Skip to main content

ΣΕΒΕ: Τηλεδιάσκεψη με τον γγ ΔΟΣ & Εξωστρέφειας του υπ. Εξωτερικών

Για τη σημαντική, για πρώτη φορά, ενοποίηση όλων των υπηρεσιών και φορέων του Δημοσίου που ασχολούνται με τις διεθνείς οικονομικές σχέσεις και την εξωστρέφεια μίλησε ο γενικός γραμματέας ΔΟΣ & Εξωστρέφειας του υπουργείου Εξωτερικών και πρόεδρος του Enterprise Greece κ. Ιωάννης Σμυρλή, στην χθεσινή τηλεδιάσκεψη.του Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΕΒΕ-Συνδέσμου Εξαγωγέων. 

Ο κ. Σμυρλής, ανέφερε ότι συγκεκριμένα το Εnterprise Greece και ο Οργανισμός Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων (ΟΑΕΠ)  μαζί με το δίκτυο των Πρεσβειών και των Γραφείων Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων(ΟΕΥ) της χώρας μας στο εξωτερικό θα εργαστούν συντονισμένα για τη στήριξη των εξαγωγών και την προσέλκυση ξένων επενδύσεων.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΣΕΒΕ Δρ. Γιώργος Κωνσταντόπουλος αναφέρθηκε στην εξαιρετική και ουσιαστική συνεργασία του Συνδέσμου με τη Γενική Γραμματεία ΔΟΣ & Εξωστρέφειας και σε πρωτοβουλίες του ΣΕΒΕ που συμβάλλουν στη στήριξη και ανάπτυξη των εξαγωγών, όπως η δημιουργία συνεργατικών σχημάτων (clusters) ιδίως σε τομείς μείζονος εξαγωγικής σημασίας όπως η αγροδιατροφή και τα δομικά υλικά.

Εστίασε επίσης σε θέματα ενίσχυσης του Δικτύου των ΟΕΥ σε περιοχές ενδιαφέροντος όπου δεν υπάρχει προς το παρόν επίσημη παρουσία της Ελλάδας όπως η Υποσαχάρια Αφρική καθώς και στην ανάγκη ψηφιακού μετασχηματισμού των επιχειρήσεων και των δράσεων εξωστρέφειας που έγινε επιτακτικότερη λόγω της πανδημίας.

Σημαντική ήταν η ενημέρωση του γγ για την επικείμενη αναβάθμιση των Γραφείων ΟΕΥ με την, μεταξύ άλλων, ίδρυση Γραφείων σε χώρες με σημαντικές προοπτικές για τις ελληνικές εξαγωγές και την εν γένει ελληνική επιχειρηματική δραστηριότητα, όπως το Μεξικό, η Ινδονησία και η Νιγηρία.

Αξιοσημείωτη επίσης είναι, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση,  η εν εξελίξει αναδιάρθωση και εκσυγχρονισμός του ΟΑΕΠ, με την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου και την αναβάθμιση των υπηρεσιών του ώστε να προσφέρει νέα προϊόντα για την ασφάλιση τόσο των εξαγωγών όσο και των τεχνικών έργων σε νέες αγορές με ανταγωνιστικούς όρους. 

Ο κ. Σμυρλής κάλεσε τους Έλληνες εξαγωγείς να αξιοποιήσουν με κάθε τρόπο τις εμπορικές συμφωνίες της ΕΕ με τρίτες χώρες, ενώ ως προς τις αεροπορικές συνδέσεις με το εξωτερικό και ιδίως από την Θεσσαλονίκη που θα διευκολύνουν τη μετακίνηση εξαγωγέων, στελεχών και ξένων συνεργατών επιχειρήσεων αλλά και τουριστών από και προς την Ελλάδα, διαβεβαίωσε ότι, αν και οι όποιες αποφάσεις ανήκουν στις αεροπορικές εταιρίες, η Πολιτεία μεριμνά για την υπογραφή σχετικών συμφωνιών μεταφορών όπως έγινε κατεξοχήν με τη Ρωσία.

Τέλος, άλλα θέματα που συζητήθηκαν ήταν η ενίσχυση της παρουσίας της Ελλάδας στα Δυτικά Βαλκάνια, κυρίως μέσω τεχνικών/κατασκευαστικών έργων στα οποία θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν και ελληνικά δομικά υλικά, η ενίσχυση της εξωστρέφειας του κλάδου της μεταλλουργίας, η υποκατάσταση εισαγωγών κυρίως ως προς πρώτες ύλες που χρησιμοποιούν παραγωγικές και εξαγωγικές επιχειρήσεις και η εξειδικευμένη και πιστοποιημένη κατάρτιση-εκπαίδευση  για τη διεθνή επιχειρηματικότητα.