Skip to main content

Boeing: Αιτήματα διοικητικής αναδιάρθρωσης φέρνει η κρίση των 737 Max

Δύο κορυφαίες εταιρείες συμβούλων καλούν τους μετόχους να πιέσουν για αναδιάρθρωση της διοίκησης της Boeing, στον απόηχο της κρίσης των 737 Max.

Oι ISS και Glass Lewis, κορυφαίες εταιρείες ερευνών, που συμβουλεύουν τους επενδυτές στο πώς να ψηφίζουν σε κρίσιμα ζητήματα, υποστηρίζουν μία λύση η οποία θα χωρίσει τις θέσεις του διευθύνοντος συμβούλου και του προέδρου. Αυτή τη στιγμή στη Boeing και τις δύο θέσεις κατέχει ο Ντένις Μούλενμπεργκ. Η ψηφοφορία για πιθανές αλλαγές θα λάβει χώρα στις 29 Απριλίου, στην ετήσια συνέλευση στο Σικάγο. 

Το σημείωμα της ISS στους επενδυτές κάνει ξεκάθαρη αναφορά στα δύο αεροπορικά δυστυχήματα των 737 Max και τη ζημιά που έχει υποστεί η φήμη της Boeing. «Οι μέτοχοι θα μπορούσαν να επωφεληθούν από μία ενίσχυση της ανεξάρτητης εποπτείας, ώστε η διοίκηση να είναι σε θέση να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των ρυθμιστικών αρχών, πελατών και άλλων βασικών παραγόντων» αναφέρεται στο σημείωμα. 

Η Glass Lewis συστήνει ψήφο υπέρ του διαχωρισμού των δύο θέσεων, τονίζοντας ότι είναι πάντα καλύτερο να υπάρχουν δύο διαφορετικά πρόσωπα για τους ρόλους αυτούς. Δεν κάνει αναφορά πάντως στο ζήτημα των 737 Max. Συστήνει όμως την καταψήφιση του Λόρενς Κέλνερ για το διοικητικό συμβούλιο, εξαιτίας της θέσης του ως επικεφαλής της Επιτροπής Ελέγχου. Σχολιάζει ότι ο Κέλνερ θα έπρεπε να είχε καλύτερη εποπτεία επί της διοίκησης κατά την ανάπτυξη του 737 Max, αλλά και όταν ξέσπασε η κρίση. 

Πηγή: CNNMoney