Από την έντυπη έκδοση
– Ενδιαφέρουσα έρευνα πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, θέμα «Χρηματοοικονομικός Αλφαβητισμός: Έρευνα σε Έλληνες Φοιτητές». Στόχος της έρευνας είναι η μέτρηση του επιπέδου του χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού μεταξύ των προπτυχιακών φοιτητών στην Ελλάδα. Στην έρευνα επιλέχτηκαν φοιτητές οικονομικών σχολών του Πανεπιστημίου Πειραιώς, ηλικίας 18-28 ετών. Οι φοιτητές κλήθηκαν να απαντήσουν σε πέντε ερωτήσεις χρηματοοικονομικής γνώσης, βάσει των προτύπων έρευνας που διεξήχθη σε 140 χώρες από τη Standard & Poor’s Ratings Services και την Gallup υπό τους ερευνητές της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Global Financial Literacy Excellence Center, L. Klapepr, A. Lusardi και P. Van Ordheasden (2015).
– Από τους 456 προπτυχιακούς φοιτητές που συμμετείχαν στην έρευνα, μόλις 88 απάντησαν σωστά (19,3%) και στις πέντε ερωτήσεις χρηματοοικονομικής γνώσης (ήτοι τέσσερις κατηγορίες χρηματοοικονομικής γνώσης). Τα αποτελέσματα της έρευνας αναλύθηκαν βάσει φύλου, ηλικίας, τμήματος φοίτησης, έτους σπουδών, οικογενειακού εισοδήματος, ενδεχόμενης μείωσης του οικογενειακού εισοδήματος, προϋπηρεσίας εργασίας, πιθανής διατήρησης αρχείου εσόδων/εξόδων, καθώς και της πιθανής ύπαρξης τραπεζικού λογαριασμού. Σε αντίστοιχη έρευνα που διεξήχθη σε προπτυχιακούς φοιτητές στην Κύπρο, στο σύνολό τους τα αποτελέσματα ήταν παρόμοια, με το 17% των συμμετεχόντων φοιτητών να απαντά σωστά και στις τέσσερις ερωτήσεις.
– Τα χαμηλά ποσοστά χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού και για τους Κύπριους φοιτητές επιβεβαιώνουν την ανάγκη λήψης δραστικών αποφάσεων για την κάλυψη αυτού του κενού. Σημειώνεται ότι ενώ οι ερωτήσεις ήταν παρόμοιες, δεν ήταν ακριβώς διατυπωμένες το ίδιο, προκειμένου να υπάρξει πλήρης συγκρισιμότητα, πλην μίας ερώτησης, του Ανατοκισμού (Β), που ήταν σχεδόν κοινή, όπου το 81% των Κύπριων φοιτητών απάντησε σωστά, έναντι του 56% των Ελλήνων φοιτητών. Τέλος, τα αποτελέσματα της επαγωγικής στατιστικής ανάλυσης έδειξαν σημαντικές συσχετίσεις μεταξύ του χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού και του φύλου των φοιτητών, του επιπέδου εκπαίδευσης του πατέρα των φοιτητών και εάν οι φοιτητές κρατούν αρχείο εσόδων/εξόδων!
– Την παροχή άδειας λειτουργίας στην υπό σύσταση εταιρεία «Αthos Asset Management AEΔΑΚ» για τη λειτουργία της ως ανώνυμη εταιρεία διαχείρισης αμοιβαίων κεφαλαίων ενέκρινε χθες, μεταξύ άλλων, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Πράσινο φως δόθηκε επίσης:
– Στο ενημερωτικό δελτίο της Dionic ΑΕΒΕ για την εισαγωγή προς διαπραγμάτευση στην κατηγορία επιτήρησης της Αγοράς Αξιών του Χρηματιστηρίου Αθηνών 4.450.000 νέων, κοινών, άυλων, ονομαστικών, με δικαίωμα ψήφου μετοχών που προέκυψαν από την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της λόγω μετατροπής ομολογιών που εκδόθηκαν στο πλαίσιο μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου (ΜΟΔ).
– Στο ενημερωτικό δελτίο της Π. Νίκας ΑΒΕΕ για τη δημόσια προσφορά 77.573.688 νέων κοινών, άυλων, ονομαστικών, με δικαίωμα ψήφου μετοχών, με καταβολή μετρητών και δικαίωμα προτίμησης υπέρ των παλαιών μετόχων και την εισαγωγή προς διαπραγμάτευση στην κατηγορία επιτήρησης της Αγοράς Αξιών του Χρηματιστηρίου Αθηνών των νέων μετοχών.
ΖΑΦ. – [email protected]