Skip to main content

Αισιοδοξία για εκκίνηση στο Ελληνικό

Από την έντυπη έκδοση 

Της Τέτης Ηγουμενίδη
[email protected]
 
Την αισιοδοξία του ότι το έργο της ανάπλασης του παλιού αεροδρομίου στο Ελληνικό, επένδυση ύψους 8 δισ. ευρώ, μπορεί να ξεκινήσει το 2019 εξέφρασε χθες ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda Development Οδυσσέας Αθανασίου, μιλώντας στο συνέδριο του ΣΕΒ με θέμα «Σχεδιάζουμε το μέλλον με επενδύσεις». Όπως ανέφερε, «με χαμηλό, πλέον, κίνδυνο να χαρακτηριστώ αιθεροβάμων, θα πω ότι μάλλον του χρόνου θα μπορούμε στο Ελληνικό να δείχνουμε εικόνα εργασιών και όχι εγκαταλειμμένης έκτασης».

Ο ίδιος, μεταφέροντας την εμπειρία του από το πώς έχει εξελιχθεί η υπόθεση της μεγάλης αυτής ανάπλασης, σημείωσε ότι για την προώθηση των επενδύσεων είναι αναγκαίο να υπάρχει ισχυρή πολιτική βούληση και απολύτως σαφές χρονοδιάγραμμα. Πρόσθεσε, επίσης, ότι στις μεγάλες επενδύσεις χρειάζεται συντονιστής μεταξύ των επενδυτών και της πολιτείας και τόνισε ότι «σε μια χώρα που οι θεσμοί μπορούν να βελτιωθούν οι άνθρωποι κάνουν τη διαφορά, ενώ η διαφάνεια είναι ο καλύτερος τρόπος για να προχωράμε».

Απαντώντας σε ερώτημα για το ποιο θα είναι το αποτύπωμα της επένδυσης στο Ελληνικό, σημείωσε πως πρόκειται για μια από τις κλασικότερες περιπτώσεις επένδυσης με κατ’ εξοχήν θετικό αποτύπωμα, αναφέροντας -μεταξύ άλλων- τις υποδομές αξίας 1,5 δισ. ευρώ που θα υλοποιηθούν και οι οποίες θα μείνουν στο κράτος, καθώς και το πάρκο των 2.000 στρεμμάτων.

Ο κ. Αθανασίου συμφώνησε με την παρατήρηση του κ. Δραγασάκη ότι το «μάθημα από το Ελληνικό είναι πως η ανάπτυξη και οι επενδύσεις είναι κοινωνική διαδικασία, η επένδυση πρέπει να αποκτά κοινωνική νομιμοποίηση, πρέπει να πείθει και να μοιράζεται δίκαια στις κοινωνίες στους εργαζόμενους και βεβαίως στους επενδυτές», ενώ πρόσθεσε πως «αναγκαία είναι επίσης η έγκαιρη και ορθή ενημέρωση».