Skip to main content

ΣΕΒ: Eπιθετικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων σε 12 άξονες

Από την έντυπη έκδοση 

Του Γιάννη Κανουπάκη
[email protected]

Το σενάριο αύξησης των επενδύσεων με ετήσιο ρυθμό της τάξης του 15%, ώστε το ΑΕΠ να αυξάνεται κατά 4% ετησίως, είναι μονόδρομος για τον ΣΕΒ, σύμφωνα με τον πρόεδρό του Θεόδωρο Φέσσα. Μιλώντας κατά τη χθεσινή πρώτη ημέρα του Συνεδρίου του Συνδέσμου, με θέμα «Σχεδιάζουμε το μέλλον με επενδύσεις. Κερδίζουμε στον διεθνή ανταγωνισμό με πρακτικές λύσεις», σημείωσε πως με αυτό το σενάριο το επενδυτικό κενό των 100 δισ. ευρώ, σωρευτικά της περιόδου 2009-2017, μπορεί να κλείσει σε 4-5 χρόνια και οι επενδύσεις να αυξηθούν από 22 δισ. ευρώ σήμερα σε 45 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 20% του ΑΕΠ, δηλαδή στα επίπεδα που κινείται η υπόλοιπη Ευρώπη. «Όσο συντομότερα το πετύχουμε, τόσο γρηγορότερη θα είναι η σταθερή και σίγουρη ανάκαμψη της οικονομίας, η δημιουργία τουλάχιστον 200.000 νέων θέσεων εργασίας και η ανακοπή της πληγής του brain drain» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ειδικότερα, ο κ. Φέσσας έθεσε ως κεντρικό σημείο του προβληματισμού ότι «το πόσο σύντομα θα πιάσουμε τους ευρωπαϊκούς μέσους όρους εξαρτάται από το πόσο ψηλά θα βάλουμε τον πήχη του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας και κατ’ επέκταση των επενδύσεων» και πρόσθεσε ότι αυτό που χρειαζόμαστε είναι «κεφάλαια για επενδύσεις σε παραγωγικές δραστηριότητες και όχι δανεικά για εισαγωγές και κατανάλωση, όπως γινόταν μέχρι το 2008». Επισήμανε, πάντως, ότι σήμερα υπάρχει διάχυτη κινητικότητα σε επίπεδο ενδιαφέροντος, συζητήσεων και αξιολογήσεων, ενώ αναφέρθηκε ενδεικτικά σε εσωτερική έρευνα μελών του ΣΕΒ, όπου οι σχεδιαζόμενες επενδύσεις εκτιμώνται σε 16 δισ. ευρώ την επόμενη τετραετία. 

Αναλύοντας τους βασικούς άξονες ενός μεταρρυθμιστικού προγράμματος, τόνισε ότι αναμφίβολα στην Ελλάδα έχουν νομοθετηθεί πολλές μεταρρυθμίσεις που δεν έχουν όμως υλοποιηθεί, με αποτέλεσμα να μην έχουν αλλάξει το επενδυτικό περιβάλλον και αυτό είναι που αξιολογούν οι επενδυτές. Χρειάζεται, τόνισε, κάτι πολύ ισχυρότερο: 

1. Ένα συνολικό Πρόγραμμα Μεταρρυθμίσεων που να καλύπτει τόσο οριζόντιες όσο και κάθετες/κλαδικές μεταρρυθμίσεις (Τι πρέπει να γίνει).
2. Με αποτελεσματικούς μηχανισμούς διασφάλισης υλοποίησης και επίλυσης προβλημάτων (Πώς θα γίνει) και με
3. έναν πολύ ισχυρό Υποστηρικτή με δύναμη να το επιβάλει και δέσμευση να το επιτύχει. (Ποιος θα το κάνει).
Βάσει της κωδικοποίησης του ΣΕΒ, ένα επιθετικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων για τη δημιουργία δομών, μηχανισμών και διαδικασιών επιτάχυνσης επενδύσεων, το οποίο βελτιώνει τη συνολική επενδυτική απόδοση παράλληλα με τη βελτίωση των δημοσίων εσόδων, οφείλει να περιλαμβάνει τους ακόλουθους άξονες: 
1. Μείωση 25% του βάρους που επιφέρουν τα εμπόδια και η γραφειοκρατία ως το 2020, η επίτευξη του οποίου αναβάλλεται από το 2013. 
2. Μείωση 35% του χρόνου επίλυσης δικαστικών (διοικητικών) διαφορών ως το 2020.
3. Μείωση 30% του χρόνου αδειοδότησης μέχρι το 2020.
4. Μείωση 30% του εταιρικού φόρου (άμεσα ή έμμεσα) στις νέες επενδύσεις και απλοποίηση των φορολογικών διαδικασιών.
5. Διπλασιασμός των ιδιωτικών επενδύσεων στην καινοτομία ως το 2023.
6. Αύξηση του μεριδίου της ψηφιακής οικονομίας στο ΑΕΠ κατά 4% και δημιουργία κατ’ ελάχιστον 50.000 νέων θέσεων εργασίας έως το 2021. 
7. Αποφυγή οπισθοδρόμησης στις εργασιακές ρυθμίσεις.
8. Περιορισμός του μη μισθολογικού κόστους.
9. Ηλεκτρονικές συναλλαγές σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα.
10. Οριζόντια επενδυτικά κίνητρα και απλές φορολογικές διαδικασίες.
11. Ανταγωνιστικό κόστος ενέργειας.
12. Πρόσβαση σε ανταγωνιστική χρηματοδότηση.