΠΕ, από το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, την Οικονομική Αστυνομία αλλά και το αντίστοιχο όργανο του ΕΦΚΑ στην Περιφέρεια Αττικής» συμπλήρωσε, εκτιμώντας ότι με αυτό τον τρόπο, «θα έχουμε σύντομα θετικά αποτελέσματα». Σημείωσε παράλληλα ότι «τα έσοδα από πρόστιμα σε επιχειρήσεις, θα προορίζονται για τον ΕΦΚΑ». 

Για τη διαπραγμάτευση στα εργασιακά

Η κ. Αχτσιόγλου προανήγγειλε πως «θα νομοθετήσουμε άμεσα την επαναφορά της ευνοϊκότερης ρύθμισης και της επεκτασιμότητας των κλαδικών συμβάσεων, τα οποία θα εφαρμοστούν από 1/9/18».

Παράλληλα, επισήμανε ότι «ενώ το ΔΝΤ ζητούσε διπλασιασμό του ορίου ομαδικών απολύσεων από το 5% στο 10%, εμείς καταφέραμε να μην υπάρξει αύξηση αυτού του ορίου». 

Σε ό,τι αφορά τον συνδικαλιστικό νόμο, η κ. Αχτσιόγλου, δήλωσε ότι «ενώ το ΔΝΤ ζητούσε την επαναφορά της ανταπεργίας (lock out), εμείς καταφέραμε να αποκρούσουμε αυτή την απαίτηση. Ουσιαστικά, η συμφωνία αναχαιτίζει σε μεγάλο βαθμό την απορρύθμιση στην αγορά εργασίας και θα επαναφέρει μια θεσμική κανονικότητα από τον Σεπτέμβρη του 2018».

Αναφορικά με τον συνδικαλιστικό νόμο, είπε πως «αυτή τη στιγμή δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή στο νομικό πλαίσιο για την απεργία, αλλά θα γίνουν αλλαγές στους λόγους απόλυσης των συνδικαλιστών, δηλαδή θα προστεθούν κάποια ποινικά αδικήματα».

Για την αξιολόγηση

Αναφορικά με τη διαπραγμάτευση, η κ. Αχτσιόγλου επισήμανε ότι «πρώτα θα λυθούν τα μεγάλα πολιτικά ζητήματα και μετά θα γίνει η τεχνική διαπραγμάτευση». Πρόσθεσε ακόμη πως «ενώ το ΔΝΤ ζητούσε το Δεκέμβρη 4,5 δισ. ευρώ λιτότητα, προκειμένου να συμμετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα, το έκανε διότι δεν έβλεπε ότι μπορούσε να επιτευχθεί 3,5% πλεόνασμα το 2019. Η εκτίμησή του ήταν εσφαλμένη, δεδομένου ότι ξεπεράσαμε το 3,5% πλεόνασμα το 2016».

Η υπουργός Εργασίας τόνισε ότι «καταφέραμε να πετύχουμε μέτρα μηδενικού δημοσιονομικού αντίκτυπου, δηλαδή με την νομοθέτηση του 1% αρνητικών μέτρων, θα υπάρχει και 1% θετικών μέτρων». «Αυτά θα νομοθετηθούν μαζί και στόχος της ελληνικής κυβέρνησης θα είναι η θεσμοθέτηση των θετικών μέτρων να στοχεύει για την υποστήριξη του κοινωνικού κράτους» πρόσθεσε.

Για τις συντάξεις

Η υπουργός Εργασίας είπε ότι με καθορισμό ανώτατου ορίου απομείωσης της προσωπικής διαφοράς θα αποφευχθούν μεγάλες μεταβολές στις συντάξεις μετά την εφαρμογή των μέτρων. Η εφαρμογή των μέτρων θα γίνει μόνο εφόσον έχουν προηγηθεί τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους και θα επηρεάσει μόνο 30% των συνταξιούχων, δηλαδή το 1/3. 

«Διαπραγματευόμαστε να υπάρξει ένα ποσοστό προστασίας των συντάξεων και ένα ανώτατο όριο απομείωσης της προσωπικής διαφοράς για να μην υπάρξουν μεγάλες μεταβολές. Το μέτρο αυτό θα υλοποιηθεί μόνο εφόσον τον Αύγουστο του 2018, υλοποιηθούν και τα μέτρα για το χρέος» είπε.

Για τα «μπλοκάκια»

Για τους εργαζόμενους με «μπλοκάκια», η κ. Αχτσιόγλου είπε ότι «ο ασφαλιστικός νόμος προσπάθησε να λύσει μια παγιωμένη παράνομη τακτική περιπτώσεων μισθωτών που ασφαλίζονται με «μπλοκάκια, αλλά εμφανίζονται ως αυτοαπασχολούμενοι».  

Το πρόβλημα είναι ότι «εργαζόμενος που είναι μισθωτός, αλλά εμφανίζεται ως εργαζόμενος με μπλοκάκι, επιβαρύνεται με εισφορές αυτοαπασχολούμενου», εξήγησε η υπουργός, ενώ επισήμανε ότι «τώρα, ένας εργαζόμενος που είναι με μπλοκάκι και έχει δύο εργοδότες, θα πληρώνει το χαμηλότερο ποσοστό, δηλαδή το 9%».

Η ίδια σημείωσε ότι «το υπουργείο σχεδιάζει πρόγραμμα ενίσχυσης και επιδότησης ασφαλιστικών εισφορών των ανθρώπων που έχουν μισθωτή εργασία, αλλά ασφαλίζονται με μπλοκάκι». Αυτό, όπως διευκρίνισε, «θα στοχεύει σε νέους εργαζόμενους αλλά θα επεκταθεί και περαιτέρω, ανάλογα με τα κονδύλια που θα διατεθούν».